Търсене

Начало Интервю
Интервю
Йорданка ГОСПОДИНОВА, директор на ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“:Тази година е най-трудната за образованието
25 February 2008
 

Г-жо Господинова, готови ли са учениците за провеждането на матури тази година?


Мисля, че вече всички училища работят по подготовката и провеждането на задължителните зрелостни изпити. Периодът октомври-декември беше разяснителен. Проведохме родителски срещи, на които запознахме и учителите, и родителите с проблема. От началото на февруари съставихме държавната училищна зрелостна комисия, която има за задача да приеме заявленията на зрелостниците.

Ние проведохме и пробна матура по избираем от учениците втори задължителен зрелостен изпит, резултатите от който са обнадеждаващи. Масово нашите ученици са се насочили към втори зрелостен изпит за чуждоезиков профил, но има и математика, и история, и география.

 

Продължава...
 
Иван КЪНЧЕВ, експерт в централата на Синдиката на българските учители: Седемдесет - осемдесет човека
22 February 2008
 

Завчера следобед общинското ръководство на Синдиката на българските учители към КНСБ организира разширен координационен съвет по въпросите за делегираните бюджети и предстоящата голяма реформа в образованието. Гост и лектор на събирането бе Иван Кънчев от централата в София, с когото ние разговаряхме.

Продължава...
 
Д-р Петър ВЪЛКАНОВ, психиатър: Имаме хора, които чакат ред, за да влязат в отделението
20 February 2008
 

Д-р Вълканов, наскоро бяха изнесени данни, че всеки пети в страната е в състояние на депресия. Как стои Разград в тези изводи?


Не прави изключение. Дори напротив. Мисля, че тук процентът е по-голям. Може би всеки четвърти. Така сочи практиката ми в доболничната помощ.

Що се отнася до психичните заболявания, психозите, те са относително стабилен процент, който не зависи от социалния статус. Например от шизофрения годишно се разболява един процент от хората и това е някаква константа.

Продължава...
 
Оказва се, че сме много далеч от нашите съседни страни
18 February 2008

Илиян ЧОЛЕВ, старши експерт по религия в Регионалния образователен инспекторат

Г-н Чолев, как е правилно да наричаме обучението по религия в училище?

В Европа номенклатурата е религия. Терминът вероучение се е използвал в България до 1944 година, но е остарял и включва по-тясно понятие. Религията е широко понятие и хвърля мост между всички тях.

Продължава...
 
Инж.Свилен ЙОРДАНОВ: „Разградлес“ има приходи, но не печели
18 February 2008

1 928 130 лв. са приходите от дърводобив за 2007 г., 3 846 лв – от такси за бране на лечебни растения и 886 лв. – от такси за паша. Нито лев от общата сума обаче не се брои за печалба и не отива в общинския бюджет, а според чл.96 от Закона за горите, всичко се реинвестира в предприятието.

В това ни уверява директорът на ОП „Разградлес“ инж.Свилен Йорданов и се мотивира, че единственият предмет на дейност на общинското предприятие е задоволяване на нуждите на населението с дърва за огрев.


Продължава...
 
Йордан Асенов и Рада Нейчева по темата "Делегирани бюджети"
15 February 2008
 

Завчера по въпроса за делегираните бюджети в училищата ви представихме страховете и надеждите на директорите от региона. Представихме и една успешна практика в лицето на реалната гимназия в Кубрат, въвела независимото финансиране още през 2000-та година.

Днес ви предлагаме още две мнения по въпроса. Защото, ако в Кубрат делегираната система отдавна е факт, то в Разград тепърва предстои.

Продължава...
 
Отец Кънчо БОЯДЖИЕВ:Докато дишам, ще нося знамето Христово
15 February 2008
 

Отче, честито за високото звание „Почетен гражданин на Разград", с което току-що бяхте удостоен. Вие сте популярен не само в града и региона, а мисля и в страната. Хората Ви знаят, но все пак разкажете сам нещо за себе си.


Благодаря. Роден съм на 5 януари 1933 г. в село Островче. На 5-годишна възраст съм останал без родния си баща.

Продължава...
 
Ахтер ВЕЛИЕВ:Френска фирма оглежда терен за завод в Завет
11 February 2008
 

Г-н Велиев, вече повече от 100 дни сте кмет на Завет. Какво е свършил екипът Ви до момента, върху какво работите?


Пишем проекти за общината. Преди седмица бях в София, внесох първите три разработки. Едната е по програма ФАР - за водопроводна мрежа и асфалтиране на улици в ромските махали. В Предприятието за управление на дейности по опазване на околната среда /ПУДООС/ към МОСВ са внесени два проекта. Единият е за реконструкция и подмяна на водопроводна мрежа в село Прелез.

Продължава...
 
Цветан ЦВЕТАНОВ:Колкото по-рано си отиде това правителство, толкова по-добре
30 January 2008

Г-н Цветанов, как приемате предложението на президента Първанов да се премине към смесена пропорционално-мажоритарна избирателна система?

Това предложение трябва да бъде дискутирано. Естествено, че сме отворени за диалог във всяка една посока и промяна на законодателството относно предстоящите избори, които биха довели до оптимизиране и недопускане на това, което се случва през последните няколко вота в страната.

Продължава...
 
Една разградчанка в столицата на Европа
23 January 2008

Елена, разкажете за себе си, къде сте учила в Разград?

Завърших Природоматематическа гимназия „Акад.Никола Обрешков“ в Разград, випуск 1992, в класа на г-жа Анастасия Коларова. Смятам, че имахме шанса да получим качествено образование, което впоследствие ни помогна много в професионалната ни реализация. Сигурна съм, че това мое мнение е споделено и от бившите ми съученици, голяма част от които, чрез своите постижения и житейски истории, биха били интересни. Възпитаник съм на Университета за национално и световно стопанство в София, специалност „Маркетинг и мениджмънт“. Изкарах специализация във Франкофонския институт за администрация и управление на предприятията.
 

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 51 52 53 54 Следваща > Последна >>

Резултати 521 - 530 от 532