Търсене

Начало Култура
Култура
Възстановяват паметника на гроба на Станка Николица Спасо-Еленина
28 September 2015

През 2015 година се навършват 180 години от рождението на първата българска поетеса. Във връзка с годишнината от рождението на разградската възрожденка няколко разградчани решихме заедно с правнучката на Станка Николица Спасо-Еленина – Теменуга Иванова, да учредим инициативна група за възстановяване на паметника й в старите гробища на Разград.

Продължава...
 
Уникален безсловесен спектакъл на разградска сцена
28 September 2015

С уникален за страната спектакъл ще изненада почитателите си разградският театър. Премиерата на средновековната притча "Везбарки" е на 30 септември /сряда/ от 19 часа в залата на Общинския културен център. Идеята и сценарият са на Пламен Панев, директор на Театрален-музикален център - Разград, а постановката е дело на Татяна Соколова от София.

Безсловесното представление е една притча за любовта, морала, мечтите и приказните пътища, които ни водят към тях.

Продължава...
 
Приключиха археологическите разкопки в Абритус
23 September 2015

На 10 септември 2015 година археологическите разкопки на територията на късноантичния Абритус за този сезон приключиха. Те бяха извършени в рамките на 42 работни дни и финансирани от Министерството на културата и община Разград.

Продължава...
 
„Зимна светкавица“ пред почитателите на стиховете на Иван Дойнов
14 September 2015

Най-новата книга на Иван Дойнов „Зимна светкавица“ съдържаща 104 стихотворения, написани през последните 40 години. В края на миналата седмица една от залите на художествената галерия едва успя да побере многобройната публика от творци, приятели и почитатели на Дойнов и неговото творчество. Редактор на книгата е известният български поет Иван Цанев. Водещ на вечерта бе поетът Пламен Панчев.

Продължава...
 
Филхармонията кани на концерт под звездите в събота
11 September 2015

На камерен концерт под звездите кани почитателите на стойностната музика Разградската филхармония. Културното събитие е в събота, 12 септември, от 19.30 в двора на къщата музей „Професор Димитър Ненов“.

В програмата са включени популярни произведения, подходящи за атмосферата през уикенда, на известни композитори.

Продължава...
 
Някои подробности за артистите, директорите и театралното дело...
28 August 2015

Въпреки че май са ме удостоили с титлата „бакалавър”/защото по мое време нямаше такива/, не мога и не искам, но трябва да поспоря с уважавания от мене професор Пламен Радев, що се отнася да твърдението му в „Екип 7“ преди няколко броя, че „Разградскато театрално дело и разградският театър са две различни неща".

И „магистър" да бях, щях да се зачудя?

Продължава...
 
Самодейци от 17 колектива от областта с награди от събора в Копривщица
14 August 2015

 

Всички 17 художествени колектива от Разградска област се завърнаха с отличия от XI Национален събор на българското народно творчество, който се проведе в Копривщица.

Това съобщи Даниела Петрова от Регионалния експертно консултантски информационен център „Читалища“ – Разград.

В юбилейното издание на събора се включиха над 18 000 състави и индивидуални изпълнители.

Продължава...
 
Разградският театър – кой го създаде и кога, и нуждата от една негова истинска история
14 August 2015

 

Излезе сборникът „Известия на Разградския исторически музей“, факт, за който нищо друго не може да се каже, освен суперлативи!

А ако все пак обръщаме внимание върху публикацията „Иван Гайдарджиев - основател на Разградския общински театър“ /стр.882/, то е, защото едно журналистическо интервю на Цветан Фуренски, публикувано във в. „Отечествен глас“ - Враца, през 1985 г., в сборника вече се превръща в исторически и безспорен факт. Видно е от заглавието: „ИВАН ГАЙДАРДЖИЕВ – ОСНОВАТЕЛ НА РАЗГРАДСКИЯ ТЕАТЪР“….

Продължава...
 
Разградчанката Мая Кисьова участва в ТВ формата „Ръкописът“
12 August 2015

Известната актриса и писателка с разградски корени Мая Кисьова се впуска в предизвикателството на новия телевизионен формат „Ръкописът”, който тръгва през есента в ефира на БНТ. Авторът на шест книги ще се състезава в шоуто за таланти, изкушени от литературата, с дебютния си роман – „Виж какво“.

Продължава...
 
Деница Дилова представи наградената си книга
05 August 2015

Срещата се състоя в понеделник вечер. Заедно с Деница и романа „Дневният живот на нощните пеперуди”, бе и другият спечелил конкурса на издателство „Сиела“ от 2014 г. - Георги Томов с книгата си „Докато дишам”.

Залата на регионална библиотека отново бе изпълнена с разградчани, желаещи да се докоснат до творчеството на местен автор.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 91 - 100 от 814