Търсене

Начало Оживление
Оживление
Пак обръщат мелницата в Белинци срещу вятъра
10 November 2008

 

Реставратори от музея в Исперих помагат на баща и син Касим и Бейти Яхя за възстановяването и консервацията на единствената действаща вятърна мелница в Североизточна България. Мелницата край село Беленци е над 100 години. Построена е в

края на 19-ти век, а много по-късно е обявена за паметник на културата. Огромната дървена сграда неколкократно е ремонтирана основно, като специално внимание е отделяно на най-важните конструктивни елементи.

Продължава...
 
ГПЧЕ чества Хелоуин
03 November 2008

Макар да не е много популярен у нас, осмокласниците от ГПЧЕ „Екзарх Йосиф” всяка година на 31 октомври честват Деня на Вси светии.

Произходът на Halloween (Хелоуин) се крие в древните келтски фестивали. В последния ден на октомври се е празнувал краят на прибирането на реколтата, който се е приемал дори като „келтската Нова Година”.

Продължава...
 
Шефът на разградската стрелба с лък в страната на Робин Худ *
31 October 2008

В разстояние на две седмици имах възможността да посетя Великобритания. Визитата ми имаше частен характер и бе по инициатива на сина ми, който от няколко години работи в Нюкасъл. Пътувах с „Бритиш еъруейз“ и още с кацането на летище „Хийтроу“ в Лондон разбираш голямата разлика в обслужването между двете страни, въпреки голямото натоварване (55 000 пътници дневно). Засилени са и мерките за сигурност, отлична организация и информираност на пътниците. След като хванах вътрешен полет до Нюкасъл, разбрах, че наистина няма разлика в обслужването по международните и по вътрешните полети .

Продължава...
 
Пощенските гълъби на Пейо отново летяха по маршрута Разград - Сеново
29 October 2008

 

В днешните трудни времена, когато все повече мислим за битовото си оцеляване, има и такива „порода“ хора, които са останали верни на хобито си да имат домашни любимци и се грижат за тях. И то, забележете, основният им мотив не е за храна, а просто заради голямата любов към животните. Една голяма част от тези „чудаци“ не са изменили на детската си страст и дори като възрастни и „очукани“ от живота, продължават със същия хъс и всеотдайност да отглеждат питомни гълъби. От години те са организирани в гълъбовъдно дружество, носещо символичното име „Мир“.

Продължава...
 
Ряпа като човешки крак измъкнаха в Гецово
24 October 2008

 

Ряпа гигант донесе в редакцията гецовлията Стефан Цонев. Освен че е огромен по размери и тежи над 3 килограма, зарзаватът има и причудлива форма. Той наподобява човешки крак с подбедрица и ходило с леко изкривени и неправилни пръсти.

Семената на зеленчука са хвърлени в рохката гецовска пръст в началото на юли. Месеци наред те са расли и са наливали сок в плодородната лудогорска земя. Когато тия дни мъжът тръгнал да изкоренява кореноплодното, ахнал от изненада.

Продължава...
 
Младен Димитров - единственият разградчанин със собствен делтаплан
24 October 2008

Преди време звъннах на един мой приятел авиомоделист и се похвалих, че имам нов модел самолет “Чесна 400”. Предложих му “хайде да ходим на поляната да летим, имайки предвид да пуснем радиоуправляемия модел в действие. Аз вече летя, бе отговорът отсреща. Малко необичайно ми прозвуча, но той, Младен, сложи силно ударение на местоимението “аз”. Не бе човек, аз наистина летя, допълни той. На делтапланер. Изведнъж се почуствах малък и прикован безнадеждно към земята с моето незначително хоби. Той бе преодолял гравитацията и летеше.

Продължава...
 
Разградчанин с кола като на Луи дьо Финес
20 October 2008

 

За колекционерите на ретроавтомобили 7 октомври е велика дата. Тогава се навършиха точно 60 години от представянето на легендарния модел „Ситроен 2CV“ на автомобилния салон в Париж. Приятният малък френски автомобил е проектиран още през 1939 година от Андре Льофевр и екипа му. Но избухването на Втората световна война го принуждава да скрие, а после и унищожи изработените 250 прототипа.

Продължава...
 
В Цар Калоян избираха мъжки момичета
17 October 2008

 

Женско дружество в Цар Калоян награди две дами на своя сбирка. Отличие за най-мъжко момиче бе връчено на Кадрие Пазвант – жената, която заради побой по време на изборите бе със счупен нос.

Със специално отличие е удостоена и д-р Селиме Карагьозова, за това, че миналата година е прегледала безплатно над 250 жени от общината за социалнозначими заболявания.

Продължава...
 
Разградчанин играе в „Минута е много“
15 October 2008

 

39-годишният Свилен Огнянов от Разград ще се бори за голямата награда в популярното телевизионно състезание „Минута е много“, научи „Екип 7“. Зрителите могат да наблюдават играта на нашенския ерудит в обичайния час на предаването в събота, 18 октомври, по Канал 1 на БНТ. Той ще отговаря на въпросите на легендарния водещ Петър Вучков по темата „физика“ и нейните производни“.

Продължава...
 
Разградчанин къта в дома си 47-годишен „Москвич“
10 October 2008

 

"Москвич 407", произведен в далечната 1961 година, къта в дома си 72-годишният Димитър Дончев от Разград. Съветската гордост, която за времето си бе недостижим лукс за мнозина редови труженици на социалистическа България поради ограниченото производство и безброй чакащи, все още безотказно обикаля родината. 1800 лв. суха пара броил Димитър за автомобила в годините на бурностроящия се развит социализъм, когато средната заплата беше едва стотина лева.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 Следваща > Последна >>

Резултати 1541 - 1550 от 1646