Търсене

Начало Култура
Култура
Самодейци от 17 колектива от областта с награди от събора в Копривщица
14 August 2015

 

Всички 17 художествени колектива от Разградска област се завърнаха с отличия от XI Национален събор на българското народно творчество, който се проведе в Копривщица.

Това съобщи Даниела Петрова от Регионалния експертно консултантски информационен център „Читалища“ – Разград.

В юбилейното издание на събора се включиха над 18 000 състави и индивидуални изпълнители.

Продължава...
 
Разградският театър – кой го създаде и кога, и нуждата от една негова истинска история
14 August 2015

 

Излезе сборникът „Известия на Разградския исторически музей“, факт, за който нищо друго не може да се каже, освен суперлативи!

А ако все пак обръщаме внимание върху публикацията „Иван Гайдарджиев - основател на Разградския общински театър“ /стр.882/, то е, защото едно журналистическо интервю на Цветан Фуренски, публикувано във в. „Отечествен глас“ - Враца, през 1985 г., в сборника вече се превръща в исторически и безспорен факт. Видно е от заглавието: „ИВАН ГАЙДАРДЖИЕВ – ОСНОВАТЕЛ НА РАЗГРАДСКИЯ ТЕАТЪР“….

Продължава...
 
Разградчанката Мая Кисьова участва в ТВ формата „Ръкописът“
12 August 2015

Известната актриса и писателка с разградски корени Мая Кисьова се впуска в предизвикателството на новия телевизионен формат „Ръкописът”, който тръгва през есента в ефира на БНТ. Авторът на шест книги ще се състезава в шоуто за таланти, изкушени от литературата, с дебютния си роман – „Виж какво“.

Продължава...
 
Деница Дилова представи наградената си книга
05 August 2015

Срещата се състоя в понеделник вечер. Заедно с Деница и романа „Дневният живот на нощните пеперуди”, бе и другият спечелил конкурса на издателство „Сиела“ от 2014 г. - Георги Томов с книгата си „Докато дишам”.

Залата на регионална библиотека отново бе изпълнена с разградчани, желаещи да се докоснат до творчеството на местен автор.

Продължава...
 
Млади певци обраха наградите от конкурса „Морско конче“
17 June 2015

Петима талантливи певци от Разград се завърнаха с престижни отличия от Националния конкурс за млади изпълнители на популярна песен „Морско конче“. Изданието се организира за девета поредна година от община Варна, Общинския детски комплекс в морския град, със съдействието на РИО-Варна. Конкурсът е включен в Националния календар за извънучилищни дейности на Министерството на образованието и науката.

Продължава...
 
Излезе от печат разградският „Амаркорд“ *
17 June 2015

Когато взех в ръцете си синьо-оранжевата книжка на колегата Иван Димитров останах изненадан не от обема и нито от вида й... а от 130-те масалджийски написани страници за разградския свят и разградските зевзеци. И се завъртя един свят от 70-те – 80-те години на миналия век, та чак до наши дни, пълен със снежинки, а като се вгледах по-добре и перушина падаше от небето. И сякаш ангелите, но и дяволчетата ни свиреха от небето...

Продължава...
 
Иван Дойнов с международна награда за поезия
05 June 2015

Разградският поет Иван Дойнов взе специална награда на приключилия в края на май Четвърти международен конкурс “Лирични гласове – 2015”, организиран от вестник „Новият пулс“, издателствата „Персей“ и „Изида“, Сдружението на софийските читалища, СБП и Столична библиотека.

Продължава...
 
От концерта след два дни зависи бъдещето на оркестъра
03 June 2015

Атрактивен концерт с огнена музика от Латинска Америка ще изнесе Разградската филхармония в петък, както „Екип 7“ вече съобщи. Това, което не бе споменато в дописката, е, че от културното събитие зависи бъдещето на оркестъра, който е притиснат от изискванията да постигне значителен брой зрители до края на шестмесечието.

Продължава...
 
Рамиро Ариста носи от Аржентина „Екзотика и страст с огнените ритми на Южна Америка“
02 June 2015

Ценителите на хубавата музика в Разград ще имат уникална възможност да чуят най-популярните произведения на известни в целия свят композитори от Южна Америка. Концертът на филхармония „Димитър Ненов” ще е под диригентската палка на аржентинеца Рамиро Ариста, а гост-солист ще е виртуозната японска пианистка Йоко Нагашима.

Продължава...
 
Шеметната комедия „Когато котката я няма“ играят в Разград
02 June 2015

Шеметната комедия „Когато котката я няма“ на най-поставяните английските автори Джони Мортимър и Брайън Кук гостува в Разград. Пиесата ще се играе на 10 юни от 19 часа в залата на Народно читалище „Развитие 1969“.

Режисьор на постановката е Асен Блатечки, който се изявява и като актьор в щурата комедия.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 81 - 90 от 798