Търсене

Начало Култура
Култура
За разградската съвременна литература и за писателя Иван Джебаров
08 January 2018

 

 

„Аз-повествованието“, уважаеми читатели, е термин от белетристиката, което обаче не е препоръчително за журналистиката, публицистиката и литературната критика. В тях авторът се прави на обективен и гледа на света и го коментира като абсолютно независим /уж!/, но убеден, че неговото мнение е единственото възможно.

Ние /е, това е „аз-повествованието“ в множествено число!/ от години гледаме равнодушно и независимо на факта, че поезията и белетристиката на Разград са като публиката в театъра. Ако няма в салона зрители, значи и театър няма…

 

Продължава...
 
Подредиха изложба на майстора на женското тяло Янаки Манасиев
18 December 2017

Ретроспективна изложба с 41 картини живопис и графика на майстора на четката Янаки Манасиев откриха в Художествена галерия „Проф. Илия Петров“ в Разград.

Експозицията е посветена на 85-годишнината от рождението на автора, който през целия си творчески път е инспириран от темата за жената. Силно повлиян от френските романтици и импресионисти, той оставя богато наследство от портрети и фигурални композиции.

Продължава...
 
Атанас Петров представи новата си книга пред разградска публика
18 December 2017

Атанас Петров е роден в Русе, завършил е Педагогическия факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Автор е на сборника с поезия „Памет” - 1991 г. и на сборника с разкази „Катерина” – 2017 г. Има публикации на поезия, проза, хумор и сатира в алманасите „Нова българска литература”, „Пролет”, „Янтра” и литературния сборник „Измерения”.

Продължава...
 
Поетът Пламен Панчев чете стихове в Автото
18 December 2017

Разградският поет Пламен Панчев гостува в Гимназията по транспорт и строителство „Христо Смирненски“ по повод Националната седмица на четенето.

Авторът запозна учениците с творчеството си, разказа им за спортната си кариера и прочете стихове за любовта, за Разград, за Бургас и за други места по света, които е посетил.

Срещата премина в непринуден разговор за любовта, спорта, живота и заобикалящия ни свят.

Продължава...
 
Разкази на Димитър Петров включени в списание „Брод“
04 December 2017

В току-що излезлия литературен сборник на Русе „Брод“, бр. 14/2017 разградският поет и белетрист Димитър Петров е включен с три разказа. Луксозното издание е за литература и култура и се осъществява с подкрепата на Община Русе и Клуб на дейците на културата.

Продължава...
 
Елка Няголова представи стихосбирката „Шест грама“ в Разград
04 December 2017

Поетесата Елка Няголова представи юбилейната си двадесета стихосбирка „Шест грама“ пред ценителите на изящното слово в Разград, които се събраха в Художествена галерия „Проф. Илия Петров“.

Литературната среща с авторката беше организирана от Община Разград, Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ и писателската общност в града.

Продължава...
 
Председателят на СБП Боян Ангелов представи новата си книга в Разград
22 November 2017

Председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов представи новата си поетична книга „Помръкнала е реката“ пред разградските ценители на изящното слово.

Творческата среща беше организирана от Община Разград, Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ и писателската общност в града.

Продължава...
 
Творческа среща с Георги Драмбозов и Орлин Чолаков в Исперих
02 November 2017

Поетът Георги Драмбозов и баритонът с китара Орлин Чолаков гостуваха в Исперих за Деня на народните будители.

Литературно-музикалната среща започна с последното стихотворение на Драмбозов, посветено на Исперих. То беше бурно аплодирано от гостите в залата, сред които бяха председателят на Общинския съвет Даниел Димитров, секретарят на общината Севим Адем, както и местни литературни творци.

Продължава...
 
12 училища получиха сборник с народна музика на Александър Христов
01 November 2017

Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ предоставя на единадесет училища от Разград и на българското училище във Вашингтон, САЩ сборник с народна музика. Библиотеката като издател и автора на книгата Александър Христов вярват, че с този жест към гимназиите и основните училища ще провокират интереса на младите хора към корените им, към музиката, смятана за универсален език за комуникация.

Продължава...
 
Александрина Шаханова представи петте си книги пред разградската публика
01 November 2017

Почетен плакет за 80-годишния си юбилей получи при гостуването си в Разград Александрина Шаханова, известна в публичното пространство като филолог, белетрист, публицист, поет и литературен критик.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 11 - 20 от 840