Търсене

Начало Култура
Култура
Започва национален ученически журналистически конкурс „Григор Попов“
30 October 2015

Сред дейците на изкуството и културата от близкото ни минало, допринесли за духовното израстване на разградчани, е журналистът и общественик Григор Попов. Можем смело да го наречем „будител“, защото вестникът, който издава в продължение на 22 години, доскоро бе най-продължително издаваният в Разград /рекордът бе надминат преди няколко месеца от „Екип 7“ - б.р./ – като „безкористно обществено дело”, както сам го нарича.

Продължава...
 
Трогателно завръщане на Маестро Чимширов на сцената и невероятен спектакъл на колегата му Радевски
07 October 2015

Сцената за твореца е нещо като гарнизонния духов оркестър за пенсионирания гвардейски кон. Има си той яслата, има си зобта, ама като чуе да бие тъпанът на площада, мигом започва да марширува...

Разбира се, че само лаик и дилетант в музиката като мене може да слуша „Концерт за пиано и струнен оркестър във фа минор“ на Йохан Себастиян Бах и да си мисли, а после и да пише, подобни неуважителни работи.

Продължава...
 
Двама разградски художници участват в национална изложба
07 October 2015

В петък в салона на Дружеството на пловдивските художници на ул. "Гладстон" 32 се открива осмата национална изложба "Арт Колаж". За участие в престижната изява са допуснати 180 творби от 86 автори от цялата страна.

Сред тях са и двама изявени разградски художници. Първият е един от най-активните в последните години местни творци Петър Арнаудов. Този път той провокира публиката с поредните си художествени експерименти.

Продължава...
 
Започнаха Дните на културно-историческото наследство в Исперих
30 September 2015

Всяка година различни общности от цяла Европа стават част от едно културно семейство и празнуват заедно дните на общото ни европейско наследство. За четиринадесети път в Исперих ще се проведат Дните на културно-историческото наследство. Инициативата на Историческия музей в лудогорския град отдавна се е превърнала в традиция.

Продължава...
 
Възстановяват паметника на гроба на Станка Николица Спасо-Еленина
28 September 2015

През 2015 година се навършват 180 години от рождението на първата българска поетеса. Във връзка с годишнината от рождението на разградската възрожденка няколко разградчани решихме заедно с правнучката на Станка Николица Спасо-Еленина – Теменуга Иванова, да учредим инициативна група за възстановяване на паметника й в старите гробища на Разград.

Продължава...
 
Уникален безсловесен спектакъл на разградска сцена
28 September 2015

С уникален за страната спектакъл ще изненада почитателите си разградският театър. Премиерата на средновековната притча "Везбарки" е на 30 септември /сряда/ от 19 часа в залата на Общинския културен център. Идеята и сценарият са на Пламен Панев, директор на Театрален-музикален център - Разград, а постановката е дело на Татяна Соколова от София.

Безсловесното представление е една притча за любовта, морала, мечтите и приказните пътища, които ни водят към тях.

Продължава...
 
Приключиха археологическите разкопки в Абритус
23 September 2015

На 10 септември 2015 година археологическите разкопки на територията на късноантичния Абритус за този сезон приключиха. Те бяха извършени в рамките на 42 работни дни и финансирани от Министерството на културата и община Разград.

Продължава...
 
„Зимна светкавица“ пред почитателите на стиховете на Иван Дойнов
14 September 2015

Най-новата книга на Иван Дойнов „Зимна светкавица“ съдържаща 104 стихотворения, написани през последните 40 години. В края на миналата седмица една от залите на художествената галерия едва успя да побере многобройната публика от творци, приятели и почитатели на Дойнов и неговото творчество. Редактор на книгата е известният български поет Иван Цанев. Водещ на вечерта бе поетът Пламен Панчев.

Продължава...
 
Филхармонията кани на концерт под звездите в събота
11 September 2015

На камерен концерт под звездите кани почитателите на стойностната музика Разградската филхармония. Културното събитие е в събота, 12 септември, от 19.30 в двора на къщата музей „Професор Димитър Ненов“.

В програмата са включени популярни произведения, подходящи за атмосферата през уикенда, на известни композитори.

Продължава...
 
Някои подробности за артистите, директорите и театралното дело...
28 August 2015

Въпреки че май са ме удостоили с титлата „бакалавър”/защото по мое време нямаше такива/, не мога и не искам, но трябва да поспоря с уважавания от мене професор Пламен Радев, що се отнася да твърдението му в „Екип 7“ преди няколко броя, че „Разградскато театрално дело и разградският театър са две различни неща".

И „магистър" да бях, щях да се зачудя?

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 71 - 80 от 798