Търсене

Начало Култура
Култура
Представиха любовни стихове и новата книга „Квинтесенцииди“ на Иван Димитров
18 February 2019

Миналата седмица в РБ „Проф. Боян Пенев“ се проведе поредното издание на проекта „Любов – най-нужната илюзия…“, по идея на Дачо Господинов. Този път освен любовни стихове, разградският поет-прозаик и синдикалист Иван Димитров представи на публиката най-новата си книга с доста странното, но точно заглавие „Квинтесенцииди“.

Продължава...
 
За историята на последното оцеляло разградско издание за култура
11 February 2019

Преди около година единственият доказан с качествата си и безпристрастността си анализатор на местното разградско литературно творчество Мариета Илиева - Пигелер написа похвална дописка за родолюбивото дело на поета Иван Дойнов за дългогодишното издаване на единствената в провинциалния печат литературна страница „Светлик“...

Продължава...
 
За Павлина Стаменова, новата й книга и за други неща
18 January 2019

Не съм литературен критик и стиховете ми не са като на нормалните поети, тъй че вероятно най-малко имам право да давам оценка на една доказала се във времето и в страната поетеса като Павлина Стаменова, чиито стихове се преписват и знаят наизуст от ученици и младежи и същевременно възрастни хора намират в тях нещо свое и съкровено, което те не могат да изразят, но го чувстват и разбират…

Продължава...
 
За „Квинтесенцииди“ на Иван Димитров, или за тънките и висши творчески субстанции
15 January 2019

Представяме новата книга на Иван Димитров - „Квинтесенцииди“, сборник със сентенции и афоризми. Авторът е познат на разградчани като юрист и дългогодишен синдикален деец. Негови стихове са публикувани в местния и централния печат, в алманаси и други литературни издания /творческият му прощъпалник бе в „Екип 7“ преди повече от двадесет години/. Автор е на няколко поетични сборника и на два романа. Сегашната му книга е опит за пробив в жанр, който е труден дори и за автори с претенции за „живи класици“. Затова и малцина набират куража да се пробват, а единици са тези, които успяват...

Продължава...
 
„Новогодишен Аламинут на живо“ с премиера на разградска сцена
21 December 2018

В сряда пълната зала в Общинския културен център се превърна в извор на неподправен хумор и сърдечно забавление. Разград беше последната спирка от националното турне на „Новогодишен Аламинут на живо“, след като вихърът на веселието премина през Русе, Габрово, Казанлък, Нова Загора и другаде.

Продължава...
 
Поезията на Пламен Дойнов завладя Варшавския университет
12 December 2018

Стиховете на Пламен Дойнов огласиха аулата на Варшавския университет миналата седмица, навръх Никулден. В рамките на международната научна конференция „100 години дипломатически отношения между Полша и България – политически, социални и културни аспекти“ се проведе специална среща с родения в Разград поет.

Продължава...
 
Разградски поети включени в антологията "Пеещо дърво"
03 December 2018

В София бе отбелязана 105-та годишнина от основаването на Съюза на българските писатели. Тържественото честване събра редица творци от България и чужбина и се състоя в Националния дворец на културата под патронажа на държавния глава Румен Радев. Съюзът на българските писатели бе удостоен с плакет „Св. св. Кирил и Методий“, връчен от президента на председателя Боян Ангелов.

Продължава...
 
В поетично-художествена колаборация участва дизайнерка от Разград
15 November 2018

Синкретично съчетание на художествени и словесни форми представиха пред широката публика поетесата Мария Цветкова и дизайнерката Дили Бозаджиева от Разград.

Двете дами със сходна сетивност, усет за естетика и темперамент, материализираха дълбоките пластове на своята душевност чрез думите и образите.

Продължава...
 
80 живописни платна и пластики са експонирани в Есенния салон
14 November 2018

Дългоочакваната Обща художествена изложба на Съюза на българските художници – Представителство Разград, която е озаглавена „Есенен салон“ , бе открита в понеделник в голямата западна зала на ХГ „Проф. Илия Петров. С общо 80 живописни платна и пластики, повечето от които нови работи, пред ценителите на изобразителното изкуство се представят 32 художници от града и региона.

Продължава...
 
Павлина Стаменова е гост на „Любов – най-нужната илюзия…”
12 November 2018

Гост в месечната поредица „Любов – най-нужната илюзия…”, осъществявана от РБ „Проф. Боян Пенев” - Разград и поета Дачо Господинов, ще бъде утвърдената и на национално ниво разградска поетеса Павлина Стаменова. Тя ще се представи с любовната си лирика, а новоизлязлата й книга ще бъде промотирана по-късно.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 1 - 10 от 883