Търсене

Начало Култура
Култура
Захари Карабашлиев представя новия си роман „Хавра“ в Разград
08 January 2018

 

 

Известният съвременен български писател Захари Карабашлиев ще представи втория си роман „Хавра“ в Разград. Срещата на автора с почитателите на художественото слово ще се проведе на 11 януари от 17.30 часа в Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“.

Авторът на бестселъра „18% сиво“ ще разкаже пред публиката за новата си книга, която е майсторска панорама на две далечни епохи и съчетава елементи на напрегнатия ноар и на историческата хроника.

 

Продължава...
 
За разградската съвременна литература и за писателя Иван Джебаров
08 January 2018

 

 

„Аз-повествованието“, уважаеми читатели, е термин от белетристиката, което обаче не е препоръчително за журналистиката, публицистиката и литературната критика. В тях авторът се прави на обективен и гледа на света и го коментира като абсолютно независим /уж!/, но убеден, че неговото мнение е единственото възможно.

Ние /е, това е „аз-повествованието“ в множествено число!/ от години гледаме равнодушно и независимо на факта, че поезията и белетристиката на Разград са като публиката в театъра. Ако няма в салона зрители, значи и театър няма…

 

Продължава...
 
Подредиха изложба на майстора на женското тяло Янаки Манасиев
18 December 2017

Ретроспективна изложба с 41 картини живопис и графика на майстора на четката Янаки Манасиев откриха в Художествена галерия „Проф. Илия Петров“ в Разград.

Експозицията е посветена на 85-годишнината от рождението на автора, който през целия си творчески път е инспириран от темата за жената. Силно повлиян от френските романтици и импресионисти, той оставя богато наследство от портрети и фигурални композиции.

Продължава...
 
Атанас Петров представи новата си книга пред разградска публика
18 December 2017

Атанас Петров е роден в Русе, завършил е Педагогическия факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Автор е на сборника с поезия „Памет” - 1991 г. и на сборника с разкази „Катерина” – 2017 г. Има публикации на поезия, проза, хумор и сатира в алманасите „Нова българска литература”, „Пролет”, „Янтра” и литературния сборник „Измерения”.

Продължава...
 
Поетът Пламен Панчев чете стихове в Автото
18 December 2017

Разградският поет Пламен Панчев гостува в Гимназията по транспорт и строителство „Христо Смирненски“ по повод Националната седмица на четенето.

Авторът запозна учениците с творчеството си, разказа им за спортната си кариера и прочете стихове за любовта, за Разград, за Бургас и за други места по света, които е посетил.

Срещата премина в непринуден разговор за любовта, спорта, живота и заобикалящия ни свят.

Продължава...
 
Разкази на Димитър Петров включени в списание „Брод“
04 December 2017

В току-що излезлия литературен сборник на Русе „Брод“, бр. 14/2017 разградският поет и белетрист Димитър Петров е включен с три разказа. Луксозното издание е за литература и култура и се осъществява с подкрепата на Община Русе и Клуб на дейците на културата.

Продължава...
 
Елка Няголова представи стихосбирката „Шест грама“ в Разград
04 December 2017

Поетесата Елка Няголова представи юбилейната си двадесета стихосбирка „Шест грама“ пред ценителите на изящното слово в Разград, които се събраха в Художествена галерия „Проф. Илия Петров“.

Литературната среща с авторката беше организирана от Община Разград, Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ и писателската общност в града.

Продължава...
 
Председателят на СБП Боян Ангелов представи новата си книга в Разград
22 November 2017

Председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов представи новата си поетична книга „Помръкнала е реката“ пред разградските ценители на изящното слово.

Творческата среща беше организирана от Община Разград, Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ и писателската общност в града.

Продължава...
 
Творческа среща с Георги Драмбозов и Орлин Чолаков в Исперих
02 November 2017

Поетът Георги Драмбозов и баритонът с китара Орлин Чолаков гостуваха в Исперих за Деня на народните будители.

Литературно-музикалната среща започна с последното стихотворение на Драмбозов, посветено на Исперих. То беше бурно аплодирано от гостите в залата, сред които бяха председателят на Общинския съвет Даниел Димитров, секретарят на общината Севим Адем, както и местни литературни творци.

Продължава...
 
12 училища получиха сборник с народна музика на Александър Христов
01 November 2017

Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ предоставя на единадесет училища от Разград и на българското училище във Вашингтон, САЩ сборник с народна музика. Библиотеката като издател и автора на книгата Александър Христов вярват, че с този жест към гимназиите и основните училища ще провокират интереса на младите хора към корените им, към музиката, смятана за универсален език за комуникация.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 91 - 100 от 921