Търсене

Начало Новини
Новини
В омагьосания кръговрат на кризата
05 August 2009

 

Нашумяла и болна тема е световната криза, завзела малката ни и китна държавица. Тя не подмина и Лудогорието. Всеки втори разградлия говори за безпаричие, безработица и трудности в плащането на сметките. Забравихме за хубавите мигове и за щастливите моменти - остана ни мисълта как ще издържим до другата заплата или пенсия. На въпросите „Отразява ли ви се кризата?“, „Може ли да се спестява?“ и „Ще ходите ли на почивка?“ отговориха много, но малко застанаха пред фотообектива от съображения.

Продължава...
 
Сеновлията Пейо Иванов измисли двигател, който да работи с двете страни на буталото
05 August 2009

 

Преди няколко дни по обяд в най-голямата горещина редакцията на вестника беше посетена от 78-годишния жител на Сеново Пейо Данев Иванов. За да сподели хрумналата му идея, мъжът пропътувал с колело разстоянието между градчето до областния център, което никак не е малко, особено за неговите години. Докато отдъхваше от пътуването възрастният пенсионер разказа някои подробности от живота си.

За техническите си познания бай Пейо каза, че след като учил до седми клас в Сеново, завършил и механотехникума в Русе, където научил неща, които съпътствали цялата му трудова кариера.

Продължава...
 
На сметището в Цар Калоян горят токсични отпадъци
03 August 2009

 

„От около месец в сметището на Цар Калоян се изгарят токсични отпадъци от бои, лакове, лепила и други химически изделия в пластмасови опаковки от „Оргахим“. Молим да бъде разследван кметът на общината Ахмед Ахмедов за нелегалното изгаряне, което създава предпоставка за екологична катастрофа“.

Това пишат в заявление до Районна прокуратура – Разград група граждани от Цар Калоян. Документът е подписан от осем души и е заведен в институцията с входящ №1274/31.07.09 г. От него става ясно още, че за случая са информирани Министерството на околната среда и водите и РИОСВ – Русе.

Продължава...
 
Земеделците се оплакват от ниските изкупни цени на зърното
03 August 2009

 

Тази година изкупните цени на зърното са ниски, оплакват се земеделски производители от региона. В момента тон хлебна пшеница върви по 210 лв., а фуражната по 170-180 лв./т. По тази причина засега няма и регистрирани сделки, а производителите чакат цените да се вдигнат поне до 240-250 лв./т.

Изключение от тях правят договорените на зелено продажби, които обаче сега се оказват неизгодни. Оказва се, че някои земеделци са купили препарати и торове от фирми, които обещали да им изкупят произведеното жито. Сега обаче същите фирми определят изгодни единствено за тях цени, мотивът е качеството на зърното.

Продължава...
 
Строители масово се самонаемат и работят опасно
03 August 2009

 

Заради кризата, в строителния бранш се утвърждава тревожна тенденция останалите без работа майстори да се самонаемат без трудови договори на частни обекти. При тази ситуация те изобщо не спазват правилата за безопасни условия на труд и не ползват лични предпазни средства, което води до злополуки. Това алармираха от дирекция „Инспекция по труда“ в Разград.

Само през юли инспектори на ведомството са проверили 16 рискови обекта, където са констатирали общо 90 нарушения.

Продължава...
 
В Завет изчистиха нередовно сметище, ще го озеленяват
03 August 2009

 

Бившо нерегламентирано сметище в квартал на Завет е на път да се превърне в приятна зелена поляна. Почистването на бунището стана факт по проект „Почистване и озеленяване на терен замърсен с отпадъци в град Завет”, изготвен от Общината.

Средствата за реализирането му са на обща стойност 3591 лв. и са по обявения конкурс „За чиста околна среда” от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда към Министерство на околната среда и водите.

Продължава...
 
В Кубратска община работят по нов проект
03 August 2009

 

Вече втори месец се работи по проекта „Придобиване на умения и постигане на обществена активност на територията на община Кубрат“. Той е по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. ос – 4 – ЛИДЕР. Партньори са Община Кубрат, СНЦ „Агробизнесцентър – Кубрат“ и ЗП „Хъкмет Садъков“, представител на стопанския сектор. Проектът е на обща стойност 189 275 лв., които ще се предоставят по договор между Общината, Министерство на земеделието и храните и ДФ „Земеделие“.

Продължава...
 
16 деца от Разградско с шанс за „1000 стипендии“
03 August 2009

 

Проектът „1000 стипендии“ е на фондация „Комунитас“ - България. Вече трета година ученици от VІ до ХІ клас от цялата страна кандидатстват за сумата от 500 лева за учебната година (по 50 лв. месечно) и за 200 лева, с които могат да си купят учебна литература. Изпращането на документи за учебната 2009/2010 година започна още през април, а преди дни излезе списъкът на учениците, които са преминали успешно първи кръг.

Продължава...
 
Общинари на процент тероризират със скоби
31 July 2009

 

Нов вид терор упражняват над разградчани хората със стоп-скобите от сектор „Обществен ред и охрана“ на Общината. Това сигнализира в сряда в редакцията на „Екип 7“ Венета Стоянова. Тя тъкмо бе платила 10 лв., за да освободят автомобила й. Фолксвагенът й бил паркиран не къде да е, а на бул.“България“ пред блок „Матросов“, в който живее. Качила се до вкъщи за 10 минути да се преоблече, а като слязла бусът със скобите тъкмо щял да потегля. Въпреки обясненията й, че това е домашният й адрес, че е спряла за малко и че по принцип ползва гараж, общинарите й взели парите. На предупреждението й, че ще се обади в „Екип 7“ шофьорът на буса й показал среден пръст.

Продължава...
 
Бой за захар в Billa
31 July 2009

 

Опашки от хора, които са готови да се сбият за стек захар, пиле или кайма. Десетки протегнати към продавача чакащи ръце и вече опустошени празни кашони по земята.

За жалост, това не е спомен от времето на Жан Виденов, а магазин „BILLA“ в Разград тази сряда по обяд.

Вероятно заради наближаващото откриване на „KAUFLAND“, в три поредни дни – от понеделник до сряда, точно по обяд „BILLA“ продаваше основни продукти от потребителската кошница с 30 % намаление. Промоцията на захар по 1.03 лв., пиле за 2.65 лв., кайма за 0.48 лв. и кисело мляко за 0.29 лв. беше популяризирана широко. И не само с брошури по пощенските кутии. Раздаваха ги и по улиците.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1181 1182 1183 1184 1185 1186 1187 1188 1189 1190 Следваща > Последна >>

Резултати 11891 - 11900 от 13326