Търсене

Начало Култура
Култура
Сирни заговезни някога през нашето време
11 March 2016

Настане ли време за великденските пости, пробуждат се спомени от 30-те и 40-те години на миналия век. Най-вече оживяват моментите, свързани с дните на Малката олелия и на Голямата олелия. Всяко от момчетата в квартала поемаше определени задължения. Един нарамил кош със слама, друг - сноп от царевични стъбла, крачи бодро към селската поляна - мястото, определено за олелията. Възрастните ни съдействат. Напътстват ни. Разказват ни за обичаите, които са спазвали на Сирни заговезни.

Продължава...
 
Войната и художниците – изложба в Исперих
07 March 2016

Историческият музей в Исперих посвети изложбата „Войната през погледа на художниците“ на националния празник на България. В музейната експозиция е изложена колекция от картини, вдъхновени от борбите на българите за свобода и национално обединение. Творбите са част от художествения фонд на музея и представят исторически събития, места и личности от страната и от Исперихския край.

Продължава...
 
Юбилейна премиера на новата книга на Павлина Стаменова в столицата
29 February 2016

Миналата сряда в препълнената зала на Съюза на българските композитори в столицата се скандираше в еуфория, и то многократно, името на Разград и на една разградчанка. Това се случи на юбилейната премиера на новата книга на поетесата Павлина Стаменова „Звезден кръстопът“. Организатор бе „Литературна гостоприемница“ към НЧ „Д- р Петър Берон“, а водещ - поетесата Надежда Захариева.

Продължава...
 
Дулинко Дулев представи новата си книга „Онкологична стихотерапия“
19 February 2016

 

Известният поет, сатирик и публицист Дулинко Дулев представи пред разградската публика най-новата си книга „Онкологична стихотерапия“, или стихове, писани с игла във вената.

Премиерата на стихосбирката беше в сряда в отдел „Изкуство“ на Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев“, където се събраха приятели и почитатели на автора.

„Навсякъде по света и у нас творците описват и поетизират страданието, било то физическо или духовно, превратностите на съдбата, мъките човешки, дори смъртта.

Продължава...
 
Пламен Панчев е включен в Антологията на славянската поезия
10 February 2016

Тази година излиза юбилейно издание на Антология на славянската поезия. Сто и осемдесет автори от 26 страни ще влязат в престижния алманах. Между кориците на антологията ще има и разградско присъствие.

Продължава...
 
Няколко думи по въпроса за крушката, дето не падала далеч от дървото...
10 February 2016

Всеизвестна е народната мъдрост „Крушката не пада по-далеч от дървото“ и тя, общо взето, е вярна.

Ето и няколко безспорни доказателства, че е така - само от съвременната ни разградска действителност:

Синът на известния някога актьор от Разградския драматичен театър Явуз Махмудов, който беше в състава на театъра ни от 1964 г. до пенсионирането си през 1993 г. – Яни Йозов, завърши ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на Стефан Данаилов, още като студент дебютира на сцената на Националния театър, а после бе доста време в състава на „Младежкия“…

Продължава...
 
Изложба прави 130-годишна ретроспекция на изкуството в Разград
05 February 2016

Експозиция с над 100 творби на бележити художници и скулптори могат да видят ценителите на изкуството в Художествена галерия „Проф. Илия Петров“ в Разград.

Изложбата представя живописни творби, графични произведения и скулптури, дело на повече от 50 автори, творили от края на ХIХ век до наши дни, разказа директорът на културната институция Тодор Тодоров.

Продължава...
 
Фотоизложбата "България в блясък" гостува в Разград
25 January 2016

Навръх празника на Разград - 28 януари, от 16.30 часа в конферентната зала на Общинския културен център ще бъде открита фотоизложбата "България в блясък. Владетели, дворци и дейци на Третото българско царство". Тя се организира от Регионалния исторически музей и Движение за национално възраждане "Оборище". Автор на снимките и текстовете е Тошо Пейков - доктор по социология, фотограф.

Продължава...
 
Поетична вечер за Деня на Разград
25 January 2016

По инициатива на РБ "Проф. Боян Пенев" разградски поети и граждани участваха в поетична вечер, посветена на Деня на Разград. Гости на събитието бяха кметът на Разград д-р Валентин Василев и зам.-областният управител Виолета Тодорова, която предостави от името на областната управа подаръци за всеки присъстващ на срещата разградски поет.

Продължава...
 
Дулинко Дулев и представената ни „Онкологична стихотерапия“
15 January 2016

 

Наскоро излезе поредната стихосбирка на Дулинко Дулев със заглавие „Онкологична стихотерапия“. Стихотворенията са писани през последните две-три години. Редактор е Митко Ханчев. Събраните стихотворения не са много и книжката изглежда доста тънка, но както казва сам авторът: „Не е нужно да се пишат стихотворения всеки ден или да бъдат издавани стихосбирки на година по две-три. Важното е съдържанието и поетичното майсторство“.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 91 - 100 от 841