Търсене

Начало Култура
Култура
Малкият Разград и неговата голяма и славна симфонична култура
17 July 2017

На 1 август 1947 година е основан Държавният симфоничен оркестър (ДСО) в Разград – един от първите четири провинциални ДСО. Останалите са в Пловдив (1945 г.), Варна (1946 г.) и Бургас (1947 г.).

Огромна заслуга за това да има Държавен симфоничен оркестър в малкия Разград има диригентът Стефан Вачев, който поема палката от вече болнавия Илия Бърнев и с младежки ентусиазъм успява да подготви и представи пред софийската публика Разградския симфоничен оркестър, който е бил посрещнат много добре и с изненада от столичните музиканти, присъствали на концерта. Това може би е допринесло за одържавяването на оркестъра.

Продължава...
 
Петко Антонов сътвори „Родена от морето“ на планер край Каварна
17 July 2017

Известният разградски художник Петко Антонов сътвори морска сирена, родена от морето по време на Международния художествен пленер за живопис и скулптура „Русалка“, който се проведе в едноименното ваканционно селище край Каварна.

Продължава...
 
Писателят Нидал Алгафари представи романите си в Исперих
14 July 2017

На литературна среща в Исперих областният управител Гюнай Хюсмен поздрави писателя Нидал Алгафари за издадената от него трилогия и пожела в следваща творба на автора да намерят място и истории и случки от Лудогорието.

За три месеца писателят, пиар и режисьор за втори път, след Разград, идва в региона, стана ясно в началото на срещата, организирана от Централната общинска библиотека „Петя Йорданова“ в Исперих.

Продължава...
 
Големият български актьор Щилян Попов неговата разградска авантюра
19 June 2017

 

 

Известно е, че наличието на роднини даже, та камо ли на съпрузи, в някои учреждения и институции се смята за „семейственост“, или казано по днешному „конфликт на интереси“. Театърът обаче в цялата си история винаги е правил изключение в това отношение. Просто защото естеството на театралната професия е по-различно. Актьорите, актрисите и персоналът около тях имат едни и същи интереси, репетират заедно, явяват се на сцената заедно, пътуват от град на град и село на село в нощите и дните заедно…

 

Продължава...
 
„Прошепнати думи“ от Таньо Клисуров в разградската галерия
31 May 2017

„Прошепнати думи“ за любов звучаха в понеделник вечерта в една от залите в Художествена галерия „Проф. Илия Петров“. Това е заглавието на най-новата стихосбирка на Таньо Клисуров, представена от автора ѝ сред творци и почитатели на поетичното слово в Разград. С поета беше и вдъхновителката му - съпругата му Мария.

От името на областния управител гостът получи цветя.

Продължава...
 
Мая Кисьова представя дебютния си роман „Виж какво“
27 March 2017

Родената в Разград писателка и актриса Мая Кисьова ще представи пред столичната публика дебютния си роман „Виж какво“. Премиерата ще се състои на Международния ден на театъра – 27 март от 18 часа в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Продължава...
 
Маргарита Петкова докосна разградчани с ярката си любовна поезия
22 March 2017

„Поет не се става, такъв се раждаш, затова аз съм против неконтролируемата графоманщина, която се шири. Ламар казва, че колкото повече поети и писатели има, толкова по-голяма е вероятността да се роди новият Ботев, но не съм съгласна, че в тази сфера количествените натрупвания водят до качествени изменения.

Продължава...
 
Над 50 любовни акцента показаха разградските художници
17 March 2017

Изложба от 52 лирични и интимни рисунки под наслов „Любовни акценти“ откриха в арт пространството на кафе „Лира“ в Музикалния дом „Железни струни“. Експозицията обединява творбите на 24 автори от разградската група на Съюза на българските художници.

Продължава...
 
Павлина Стаменова представи „Звезден кръстопът“ в Исперих
15 March 2017

„Чувствам се щастлива, когато пиша“ – в тези думи на поетесата Павлина Стаменова се увериха нейните почитатели в Исперих в понеделник на представянето на книгата ѝ „Звезден кръстопът“ в Исторически музей, който заедно с Централна общинска библиотека „Петя Йорданова" бе организатор на събитието. Директорът на музея Боряна Митева приветства поетесата и гостите.

Продължава...
 
Поетесата Надя ПОПОВА:Всеки автор притежава творчески ексхибиционизъм
10 March 2017

 

„Обичам не себе си в литературата, а литературата в себе си. Със сигурност всеки автор, било то писател, поет, сатирик, художник, притежава доза творчески ексхибиционизъм, но за мен е важно този стремеж да не се превръща в маниакална цел“. Това сподели известната поетеса Надя Попова при представянето на новата й белетристична книга в Разград. Премиерата на изданието с есета и литературни портрети „Дух над водите“ се състоя в Художествената галерия „Проф. Илия Петров“. Подробности от житейската и професионална биография на гостуващата авторка представи поетът Пламен Панчев.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 61 - 70 от 861