Търсене

Начало История
История


Влади Симеонов в музикалният живот на Разград
10 July 2019

През 1908 г. по неведоми пътища в София се срещат Георги /Жорж/ и Костанда - бъдещите родители на Влади Симеонов. Георги Симеонов - Жорж, както го наричали всички, е роден в Разград, а Костанда е от Шумен.

Георги Симеонов учел в Художествената академия, а Констанда искала да стане детска учителка и следвала педагогика в Софийския университет. Още като дете в Разград, Жорж се научил да свири добре на цигулка, цитра и класическа китара.

Продължава...
 
Разград – този пъстър и неповторим с атмосферата и духа си град!
08 July 2019

В първата част на този материал, публикувана в миналия брой на „Екип 7“, представих случки, които показват една по-нелицеприятна част от историята на стария Разград – разпри, конфликти, престъпления и разни други проявления на човешката глупост. Твърде шарен е бил светът на Разград в началото на миналия век, както показват и представените от нас факти, повечето от които не са особено известни, някои от които наглед са твърде дребни и всекидневни, но пък са показателни за духа на времето. Днес ще покажем по-приятни неща от миналото, с някои от които и днес можем да се гордеем. Във всички случаи трябва да кажем, че хубавите неща в миналото на нашия град са били далеч повече от лошите. Надявам се и днес да е така...

Продължава...
 
Страници от „другата“ история на Разград
05 July 2019

Историята на Разград има страна, която не е показвана подробно. Става дума за факти и събития, не твърде лицеприятни за града или пък направо куриозни. Разград след Освобождението започва да се превръща в единен занятчийско-търговски център на Делиормана, който действа като добре смазан часовников механизъм, функциониращ без особени сътресения, но пък и дълги години си остава без някаква особена инфраструктура, без наличието на типичен градски облик, с патриархални семейни и битови отношения. Именно за изключенията от тях е разказът по-долу. Представям ги без някаква украса – така, както са в хрониката на времето по години. Тук няма да се спирам на разпри за ниви и имоти, за моми и за пари. Тези разпри, често са завършвали с кървави свади, стигащи до убийства с нож, особено в капанските села и Доброшката махала. Има други събития, не само интересни от гледна точка на скучното ежедневие, но и потресаващи градската тишина и спокойния провинциален живот. Ще започна от първото десетилетие на ХХ в. и ще завърша до 1943 г.

Продължава...
 
Епопеята на Еверест и разградското участие в нея
03 July 2019

Преди 35 години имената на редица български алпинисти станаха известни за милиони българи, на които им беше непознато и чуждо заниманието с този екстремен спорт. По народному и някак и пренебрежително ги наричахме „баир будали“. Но нещо се случи и общественото мнение претърпя завой на 180 градуса през априлските и майските дни на 1984 година. Имената на ръководителя на българската експедиция от 50 алпинисти – змс Аврам Аврамов, както и на покорителите на върха Христо Проданов, Иван Вълчев, Методи Савов, Николай Петков и Кирил Досков, за часове станаха известни на цял народ.

Продължава...
 
Петко Вълнаров – големият български будител, политик и общественик
01 July 2019

Името му е Петко Стефанов Вълнаров. Роден е на 17.07.1847 година в Сливен. Баща му е бил събирач на вълна и вероятно оттам идва и фамилията. По рождение е сливналия, но съзнателните му години минават в Разград, където той учителства и води активна обществено-политическа дейност.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 1 - 9 от 234