Търсене

Начало Култура
Култура
Творецът, който мъдро ни разсмиваше...
04 July 2016

Научаваме, че разградската библиотека готви през втората половина на месеца възпоменателна изложба и тържество в чест на нашия /почетен – посмъртно/ съгражданин –художника Велко Велков, с участието на неговия син, не по- малко /а може би и повече/ известен в Германия художник, галерист и художествен теоретик Владислав Велков.

Продължава...
 
Гост на библиотеката в Разград бе писателят Людмил Станев
17 June 2016

Авторът представи в сряда вечер най-новата си книга с къси разкази „Рязко“ на ИК „Жанет 45“. Людмил Станев е медик по образование. В момента работи като лекар в Спешна медицинска помощ във Варна. За Разград разказва с родолюбиви чувства, защото неговият прадядо Тодор Тончев е строителят на часовниковата кула. Още повече, че началото на лекарската му кариера е започнала в Лозница. Носи топли спомени за далечното си детство в село Балкански.

Продължава...
 
Откриха живописна изложба на художника Орхан Исмаил
03 June 2016

Живописна изложба под наслов „Красоти от България“ на художника Орхан Исмаил представиха официално в Общинския културен център в Разград. Тя беше открита точно на 37-мия рожден ден на автора и неговия брат близнак Осман Исмаил, който също се занимава с изобразително изкуство.

Продължава...
 
Дулинко Дулев представи избрани класически и други творби
18 April 2016

„Моята нещастна първа любов е театърът, журналистиката ми е професия, а поезията ми е хоби“. Това каза известният сатирик, поет и публицист Дулинко Дулев при представянето на най-новата си стихосбирка „Класически и други творби“. Премиерата на книгата беше в петък в отдел „Изкуство“ на Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев“, където се събраха четящите хора на Разград.

Продължава...
 
Пловдивски музиканти изнасят „Пиано форум“ в Разград
15 April 2016

Образователен концерт – лектория на тема „Пианото – кралят на музикалните инструменти“ ще се проведе на 19 април от 18 часа в залата на Разградската филхармония „Проф. Димитър Ненов".

Музикалният форум се организира от катедра „Пиано и акордеон“ към Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

Продължава...
 
Изложбата „Живописен пир на любовта и виното“ откриха в галерията
13 April 2016

Абстрактната експозиция „АртРозалиада – живописен пир на любовта и виното“ откриха в Художествена галерия „Проф. Илия Петров“ в Разград.

Изложбата включва общо 60 творби – скулптура, живопис, графика и фотография, които са дело на преподаватели и студенти от Факултета по изобразително изкуство на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Продължава...
 
Пиянството на един народ
08 April 2016

Казвам се Митко. На единадесет години съм, от Разград. Чували ли сте за моя роден град? Преди години със сигурност щяхте да се замислите преди да ми отговорите. Ами да, къде ли се намира това градче? Дълго щяхте да се взирате в картата на България, за да търсите моя град. Но днес? Днес е друго. Днес всеки е чувал името на Разград. Защото в нашия малък и неособено известен град се случи чудо. Роди се един отбор, който успя да пробуди духовете в нашето градче. Роди се „Лудогорец“. Сега вече се сетихте, нали? Ето откъде сте чували за моя малък град!

Продължава...
 
Дулинко Дулев издаде избрани съчинения
30 March 2016

Излезе от печат най-новата книга на разградския поет /а според някои критици – поетът на Разград/ Дулинко Дулев.

Томчето е озаглавено „Класически и други творби“ и съдържа избрани стихотворения, писани през един тридесетгодишен период – от 1985 година до наши дни. Редактор на книгата е Митко Ханчев, главен редактор на вестник „Екип 7“ - изданието, в което първо виждат бял свят творбите на Дулинко Дулев, пък и на повечето творци от Разград и региона.

Продължава...
 
Пламен Панчев спечели Националния конкурс за поезия „Христо Фотев“
25 March 2016

Разградчанинът Пламен Панчев е лауреатът на тазгодишния Национален конкурс за поезия „Христо Фотев“. Това е най-престижният поетически конкурс у нас, учреден през 2006 година и организиран от Община Бургас, Министерството на културата, Съюза на българските писатели, Сдружението на българските писатели.

Продължава...
 
Сирни заговезни някога през нашето време
11 March 2016

Настане ли време за великденските пости, пробуждат се спомени от 30-те и 40-те години на миналия век. Най-вече оживяват моментите, свързани с дните на Малката олелия и на Голямата олелия. Всяко от момчетата в квартала поемаше определени задължения. Един нарамил кош със слама, друг - сноп от царевични стъбла, крачи бодро към селската поляна - мястото, определено за олелията. Възрастните ни съдействат. Напътстват ни. Разказват ни за обичаите, които са спазвали на Сирни заговезни.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 81 - 90 от 840