Търсене

Начало Култура
Култура
Дулинко Дулев: Халилов и Феодора се сетиха, че с микроскоп не бива да се чупят орехи
16 April 2008

 

Много калпави бяхме едно време по физика, но сме запомнили, все пак, един закон: „Нищо в природата не се губи, само се променя от един вид в друг!”

Разград, явно, също не е изключение.

В него имаше Обща художествена изложба на младежката карикатура /тринадесет издания/…

Разград беше „столица” на Националния фестивал на естрадно-сатиричната самодейност…

Продължава...
 
Десетки почитатели на Иван Дойнов „влязоха в орбитата му“
14 April 2008

 

В събота залата на Клуба на дейците на културата в Разград се оказа тясна да побере всички желаещи да бъдат на юбилейната поетично–музикална вечер, посветена на 70-годишнината на поета Иван Дойнов. Местното културно събитие на седмицата бе организирано от Дружеството на дейците на културата и разградското дружество към Сдружението на българските писатели. То съвпадна със символичната дата 12 април – Деня на космонавтиката, което бе повод водещият Иван Радушев да направи интересни аналогии между краткия полет на Гагарин и на все още продължаващия „полет“ на разградския лирик в Космоса от думи.

Продължава...
 
Живот без хумор е като ядене без сол
14 April 2008

 

За проведения на 11 и 12 април т.г.. Втори национален конкурс за хумор и сатира в Кубрат не само може, а и трябва да се пише по-задълбочено, но това ще направим в следващите броеве. Сега ще се ограничим предимно с информацията за събитието, която сама по себе си също е доста обемиста.

Продължава...
 
„Перпетуум-мобиле“ гостува в Разград с „Ужасните родители“
14 April 2008

 

На 22 април – вторник, в залата на Филхармонията театър „Перпетуум-мобиле“ ще представи пиесата на Жан Кокто „Ужасните родители“. Гостуването в Разград е част от голямото турне на театъра в Североизточна България.

Продължава...
 
„Ревека“ на сцената на Народния театър, Ели Неделчева с изложба в зала „Средец“
11 April 2008

 

Културният поход на разградските творци към столицата продължава. След откриването на изложба на местни художници в Огледалната зала на издателство „Захарий Стоянов“, през следващата седмица в София ще има две представяния с разградско произхождение. Драматичният театър ще покаже „Ревека“ на Антон Страшимиров на сцената на Народния театър „Иван Вазов“ на 14 април от 19.00 часа.

Продължава...
 
Ансамбъл „Завет“ - любов към танца и приятели
09 April 2008

 

Очаквах да попадна на много мило тържество, хайде да не е чак в семеен, но в приятелски кръг. Така и стана. С Росен Богданов сме приятели и в събота вечер бях пред читалището в Завет. Поводът – 55-годишнината на танцов ансамбъл „Завет“. Преди още да съм се огледал, красиво момиче в народна носия ми подари цвете. За добре дошъл.

Залата в читалището пълна – от деца до старци. И няма как да е иначе – ансамбъла го има в малкото градче цели 55 години. 25 от тях начело на състава е Росен Богданов. Само този факт заслужава поклон, дълбок поклон.

Продължава...
 
Конкурс „Медни гласчета“ и международен фолклорен фестивал „Божурите“
07 April 2008

 

По време на коледните празници през 2007 г. в читалище „Св.св. Кирил и Методий“ в Кубрат бе открита нова зала на Обединената школа по изкуствата. Идеята за нея бе на нашата именита съгражданка Лили Иванова. През ваканционните дни част от групите към школата продължиха да работят. Това са формациите за народни и модерни танци, групите по изобразителни изкуства и децата, които се готвят за участие в Националния конкурс за млади таланти на забавна песен „Медни гласчета 2008“.

Продължава...
 
Разградска изложба в София
04 April 2008

 

Завчера в Огледалната зала на издателство „Захарий Стоянов“ бе открита изложба на 16 разградски творци, между които Васил Карадимов, Тодор Тодоров, Здравко Батембергски, Стефан Цонев, Петко Антонов . Те се представят с картини, пана и пластики. Организацията на изложбата е дело на областния управител Наско Анастасов, Областната администрация пое разходите по транспортирането на картините и наема за залата.

Продължава...
 
Разградски художници в Огледалния салон
31 March 2008

 

На 02.04.2008 г. от 16.00. ч. в Огледалния салон на издателство “Захари Стоянов” – София ще бъде открита изложба на разградските художници.

Съдействие по организирането на изложбата оказва областният управител на област Разград, г-н Наско Анастасов и Община Разград.

Продължава...
 
Всеки си има и си остана със своя спомен за Борката
19 March 2008

 

Завчера някогашната зала на ОК на БКП, сега на Филхармонията, сбра на едно място почти целия партиен и стопански елит на Разград и окръга отпреди 10-и ноември. Тук бяха и хора извън този елит – просто приятели на Борката, между които артисти, художници, поети, спортисти..

Поводът беше отбелязване на 70-годишнината на Борис Анастасов, а причината – може би да се създаде традиция да не се забравят делата на хората, правили добро за съгражданите си и за родния край.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 81 82 83 84 85 86 87 88 89 Следваща > Последна >>

Резултати 841 - 850 от 881