Търсене

Начало Култура
Култура
18-годишна разградчанка издаде трета книга
15 May 2019

След „Вдъхновение“ и „Химера“, излезе от печат „Касиопея“ - третата книга на 18-годишната Патриция Колева. Младата разградчанка е носител на литературни и журналистически отличия. За своите постижения тя е номинирана от Фондация „Димитър Бербатов“, абитуриентката от Езиковата гимназия неведнъж е подпомагана от Община Разград.

Продължава...
 
НЧ „Развитие – 1869“ ще е новият носител на наградата „Никола Икономов“
13 May 2019

Престижната общинска награда на името на разградския възрожденец Никола Икономов се връчва два пъти годишно – по повод 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост и 1 ноември – Ден на народните будители.

Първият носител на отличието за 2019 година ще бъде най-старата действаща културна институция в Разград – Народно читалище „Развитие – 1969“, става ясно от докладната записка на кмета Валентин Василев, която предстои бъде разгледана в съответните комисии към Общинския съвет.

Продължава...
 
Таланти от НЧ „Развитие1869“-Разград изнесоха класически концерт за Деня на Европа
13 May 2019

Празничен класически концерт на НЧ „Развитие1869“-Разград, посветен на 150 години от създаването на културната институция, 115 години хор „Железни струни“ и Деня на Европа, събра в четвъртък вечерта в читалището приятели и почитатели на изкуството.

Продължава...
 
Деца от Разградско – с награди от национален конкурс по приложно изкуство
13 May 2019

В Националния дворец на децата в София се състоя церемонията по награждаването на победителите в Националния конкурс по народно приложно изкуство „Лазарка мома гиздава“.

Конкурсът се провежда всяка година в навечерието на Великден с цел да се задълбочат и развият познанията на участниците за лазарските обичаи от всички краища на България и техните умения в областта на народното приложно изкуство.

Продължава...
 
Песен на Красен Иванов, писана преди 40 години, бе изпълнена за пръв път в Разград
22 April 2019

Разградският хор „Железни струни“ за първи път пя заедно със соло цигулка, за първи път изпълни песента от филма „Лала ленд“, наградена със „Златен глобус“, за първи път изпя и песента „Вдъхновение“, чиято музика е композирана преди 40 години от Красен Иванов, тогава студент.

Продължава...
 
Община Разград ще участва активно в туристическото изложение във В.Търново
16 April 2019

Община Разград се подготвя за две събития от културния календар, съобщи на пресконференция директорът на Дирекция „Култура, спорт, туризъм“ Виолета Антонова.

Първата изява е участието на Общината в 16-то Международно изложение „Културен туризъм“, което ще се състои от 18 до 20 април във Велико Търново. Тази година местната администрация и Регионален исторически музей Разград за пореден път ще представят културно-историческото наследство на Разград.

Продължава...
 
Три книги за юбилея на Пламен Дойнов
12 April 2019

50-годишнината на родения в Разград поет, драматург и литературен историк и критик стана повод Нов български университет в сътрудничество с ИК „Несарт – Милен Миланов“ да публикуват три представителни издания. Първата книга „Поезия. Събрано и избрано“ събира изцяло три стихосбирки на Пламен Дойнов – „Балът на тираните“ (2016), „София Берлин“ (2012) и „Истински истории“ (2000) и избира отделни стихотворения и поеми от „Висящите градини на България“ (1997), „Любовникът и Маестрото“ (1993) и „Post Festum” (1992), както и няколко най-ранни стихотворения.

Продължава...
 
Пламен Дойнов на 50
10 April 2019

Днес роденият в Разград поет, драматург и литературовед Пламен Дойнов навършва 50 години. Автор на 9 книги с поезия, на 11 тома с литературна история и критика, на 4 поставени пиеси, на стотици публикации в периодиката, той е сред знаковите имена на съвременната ни литература.

Напомняме, че през 90-те години на ХХ век Пламен Дойнов води две авторски рубрики в „Екип 7“, които не оставяха безразлични читатели.

Продължава...
 
Художникът Христо Велчев остави много нещо в разградската културна история
10 April 2019

Артистите, поетите и художниците влизат в театъра, поезията или живописта с искрената идея, че именно те са призвани да извършат велики дела и това наистина понякога се случва... Примери много! Но вече към старите си години на повечето от тях им остана единствената утеха,че поне техните съвременници ще ги запомнят и докато могат, ще разказват за делата им.

Продължава...
 
Димитър Атанасов от Кубрат с награда от национална изложба
08 April 2019

На 1 април бе открита 44-та Национална изложба на карикатурата на „Шипка“ 6 в София. Изложени са 286 карикатури на 42 автори от цялата страна. Сред тях са и всичките 7 творби на хумориста и сатирика Димитър Атанасов от Кубрат. От 10 номинирани, той спечели наградата на в. „Дума“ - диплом и парична сума.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 21 - 30 от 920