Търсене

Начало История
История


Големият хирург и човек д-р Тодор Каравасилев, който даде много за Разград
14 June 2019

Пиша тези редове, защото познавах д-р Каравасилев – големия лекар и човек, който нито е роден, нито е погребан в Разград, но направи толкова много за града и хората тук.

На 26 юни се навършват 22 години от кончината му. Това е повод да си спомним за човека, който даде толкова много от себе си за обществото. Завидното му чувство за отговорност, неговият труд бе възнаграден особено високо – с обичта и признателността на хората. Той винаги намираше време за всичко. Всеотдаен общественик, баща, незабравим приятел и истински професионалист. Има една дума в българския език, която най-добре му приляга – призвание.

Продължава...
 
Още нещо за разградските бойни светини и за тяхното спасяване
07 June 2019

На 11 май 2019 година се навършиха 100 години от връщането на спасеното бойно знаме на 19-ти пехотен полк в щаба на бойната част в Разград. По този повод миналия месец разградчани имаха възможността да видят спасеното бойно знаме, което беше изложено за няколко часа в Художествената галерия.

Продължава...
 
Старата градска интелигенция даде живот на есперантото някога в Разград
05 June 2019

Тази година традиционната есперантска творческа среща „Абритус-19“ от 7-ми до 9-ти юни ще премине под знака на две годишнини - от възникването на организирано есперантско движение в Разград и създаването на Есперантски дом за култура „Д-р Иван Кирчев“.

Дълго време разградските есперантисти нямаха информация за началото на есперантско движение в града. Знаеше се за отделни личности, които свързват живота си с международния език, създаден от офталмолога д-р Л.Л. Заменхоф, полски евреин.

Продължава...
 
Един от изявените разпространители на фройдизма у нас е от Разград
31 May 2019

Става дума за Любомир Русев, роден през 1902 година в Разград, завършил Разградската гимназия. Съвсем кратки биографични данни могат да се намерят в том трети на „История на философската мисъл в България“, издание на БАН, 1976 г. Любимир Русев учи във Виена, завършва философия и педагогика в Софийския университет, два пъти специализира в Берлин. Бил е учител, преподавател в учителски институт, училищен инспектор. В академичния труд е наречен един от ревностните разпространители на фройдизма в България през 30-те години.

Продължава...
 
Просветените народи са богати и господари, а простаците – сиромаси и слуги
20 May 2019

Преди 1882 г. разградчани събират средства и започват строеж на ново училище в двора на църквата „Св. Николай – Чудотворец“. Предвиждало се в него да учат малките ученици от отделенията (чиновете) и по-големите от класното училище. Откриването е било сигурно през май 1873 г., защото в русенското повременно (периодично – б.м.) духовно списание за нравствено образование и умствено развитие „Слава“ от 1-ви юли 1873 г. излиза напечатано словото на учителя в класното училище Андрей С. Цанов (1842-1933) по този повод.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 1 - 9 от 228