Търсене

Начало Култура
Култура
Хора! Четете умни книги днес, че да не ви се налага утре да четете забранени...
25 October 2017

Преди седмица в Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“, с любезното съдействие на Община Разград, се проведе творческа среща с писателя Христо Карастоянов. Той е познат и любим автор на разградската четяща публика. Роденият в Тополовград и живеещ в Ямбол Христо Карастоянов е завършил Пловдивския университет, специалност „Български език и литература“.

Продължава...
 
66 маслени и акварелни платна на Стефан Цонев изложиха в галерията
25 October 2017

Ретроспективна изложба с 66 картини живопис на художника Стефан Цонев беше открита в Художествена галерия „Проф. Илия Петров“ в Разград. Повечето от маслените и акварелни платна се показват за първи път пред любителите на изящното изкуството, тъй като авторът приживе не е обичал показността.

Продължава...
 
70 години Разградски драматичен театър 2
18 October 2017

 

СПОМЕНИТЕ НА ДИМИТЪР МИНЕВ

Роден е на 24 март 1919 т. в Разград. Ученик от Разградската гимназия и съученик с Иван Гайдарджиев. После авиатор, парашутист и инструктор по безмоторно летене През 1947 година, по време на голямото наводнение в Разград, спасява четирима души от удавяне, и това е отразено в „Разградски народен глас”

Почина в Разград на 85 години.

 

Продължава...
 
С грандиозен концерт отбелязват две симфонични годишнини
16 October 2017

Музикантите от Разградска филхармония „Проф. Димитър Ненов“ подготвят грандиозен концерт, с който ще отбележат две големи симфонични годишнини. Събитието е посветено на 70 години от основаването на Държавния симфоничен оркестър и 40 години от провеждането на първите Музикални дни „Димитър Ненов“ в Разград. Концертът ще се проведе под патронажа на Министерството на културата на 29 октомври, от 11.30 часа, в зала „Филхармония“.

Продължава...
 
70 години Разградски драматичен театър
16 October 2017

Настоящият текст, който ще публикуваме в два последователни броя, проследява в синтезиран вид моменти от историята на Разградския театър от основаването му през 1947 година досега. Авторът, който е известен на широката общественост преди всичко като поет и журналист, преди трийсетина години беше и драматург на ДТ "Антон Страшимиров".

Продължава...
 
Месеца на поезията отбелязаха почитателите на изящното слово в Разград
13 October 2017

„Такъв широк обхват на литературно четене, на което присъства почти цялата общност от поети в града, не сме правили повече от двадесет години“, изтъкна Пламен Панчев в началото на литературната вечер във вторник, посветена на Месеца на поезията.

Събитието организираха Община Разград, писателската общност в града и Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“.

Продължава...
 
Нова книга за Радичков бе представена в Разград
13 October 2017

В РБ „Проф. Боян Пенев“ гостува Юлий Йорданов и представи новата си книга „През февруари при бащата на „Януари”. Авторът е познат на разградската четяща публика и чест гост и приятел на библиотеката. Преди време сладкодумният разказвач гостува при нас със своето изследване върху творчеството на Яна Язова, като разказа подробности от живота ѝ и трагичният ѝ край.

Продължава...
 
Петър Арнаудов участва в поредна национална изложба
06 October 2017

Доайенът на разградските художници Петър Арнаудов е единственият участник от Лудогорието в ІХ национална изложба "Арт Колаж Пловдив 2017". Експозицията, която включва творби от 74 автори от цялата страна, е подредена в художествената галерия на ул. "Гладстон" 32 /зад централна поща в града на тепетата/.

Продължава...
 
Дора Прангаджийска разказа за пътя на осиновения от гнева до прошката
04 October 2017

„Пътят от гнева до прошката е дълъг, той е процес на осъзнаване, който преминава през различни катарзисни преживявания и емоционални състояния, които да доведат до прошка. Понякога е свързан с болка, с тъга, с крачки напред, а нерядко със застой и крачки назад, но в крайна сметка се стига до узряване и духовно израстване“. Това разказа психотерапевтът Дора Прангаджийска, която представи в Разград книгата си „Благодаря ти, Мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката“.

Продължава...
 
Завърши конкурсът за превод на стихотворение от Пламен Дойнов в Унгария
04 October 2017

Резултатите от анонимния конкурс за превод на стихотворение от Пламен Дойнов бяха обявени на тържество в Националната библиотека за чужди езици в Будапеща в деня на българската независимост – 22 септември 2017 г. В присъствието на автора първа награда в размер 50 000 хил. форинта беше връчена на Ержебет Немет. Нейният превод, както и още 12 от най-сполучливите преводи на други преводачи в конкурса можеха да се прочетат в експресно издаденото 40-странично приложение на будапещенското списание „Напут“.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 61 - 70 от 879