Търсене

Начало Култура
Култура
Събарят къщата на Драган Данаилов
17 March 2008

 

Къщата-музей „Драган Данаилов“ окончателно отиде в небитието. След като през 1994 г. я купи барманът Спас Харизанов за 1 500 000 лв. /неденоминирани/, преди година имотът е продаден отново чрез агенция за недвижими имоти. Сега новите собственици започват да си градят дом. И, естествено, събарят старата къща. Съзнателно не ги търсихме кои са, защото нито ние, нито гражданите, които тревожно ни звъняха, могат да имат някакви претенции към тях, освен спазването на Закона за паметниците на културата. В случая този паметник е от местно значение, но изискването да се запази обликът на сградата е в сила.

Експертът в отдел „Култура“ в Общината Николай Енчев ни увери, че проектът е съгласуван с Института за паметниците на културата и че Общината е дала виза и всички необходими разрешения за строеж.

Продължава...
 
Ели Неделчева е изумена от детайлите
14 March 2008

 

Близо месец керамичката Ели Неделчева бе в Париж. Писахме вече за нейната изложба в Българския културен институт. Творбите й са предизвикали силен интерес и сред българската, и френска публика.

По-важното за Ели е, че е получила оценки за работата си от изкуствоведка от Лувъра и реставратор на керамика във Версай.

Продължава...
 
Спектакълът „Врата до пътя“ - новият изход от зависимостите
12 March 2008
 

Спектакъл "Врата до пътя" подготвя ДТ „Антон Страшимиров". Негов автор и режисьор е Орлин Дяков. Текстът е писан по поръчка на директора на разградския театър Косьо Станев. Постановката е по съвместен проект на културната институция, ОДП-Разград, РИО на МОН и Дирекция „Образование", свързан с превенцията на разпространението и употребата на наркотици.

Продължава...
 
Ваня Миланова ще свири на откриването
07 March 2008
 

Проф.Ваня Миланова, преподавател по цигулка в университета „Билкент“ в Анкара, има много сериозно участие в тазгодишното 48-мо издание на „Мартенски музикални дни“.

Още на откриването – 15 март, Ваня Миланова ще изпълни Концерт за цигулка и оркестър от Ян Сибелиус под диригентството на Алексей Измирлиев и с Русенската филхармония.

На 19 март с Фестивалния оркестър и диригент Драгомир Йосифов Ваня Миланова ще изпълни Бах – Бранденбургски концерти №4 и №5.

Продължава...
 
Исперихчанин откри своя изложба с домашна гроздова в САЩ
07 March 2008

 

След Мехмед Азиз, още един исперихски фотограф подреди своя изложба извън пределите на България. Драгомир Богомилов временно работи в Чехия.
Изложбата с негови фотографии е в град Дилън, щата Монтана, в галерия „Дрифт“.
Драго е на гости на доброволеца от Корпуса на мира Тед Хенсън, който две години бе в Исперих и работеше в бизнесцентъра. При отпътуването си за САЩ Тед обеща на приятеля си да го покани в страната на неограничените възможности.

Продължава...
 
Иван СТОЯНОВ, диригент: Чуйте Веско Стамболов, скоро няма да можем да си позволим да го поканим
05 March 2008

Утре Разградската филхармония ще поднесе поредния концерт на своята публика. Гостуват Иван Стоянов - диригент на Габровския камерен оркестър и пианистът Веско Стамболов - един от най-активно концертиращите по света български музиканти.
Ще бъдат изпълнени: Глук - Танц на фуриите из операта „Орфей и Евридика" - за пръв път на разградска сцена, Бетовен - Концерт за пиано и оркестър №2 в си бемол мажор, оп.19 и Шуберт - Симфония №4 в до минор /"Трагична"/.

Продължава...
 
Разградчани почетоха паметта на загиналите за свободата на България
05 March 2008

Хубавото време, макар и ветровито, на 3 март доведе на площад „Възраждане" в Разград много граждани. Денят, в който се навършват 130 години от Освобождението на България от османско робство, този път бе отбелязан не само от служебно ангажирани хора. Което, според нас, е добър знак за съхраняването ни като нация.

Продължава...
 
Ели плени Париж
22 February 2008
 

Ели Неделчева откри изложба в залата на Българския културен институт в Париж. Керамичката показва творби от всичките си творчески търсения и стилове и сама кръсти изложбата си „От черно до бяло". В същата изложба с живописни платна се представя и художникът Анатолий Станкулов.

Продължава...
 
Разградчани се поклониха пред Апостола
20 February 2008
 

Вчера в Разград бе отбелязана 135-годишнината от обесването на Васил Левски. Пред паметника на най-великия българин в двора на едноименното училище дойдоха ученици, представители на Общината и Областната администрация, общински съветници и неколцина родолюбиви граждани.

Продължава...
 
Ели Неделчева показва керамиката си в Париж
08 February 2008
 

По Коледа разградската керамичка Ели Неделчева получи покана от директора на Българския културен институт в Париж Кирил Кадийски за изложба в залите на института. Не съобщихме новината, защото допреди два дни въобще не беше ясно дали Ели ще може да се възползва от поканата. Естествено, причините бяха финансови. Институтът поема експонирането на изложбата, подготовката на покани и афиши и медийната разгласа във френската столица, но разходите по пътуването, превозът на керамиката и пребиваването в Париж са за сметка на авторката.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 81 82 83 84 85 86 87 88 89 Следваща > Последна >>

Резултати 851 - 860 от 881