Начало Култура
Култура
Изложба с графики за Унгарската революция откриха в библиотеката
14 February 2018

Изложба с 24 графики, които изобразяват Унгарската революция през 1956 година, откриха в отдел „Изкуство“ на Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ в Разград. Експозицията под наслов „SOS Унгария“ на художника Лайош Салаи е предоставена от Унгарския културен институт в София.

Продължава...
 
Епос за любовта представят Христо Шопов и Лилия Маравиля
05 February 2018

В навечерието на Деня на влюбените Христо Шопов и Лилия Маравиля ще представят на разградска сцена романтичното представление „Догодина по същото време“.

Любителите на театъра могат да гледат пиесата за неугасващата страстна любов на 13 февруари, от 19 часа, в залата на Народно читалище „Развитие 1869“. Билети се продават в администрацията на читалището, от 9 до 17 часа, а от 12 февруари и на каса, в театралната сграда, от 12 до 18 часа.

Продължава...
 
Ивелина Радионова днес представя повестта „Алтъна“ в Разград
05 February 2018

Поетесата Ивелина Радионова днес ще представи в Разград първата си повест „Алтъна“, която акцентира върху силата на човешкия дух и обединението на религиите.

Литературната среща ще се проведе от 17.30 часа в отдел „Изкуство“ на Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“.

Продължава...
 
12 платна в ремодернистичен стил показа Нуркан Нуф
29 January 2018

12 платна в новия художествен стил ремодернизъм представи пред ценителите на изкуството младият художник Нуркан Нуф.

Нестандартната експозиция под наслов „От любов към Разград“ беше подредена в залата на Народно читалище „Делиорман 2014“. Зрителите се потопиха в творческия свят на автора, който слива в единна цялост няколко течения в изкуството – кубизъм, абстракционизъм, експресионизъм, импресионизъм.

Продължава...
 
С 18 творби представят Дулинко Дулев в списание „Антимовски хан“
24 January 2018

Стихове на разградския поет, сатирик и журналист Дулинко Дулев са включени в последния брой на списанието за живопис и култура „Антимовски хан“, издавано от Сдружение на писателите в Добрич.

Редакционният колектив, начело с главния редактор Сашо Серафимов, е подбрал 18 произведения от четири стихосбирки на автора, които са поместени в страниците за поезия и хумор.

Продължава...
 
2017-та – една силна за разградската изящна словесност година
12 January 2018

 

 

През изминалата година разградската културна общественост понесе на плещите си доста прозаична тежест, наред с обичайнaтa поетична. Става дума за книгите на Пенка Цонева, Росен Пенчев, Иван Димитров. Ако още с първото изречение някой ме заподозре в лоши чувства или в зла ирония, ще сгреши.

 

Продължава...
 
Поетичен Йордановден и Ивановден в Разград
08 January 2018

 

 

Сред шедьоврите на живописта в Художествената галерия четирима творци именици събраха свои приятели и почитатели на литературата на Поетичен Йордановден и Поетичен Ивановден. Това се случи в петък, в навечерието на двата християнски празника. Организатори на събитието бяха Община Разград, РБ „Проф. Боян Пенев“, Общността на писателите в Разград и ХГ „Проф. Илия Петров“. Водещ беше поетът Пламен Панчев, а имениците поети и писатели бяха Иван Дойнов, Иван Димитров, Иваничка Маджарова и Иван Джебаров.

 

Продължава...
 
Захари Карабашлиев представя новия си роман „Хавра“ в Разград
08 January 2018

 

 

Известният съвременен български писател Захари Карабашлиев ще представи втория си роман „Хавра“ в Разград. Срещата на автора с почитателите на художественото слово ще се проведе на 11 януари от 17.30 часа в Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“.

Авторът на бестселъра „18% сиво“ ще разкаже пред публиката за новата си книга, която е майсторска панорама на две далечни епохи и съчетава елементи на напрегнатия ноар и на историческата хроника.

 

Продължава...
 
За разградската съвременна литература и за писателя Иван Джебаров
08 January 2018

 

 

„Аз-повествованието“, уважаеми читатели, е термин от белетристиката, което обаче не е препоръчително за журналистиката, публицистиката и литературната критика. В тях авторът се прави на обективен и гледа на света и го коментира като абсолютно независим /уж!/, но убеден, че неговото мнение е единственото възможно.

Ние /е, това е „аз-повествованието“ в множествено число!/ от години гледаме равнодушно и независимо на факта, че поезията и белетристиката на Разград са като публиката в театъра. Ако няма в салона зрители, значи и театър няма…

 

Продължава...
 
Подредиха изложба на майстора на женското тяло Янаки Манасиев
18 December 2017

Ретроспективна изложба с 41 картини живопис и графика на майстора на четката Янаки Манасиев откриха в Художествена галерия „Проф. Илия Петров“ в Разград.

Експозицията е посветена на 85-годишнината от рождението на автора, който през целия си творчески път е инспириран от темата за жената. Силно повлиян от френските романтици и импресионисти, той оставя богато наследство от портрети и фигурални композиции.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 51 - 60 от 888