Начало Култура
Култура
Виолончелистът проф. Венцеслав Николов свири световна класика в Разград
24 September 2017

Прочутият виолончелист, диригент, писател и диригент проф. Венцеслав Николов ще свири на разградска сцена популярни творби от световната класика.

Любителите на класическата музика ще се насладят на високото майсторство на музиканта, приеман като светило в Германия и Европа. Концертът „На бис“ ще се проведе на 26 септември /вторник/ от 19 часа в зала „Филхармония“.

Продължава...
 
Благотворително четене на поезия в полза на Църквата
13 September 2017

Ние, тримата поети от Лудогорската поетична тритоника - Пламен Панчев, Иван Димитров и пишещият тези редове, - решихме да организираме благотворително четене. Нашата неформална литературна група, чието име предложи Иван Димитров, няма за цел да обсебва някакво литературно пространство. Нито пък търси някакви индулгенции. Целта ни е проста - да дадем нещо.

Продължава...
 
Станка Николова представи новата си поетична книга
11 September 2017

В края на миналата седмица в РБ „Проф. Боян Пенев“ прозвучаха нежните и „помъдрели“ стихове на разградската поетеса Станка Николова. Тя бе малко позабравена, защото живее в Австралия от доста години. Но новата й стихосбирка „Водно огледало“ предизвика голям интерес сред пишещите братя и сестри в града ни. Ценителите на мерената реч също с удоволствие присъстваха на срещата, открита от Иваничка Маджарова.

Продължава...
 
Разградска поетеса Станка Николова с нова книга
17 August 2017

Разкъсвана между Австралия и България, Станка Николова издаде третата си стихосбирка - „Водно огледало“. Книгата съдържа 91 стихотворения , които до едно се отразяват във водното огледало на душата й. Признателна на родината на кенгуруто за това, че я е приютила и е дала нов пълноценен живот на децата й, Станка Николова си остава българка, която има нашата душевност, която носи България и родния Разград в себе си.

Продължава...
 
Стефания Цанкова от Свищов представя новата си стихосбирка в Разград
11 August 2017

Писателката Стефания Цанкова от Свищов ще представи пред разградската публика новата си стихосбирка „Някой те обича“. Литературната среща ще се проведе на 17 август от 17.30 часа в Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“.

Любителите на изящното слово ще се запознаят с авторката, която има 15 книги – поезия и приказна проза, като първата й книга „Идвам от Дунава“ излиза от печат през 1989 година от издателство „Народна младеж“.

Продължава...
 
Танцьорите от „Капанска магия“ поведоха хорото в Николово
11 August 2017

Пазителите на българския фолклор от Школа по народни танци „Капанска магия“ в село Гецово участваха в Националния конкурс-надиграване „Да се хванем на хорото, на Текето под небето“. Надпреварата се проведе в рамките на традиционния Ден на отдиха, организиран от Община Русе, кметството в село Николово и Народно читалище „Пробуда – 1901“.

Продължава...
 
В Будапеща обявиха конкурс за превод на стихотворение от Пламен Дойнов
26 July 2017

Конкурс за превод на стихотворение от Пламен Дойнов обяви Националната библиотека за чужди езици в Будапеща. Инициативата е по случай Деня на европейските езици и е насочена към млади преводачи, които още нямат издадена преводна книга. Стихотворението на българския поет и наш съгражданин, което има за сюжет епизод от унгарското въстание през 1956 година, носи заглавие „Унгарски комплекс, или какво видя съветският посланик Юрий Владимирович Андропов в Унгария през прозореца на 1956 година“.

Продължава...
 
Малкият Разград и неговата голяма и славна симфонична култура
17 July 2017

На 1 август 1947 година е основан Държавният симфоничен оркестър (ДСО) в Разград – един от първите четири провинциални ДСО. Останалите са в Пловдив (1945 г.), Варна (1946 г.) и Бургас (1947 г.).

Огромна заслуга за това да има Държавен симфоничен оркестър в малкия Разград има диригентът Стефан Вачев, който поема палката от вече болнавия Илия Бърнев и с младежки ентусиазъм успява да подготви и представи пред софийската публика Разградския симфоничен оркестър, който е бил посрещнат много добре и с изненада от столичните музиканти, присъствали на концерта. Това може би е допринесло за одържавяването на оркестъра.

Продължава...
 
Петко Антонов сътвори „Родена от морето“ на планер край Каварна
17 July 2017

Известният разградски художник Петко Антонов сътвори морска сирена, родена от морето по време на Международния художествен пленер за живопис и скулптура „Русалка“, който се проведе в едноименното ваканционно селище край Каварна.

Продължава...
 
Писателят Нидал Алгафари представи романите си в Исперих
14 July 2017

На литературна среща в Исперих областният управител Гюнай Хюсмен поздрави писателя Нидал Алгафари за издадената от него трилогия и пожела в следваща творба на автора да намерят място и истории и случки от Лудогорието.

За три месеца писателят, пиар и режисьор за втори път, след Разград, идва в региона, стана ясно в началото на срещата, организирана от Централната общинска библиотека „Петя Йорданова“ в Исперих.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 81 - 90 от 888