Начало Новини
Новини
Шевролет-влак мина през жп гара Разград
22 June 2009

 

Уникалната подвижна лазерна лаборатория, която от няколко години сканира в детайли цялата железопътна инфраструктура в България, в петък премина по жп линията Разград – Самуил. Гигантският американски автомобил „Шевролет Силверадо“ се движи както по пътя, така и по железните релси. Последното става със специално приспособление, което повдига гумите и спуска железни колела, като на влаковете. Колата, чиято цена е 190 000 щатски долара, е подарък за нашата страна от международните омиротворителни сили КейФОР през 2002 г. Тя е оборудвана с мощен скенер и по принцип е предназначена за обследване на тунели и мостове, поясни нейният водач Стефан Младенов от София.

Продължава...
 
Наливат над 20 милиона лева за канализация в Лозница
22 June 2009

 

20 148 589,66 лв. са осигурени за доизграждането и модернизирането на канализационната система в Лозница. Със средствата ще бъдат направени нови клонове към съществуващата канализационна мрежа, ще се реконструира водопроводната мрежа по улиците, предвидени за канализация и ще се реконструира пречиствателната станция за отпадъчни води в града.

Проектът предвижда и да бъде възстановена и пътната настилка по ремонтираните отсечки.

Финансирането е по договор за безвъзмездна помощ по приоритетна ос 1 на оперативна програма „Околна среда 2007 - 2013 г.“.

Продължава...
 
474 деца в надпревара за 509 места
22 June 2009

 

474 седмокласници започнаха надпревара за 509 места в профилирани и професионални паралелки в областта в петък. Десет от учениците, подали заявления за участие в кампанията, не дойдоха на изпита. По традиция и тази година на препитването домакинства най-голямото училище в региона – СОУ „Христо Ботев“ в Разград.

Вариант 3 бе изтеглен в Министерството на образованието и науката в петъчната сутрин. Освен 50-те въпроса, предвидени в него, учениците трябваше да напишат и преразказ на откъс от романа „Под игото" на Иван Вазов.

Продължава...
 
Регионалното сметище край Разград ще приема боклука на областта
22 June 2009

 

До 16 юли всички депа за отпадъци в страната, които не отговарят на европейските изисквания ще бъдат закрити, припомни главният експерт по околна среда в Община Разград Недим Тахиров. Според Наредба №8 на Министерството на околната среда и водите на практика ще се прекрати експлоатацията на всички досегашни общински сметища.

Ако няма удължаване на срока /каквито индикации вече се появиха заради неподготвеността в някои региони/ след тази дата се очаква всички неопасни отпадъци от седемте общини в областта да бъдат извозвани на новото регионални депо в Разград.

Продължава...
 
Почва разширението на галерията
19 June 2009

 

Идната седмица дългоочакваната реконструкция на разградската художествена галерия „Проф.Илия Петров“ трябва да започне. Забавянето се дължи на процедура по обжалване, предприето от класираната на второ място фирма, кандидатствала да извършва ремонтните дейности.

Софийското „Никстрой 2001“ ООД е оспорвало проведения конкурс пред Комисията за защита на конкуренцията, която пък е оставила жалбата без уважение.

Продължава...
 
Деница, Ахмед и Катерина - пълни отличници на матурите
19 June 2009

 

Добър 3.73 е средният успех на матурите в Лудогорието при осреден за страната от 4.40.

Похвални резултати на зрелостните изпити имат абитуриентите в ПМГ „Акад.Никола Обрешков“ в Разград, постигнали бал 5.18. Трима възпитаници на училището написаха в неговата биография и безапелационен успех – те получиха пълни шестици от двете матури, на които се явиха.

Деница Цветанова Цанева изкара 6.00 на матурата по „български“ и по „математика“, а Ахмед Билялов Ахмедов и Катерина Георгиева Илиева са със същия завиден успех в дисциплините „български“ и „биология“.

Продължава...
 
Намалелите имотни сделки рефлектират върху приходите в хазната
19 June 2009

 

Големият проблем в приходната част на бюджета тази година са постъпленията от данъка върху възмездното придобиване на имущество. При запланувани общо 1 020 000 лв. досега събраната сума е едва 240 000 лв., което е 24% . Всичко това се дължи на стагнацията на пазара на недвижими имоти, свързана с финансово-икономическата криза.

Това заяви за „Екип 7“ директорът на дирекция „Местни данъци и такси“ в Община Разград Пешо Димитров. Той съобщи, че изпълнението на другите пера върви ритмично.

Продължава...
 
Ремонтите – вече грижа на директорите
19 June 2009

 

В условията на делегирани бюджети, Община Разград няма ангажимент към извършването на ремонтни дейности в учебните заведения през лятото, каза шефът на просветния отдел в местната администрация Йордан Асенов. Освежаването, боядисването, изолацията остават ангажимент на директорите.

По-крупни ремонтни дейности по проектни инициативи ще има в ОУ „Никола Й.Вапцаров“ - Разград и ОУ „Отец Паисий“ - Дянково, където се предвижда смяна на дограма.

Продължава...
 
Слух породи напрежение около пощата
17 June 2009

 

По нетрадиционен начин загрижени за зеленото богатство на Разград граждани се противопоставят на предстоящо, според тях, отсичане на голямата бяла топола до пощата. На няколко места върху трите дебели ствола на огромното дърво са залепени листи, с изписани на ръка предупредителни протестни текстове. Според 53-годишния Веско Алексиев, тополата е над 40-годишна. Той ни показа каква е била височината й, когато той самият е бил на 10-12 години. Вероятно фиданката е засадена в годините около откриването на сградата, където се помещават БТК и „Български пощи“.

Продължава...
 
Инфарктите и инсултите – най-честата причина за смъртността в региона
17 June 2009

 

Сърдечно-съдовите заболявания са най-честата причина за смъртността в областта, стана ясно на заседанието на регионалния съвет по здравеопазване вчера. 1292 човека са се преселили в отвъдното следствие на прекарани тежки инсулти и инфаркти през 2008-ма.

Следващата причина за смъртността в региона са онкологичните заболявания, които плавно бележат ръст. Лани раковите образувания са отнели живота на 227 души.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1441 1442 1443 1444 1445 1446 1447 1448 1449 1450 Следваща > Последна >>

Резултати 14431 - 14440 от 15754