Търсене

Начало Култура
Култура
Дулинко Дулев представи новата си книга „Онкологична стихотерапия“
19 February 2016

 

Известният поет, сатирик и публицист Дулинко Дулев представи пред разградската публика най-новата си книга „Онкологична стихотерапия“, или стихове, писани с игла във вената.

Премиерата на стихосбирката беше в сряда в отдел „Изкуство“ на Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев“, където се събраха приятели и почитатели на автора.

„Навсякъде по света и у нас творците описват и поетизират страданието, било то физическо или духовно, превратностите на съдбата, мъките човешки, дори смъртта.

Продължава...
 
Пламен Панчев е включен в Антологията на славянската поезия
10 February 2016

Тази година излиза юбилейно издание на Антология на славянската поезия. Сто и осемдесет автори от 26 страни ще влязат в престижния алманах. Между кориците на антологията ще има и разградско присъствие.

Продължава...
 
Няколко думи по въпроса за крушката, дето не падала далеч от дървото...
10 February 2016

Всеизвестна е народната мъдрост „Крушката не пада по-далеч от дървото“ и тя, общо взето, е вярна.

Ето и няколко безспорни доказателства, че е така - само от съвременната ни разградска действителност:

Синът на известния някога актьор от Разградския драматичен театър Явуз Махмудов, който беше в състава на театъра ни от 1964 г. до пенсионирането си през 1993 г. – Яни Йозов, завърши ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на Стефан Данаилов, още като студент дебютира на сцената на Националния театър, а после бе доста време в състава на „Младежкия“…

Продължава...
 
Изложба прави 130-годишна ретроспекция на изкуството в Разград
05 February 2016

Експозиция с над 100 творби на бележити художници и скулптори могат да видят ценителите на изкуството в Художествена галерия „Проф. Илия Петров“ в Разград.

Изложбата представя живописни творби, графични произведения и скулптури, дело на повече от 50 автори, творили от края на ХIХ век до наши дни, разказа директорът на културната институция Тодор Тодоров.

Продължава...
 
Фотоизложбата "България в блясък" гостува в Разград
25 January 2016

Навръх празника на Разград - 28 януари, от 16.30 часа в конферентната зала на Общинския културен център ще бъде открита фотоизложбата "България в блясък. Владетели, дворци и дейци на Третото българско царство". Тя се организира от Регионалния исторически музей и Движение за национално възраждане "Оборище". Автор на снимките и текстовете е Тошо Пейков - доктор по социология, фотограф.

Продължава...
 
Поетична вечер за Деня на Разград
25 January 2016

По инициатива на РБ "Проф. Боян Пенев" разградски поети и граждани участваха в поетична вечер, посветена на Деня на Разград. Гости на събитието бяха кметът на Разград д-р Валентин Василев и зам.-областният управител Виолета Тодорова, която предостави от името на областната управа подаръци за всеки присъстващ на срещата разградски поет.

Продължава...
 
Дулинко Дулев и представената ни „Онкологична стихотерапия“
15 January 2016

 

Наскоро излезе поредната стихосбирка на Дулинко Дулев със заглавие „Онкологична стихотерапия“. Стихотворенията са писани през последните две-три години. Редактор е Митко Ханчев. Събраните стихотворения не са много и книжката изглежда доста тънка, но както казва сам авторът: „Не е нужно да се пишат стихотворения всеки ден или да бъдат издавани стихосбирки на година по две-три. Важното е съдържанието и поетичното майсторство“.

Продължава...
 
Първа книга на изумително талантливата Селвер
13 January 2016

Една очаквана с нетърпение от многобройните фенове, предимно в Интернет, стихосбирка, наскоро излезе от печат. Тя е на талантливата поетеса от Кубрат Селвер. Първата й книга носи заглавието „Очите на тъгата са зелени“.

Продължава...
 
Две пиеси разтрисат разградския културен живот преди 145 години
13 January 2016

В края на миналата година /на 25 декември/ се навършиха 145 години от първото театрално представление в Разград - „Многострадалната Геновева“, под режисурата и с участието в ролята на Граф Зигфрид на училищния и читалищен деятел Димо Хранов…

Продължава...
 
Четири шеметни пиеси се играят на разградска сцена през януари
11 January 2016

 

На четири шеметни спектакъла имат възможност да се насладят този месец любителите на театралното изкуство в Разград.

Първото представление за новата година е „Свалячи“ от известния драматург и писател Елин Рахнев. Спектакълът, режисиран от директора на Театрално-музикалния център Пламен Панев, ще се играе на 11 януари от 19 часа на сцената на Общинския културен център.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 91 - 100 от 838