Търсене

Начало Култура
Култура
Кубрат отново организира национален конкурс
01 February 2008

Кубрат за втори път ще бъде домакин на националния конкурс за хумор и сатира "Кубрат 2008". Той ще се проведе на 11 и 12 април. Негови организатори са Община Кубрат, БНР - Програма "Хр.Ботев“ и клубът на хумориста "Жарава".

Продължава...
 
Статия на Дарина Колева е публикувана в „Новый журнал“ в Ню Йорк
01 February 2008

Изследване на Дарина Колева от Държавния архив в Разград за руските емигранти в Разград е публикувано в списанието „Новый журнал“, Ню Йорк. Миналата година списанието навърши 65 години от създаването си. То е издание за литература на руските емигранти с периодичност четири броя в годината. В бр. 247 от миналата година има раздел за руската емиграция в България. Със статии и изследвания участват известни български историци като Цветана Кьосева и Лиляна Владева. Главният редактор на списанието Марина Адамович публикува интервю със Симеон Сакскобургготски, направено при негово посещение в Ню Йорк миналата година. Поместени са стихотворения на Христо Ботев, Александър Руденко, Наталия Ерменкова...

Продължава...
 
Защо „Грамофон“ взриви залата и може ли Разград да предложи нещо по-добро
01 February 2008

Няколко поредни вечери Разград бе наситен с концерти по повод 130-годишнината от освобождението на града от турско робство. Вече писахме по този повод, че след месец тишина в концертните и театрални зали, градът се пренасища от културни прояви и публиката се разпилява или пренатоварва.

Продължава...
 
Разград празнува освобождението си
30 January 2008

Честването на 130-годишнината от освобождението на Разград от османско иго започна рано сутринта в понеделник с празнична литургия в храма „Св.Николай“, отслужена от митрополит Неофит. Освен малцината граждани, от обществено ангажираните лица в църквата бяха само общинските съветници от ГЕРБ.
 

Продължава...
 
Пет са новите почетни граждани на Разград
30 January 2008

С още петима се увеличиха почетните граждани на Разград. По традиция най-високото местно отличие бе присъдено на тържествена сесия на Общинския съвет по повод празника на града – 28 януари.
 

Продължава...
 
Днес Владимир Висоцки щеше да стане на 70 години
25 January 2008

Той наистина „не доживя“, „не доигра“, „не допя“, наистина не успя да въплъти себе си докрай. Той имаше заряд за още по-големи изяви. Сега, когато размислям за творчеството му, за времето, в което живя, аз разбирам колко много е дал от себе си – с каква изключителна концентрация на творческите сили е бил надарен, с каква уникална способност непрестанно да събира за хората и да дарява на хората. Да служи на великата еволюция на душата, на живота.
Да чувства своето“аз“ неделимо от космическото висше духовно начало. И Висоцки се чувстваше посланик на висши космични сили.
 

Продължава...
 
Наско Анастасов награди победителите в областния конкурс
25 January 2008

На 23 януари, в навечерието на Деня на Разград и 130-годишнината от освобождението на България”, в салона на Общинския културен център в града областният управител Наско Атанасов обяви наградените в областния етап на Националния конкурс „130 години памет и признателност”, организиран от Министерството на образованието и науката, Министерството на културата и други държавни и обществени организации, под патронажа на президента на републиката Георги Първанов.
 

Продължава...
 
Шабан Калкан стана почетен доктор на университет в Азербайджан
23 January 2008

На 29 май 1989 г., малко по-рано от началото на „голямата екскурзия”, за Турция с екскорт бе изпратен разградският поет Шабан Калкан.
И интересното е, че той и до ден-днешен не таи злоба към България, а - нещо повече - родния си край прослави много повече, отколкото някои наши видни преводачи.
 

Продължава...
 
Четири официални номинации за „Почетен гражданин на Разград“
23 January 2008

Четири са официалните предложения за удостояване със званието „Почетен гражданин на Разград“, научихме вчера от кмета Денчо Бояджиев. Инициативен комитет в състав: Любомир Герганов, Иван Илиев, Георги Неделчев и Цоньо Марков е предложил МАРИН АТАНАСОВ. От името на ОбС на Българския антифашистки съюз е посочен ХРИСТО ОБРЕШКОВ. Друг инициативен комитет: Тодор Тодоров /кооперация „Правда“/, Цанко Цанков и Сали Шишманов е внесъл докладна записка за удостояването на дългогодишния отговорник на разградския зоокът БЕХЧЕТ АЛИ.
 

Продължава...
 
Областният управител ще обяви наградените на концерта на група „Грамофон“
21 January 2008

Във връзка със 130-годишнината от Освобождението на България от османско владичество бе учреден Национален организационен комитет под патронажа на Президента на Република България и с председател Стефан Данаилов - министър на културата, а една от инициативите в тая връзка е конкурсът сред учащите се на тема „130 години памет и признателност”.
 

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 81 82 83 84 85 86 87 88 89 Следваща > Последна >>

Резултати 871 - 880 от 888