Търсене

Начало Оживление
Оживление
Започват новогодишните празници в Кубрат
08 December 2008

 

От утре в Кубрат ще започнат проявите, свързани с коледните и новогодишни празници. Те ще бъдат открити с общински фолклорен празник под наслов „Единство в многообразието“. В следващите дни ще се проведат коледна седянка „Бит и култура“, а самостоятелни концерти ще изнесат музикалната школа с ръководител Сийка Русева и читалищни състави от града.

Продължава...
 
В понеделник грейва елхата, светва и целият Разград
05 December 2008

 

В понеделник, 8 декември, от 17.30 часа четирима младежи ще запалят символично градската елха в Разград. Това са Страхил Пантев, единадесетокласник в ГПЧЕ, който през май 2009 г. ще представя България на международната олимпиада по биология в Испания; Кристин Башур, осми клас в ГПЧЕ, първо място в национална олимпиада по история; Красимир Георгиев, единадесети клас в ПМГ, първо място на олимпиада по информатика, четири поредни първи места от национални състезания по информатика и физика и Деница Бонева, студентка втори курс, специалност „Химични технологии“ в разградския филиал на Русенски университет.

Продължава...
 
Бог повелява: Утре риба на всяка трапеза!
05 December 2008

 

Утре е Никулден. Празник по средата на великите пости, на който Бог е разрешил рибата. Затова на този ден на всяка българска трапеза ще има риба. Това осмисля целогодишния труд на хората, които отглеждат рибата и я доставят на нашата маса. За всички тях седмицата преди Никулден е ударна и е верно, че ден година храни.

Продължава...
 
52 години без пропуснат ловен излет
26 November 2008

 

75-годишният Христо Димитров Матев /известен на всички като Уфаджика/ е член на

ловно-рибарско сдружение "Сокол" - Исперих от 1956 г. в състава на ловна дружинка с.Лъвино. Неин председател от 1980 до 2005 г. Дружинката стопанисва

25 000 дка ловно поле, а Христо и колегите му редовно се грижат за опазване на

дивеча - изграждане на хранилки, подхранване през зимния период и отглеждане на 500 фазанчета годишно в местната фазанария /до 1982 г./ Със зоркото си око и точния мерник на любимата 30-годишна "Тула", 16 калибър, ловецът отстрелял стотици фазани, зайци, сърни, елени и диви прасета.

Продължава...
 
Пак обръщат мелницата в Белинци срещу вятъра
10 November 2008

 

Реставратори от музея в Исперих помагат на баща и син Касим и Бейти Яхя за възстановяването и консервацията на единствената действаща вятърна мелница в Североизточна България. Мелницата край село Беленци е над 100 години. Построена е в

края на 19-ти век, а много по-късно е обявена за паметник на културата. Огромната дървена сграда неколкократно е ремонтирана основно, като специално внимание е отделяно на най-важните конструктивни елементи.

Продължава...
 
ГПЧЕ чества Хелоуин
03 November 2008

Макар да не е много популярен у нас, осмокласниците от ГПЧЕ „Екзарх Йосиф” всяка година на 31 октомври честват Деня на Вси светии.

Произходът на Halloween (Хелоуин) се крие в древните келтски фестивали. В последния ден на октомври се е празнувал краят на прибирането на реколтата, който се е приемал дори като „келтската Нова Година”.

Продължава...
 
Шефът на разградската стрелба с лък в страната на Робин Худ *
31 October 2008

В разстояние на две седмици имах възможността да посетя Великобритания. Визитата ми имаше частен характер и бе по инициатива на сина ми, който от няколко години работи в Нюкасъл. Пътувах с „Бритиш еъруейз“ и още с кацането на летище „Хийтроу“ в Лондон разбираш голямата разлика в обслужването между двете страни, въпреки голямото натоварване (55 000 пътници дневно). Засилени са и мерките за сигурност, отлична организация и информираност на пътниците. След като хванах вътрешен полет до Нюкасъл, разбрах, че наистина няма разлика в обслужването по международните и по вътрешните полети .

Продължава...
 
Пощенските гълъби на Пейо отново летяха по маршрута Разград - Сеново
29 October 2008

 

В днешните трудни времена, когато все повече мислим за битовото си оцеляване, има и такива „порода“ хора, които са останали верни на хобито си да имат домашни любимци и се грижат за тях. И то, забележете, основният им мотив не е за храна, а просто заради голямата любов към животните. Една голяма част от тези „чудаци“ не са изменили на детската си страст и дори като възрастни и „очукани“ от живота, продължават със същия хъс и всеотдайност да отглеждат питомни гълъби. От години те са организирани в гълъбовъдно дружество, носещо символичното име „Мир“.

Продължава...
 
Ряпа като човешки крак измъкнаха в Гецово
24 October 2008

 

Ряпа гигант донесе в редакцията гецовлията Стефан Цонев. Освен че е огромен по размери и тежи над 3 килограма, зарзаватът има и причудлива форма. Той наподобява човешки крак с подбедрица и ходило с леко изкривени и неправилни пръсти.

Семената на зеленчука са хвърлени в рохката гецовска пръст в началото на юли. Месеци наред те са расли и са наливали сок в плодородната лудогорска земя. Когато тия дни мъжът тръгнал да изкоренява кореноплодното, ахнал от изненада.

Продължава...
 
Младен Димитров - единственият разградчанин със собствен делтаплан
24 October 2008

Преди време звъннах на един мой приятел авиомоделист и се похвалих, че имам нов модел самолет “Чесна 400”. Предложих му “хайде да ходим на поляната да летим, имайки предвид да пуснем радиоуправляемия модел в действие. Аз вече летя, бе отговорът отсреща. Малко необичайно ми прозвуча, но той, Младен, сложи силно ударение на местоимението “аз”. Не бе човек, аз наистина летя, допълни той. На делтапланер. Изведнъж се почуствах малък и прикован безнадеждно към земята с моето незначително хоби. Той бе преодолял гравитацията и летеше.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 Следваща > Последна >>

Резултати 1681 - 1690 от 1790