Търсене

Начало Култура
Култура
Месеца на поезията отбелязаха почитателите на изящното слово в Разград
13 October 2017

„Такъв широк обхват на литературно четене, на което присъства почти цялата общност от поети в града, не сме правили повече от двадесет години“, изтъкна Пламен Панчев в началото на литературната вечер във вторник, посветена на Месеца на поезията.

Събитието организираха Община Разград, писателската общност в града и Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“.

Продължава...
 
Нова книга за Радичков бе представена в Разград
13 October 2017

В РБ „Проф. Боян Пенев“ гостува Юлий Йорданов и представи новата си книга „През февруари при бащата на „Януари”. Авторът е познат на разградската четяща публика и чест гост и приятел на библиотеката. Преди време сладкодумният разказвач гостува при нас със своето изследване върху творчеството на Яна Язова, като разказа подробности от живота ѝ и трагичният ѝ край.

Продължава...
 
Петър Арнаудов участва в поредна национална изложба
06 October 2017

Доайенът на разградските художници Петър Арнаудов е единственият участник от Лудогорието в ІХ национална изложба "Арт Колаж Пловдив 2017". Експозицията, която включва творби от 74 автори от цялата страна, е подредена в художествената галерия на ул. "Гладстон" 32 /зад централна поща в града на тепетата/.

Продължава...
 
Дора Прангаджийска разказа за пътя на осиновения от гнева до прошката
04 October 2017

„Пътят от гнева до прошката е дълъг, той е процес на осъзнаване, който преминава през различни катарзисни преживявания и емоционални състояния, които да доведат до прошка. Понякога е свързан с болка, с тъга, с крачки напред, а нерядко със застой и крачки назад, но в крайна сметка се стига до узряване и духовно израстване“. Това разказа психотерапевтът Дора Прангаджийска, която представи в Разград книгата си „Благодаря ти, Мамо! Пътят на осиновения от гнева до прошката“.

Продължава...
 
Завърши конкурсът за превод на стихотворение от Пламен Дойнов в Унгария
04 October 2017

Резултатите от анонимния конкурс за превод на стихотворение от Пламен Дойнов бяха обявени на тържество в Националната библиотека за чужди езици в Будапеща в деня на българската независимост – 22 септември 2017 г. В присъствието на автора първа награда в размер 50 000 хил. форинта беше връчена на Ержебет Немет. Нейният превод, както и още 12 от най-сполучливите преводи на други преводачи в конкурса можеха да се прочетат в експресно издаденото 40-странично приложение на будапещенското списание „Напут“.

Продължава...
 
Столични творци се срещнаха с ученици и граждани в Разград
24 September 2017

Миналата седмица в Разград гостуваха представители на Национални културни празници „Албена“, организирани от издателство „Захарий Стоянов“. В рамките на настоящите празници своето творчество представиха Панко Анчев - бил е главен редактор и директор на книгоиздателство „Георги Бакалов“, отговорен редактор на списанието за литература и изкуство „Простори“, автор е на книги по въпросите на литературната история, културологията, философията на историята и политологията;

Продължава...
 
Виолончелистът проф. Венцеслав Николов свири световна класика в Разград
24 September 2017

Прочутият виолончелист, диригент, писател и диригент проф. Венцеслав Николов ще свири на разградска сцена популярни творби от световната класика.

Любителите на класическата музика ще се насладят на високото майсторство на музиканта, приеман като светило в Германия и Европа. Концертът „На бис“ ще се проведе на 26 септември /вторник/ от 19 часа в зала „Филхармония“.

Продължава...
 
Благотворително четене на поезия в полза на Църквата
13 September 2017

Ние, тримата поети от Лудогорската поетична тритоника - Пламен Панчев, Иван Димитров и пишещият тези редове, - решихме да организираме благотворително четене. Нашата неформална литературна група, чието име предложи Иван Димитров, няма за цел да обсебва някакво литературно пространство. Нито пък търси някакви индулгенции. Целта ни е проста - да дадем нещо.

Продължава...
 
Станка Николова представи новата си поетична книга
11 September 2017

В края на миналата седмица в РБ „Проф. Боян Пенев“ прозвучаха нежните и „помъдрели“ стихове на разградската поетеса Станка Николова. Тя бе малко позабравена, защото живее в Австралия от доста години. Но новата й стихосбирка „Водно огледало“ предизвика голям интерес сред пишещите братя и сестри в града ни. Ценителите на мерената реч също с удоволствие присъстваха на срещата, открита от Иваничка Маджарова.

Продължава...
 
Разградска поетеса Станка Николова с нова книга
17 August 2017

Разкъсвана между Австралия и България, Станка Николова издаде третата си стихосбирка - „Водно огледало“. Книгата съдържа 91 стихотворения , които до едно се отразяват във водното огледало на душата й. Признателна на родината на кенгуруто за това, че я е приютила и е дала нов пълноценен живот на децата й, Станка Николова си остава българка, която има нашата душевност, която носи България и родния Разград в себе си.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 61 - 70 от 874