Търсене

Начало История
История


Писаното преди 100 години от Лев Троцки за българския политически живот е актуално и днес
22 March 2017

За по-младите читатели на „Екип 7“ сме длъжни да започнем с това, че Лев Давидович Троцки е революционният псевдоним на украинския евреин Лейбо Давидович Бронщайн. Той е от плеядата професионални революционери от кръга край Ленин, с когото го свързват идейни и приятелски връзки до смъртта на „вожда на световния пролетариат“ през 1924 г.

Продължава...
 
Как едно земетресение уплаши Разград и даже развали банкета на кризисния щаб...
17 March 2017

Искам да споделя с любознателния млад читател, който е обръгнал вече на кризи, земетресения и избори, колко интересно ми беше по време на „разградското вранчанско земетресение“, или по-точно какво изпитахме ние в нашия район, когато земята се залюля под Вранча през 1977 година...Тогава имаше много жертви и материални щети в Румъния, а у нас - в Свищов; в нашия край имаше поражения по сградите...

Продължава...
 
Любопитни истории от историята на първия общински вестник в Разград
13 March 2017

В поредицата на историята на разградските вестници първият общински вестник е излизал за времето от 18 юни 1894 до 1 март 1896 г. включително. За приблизително двете му години на живот са отпечатани 68 броя. За повечето време е издаван един път седмично – в събота. От 51-ви брой нататък е отпечатван един път месечно. Отговорен редактор до 53-ти брой е бил Богослов З. Ковачев. От 54-ти до 66-ти брой отговорен редактор е Недьо Иванов, а за 67 и 68 брой отговорен редактор е Лефтер Хумбаджиев. Названието на вестника е „Разградъ. Градско общински вестникъ“. Печатан е до известно време в печатницата на П. Антонов, а след това в печатницата на Слави Колев.

Продължава...
 
Васил Джамбазов и неговата ученическа духова музика
10 March 2017

 

Две снимки на ученическия духов оркестър на разградската гимназия от 60-те и 70-те години ме върнаха в годините, когато участниците музиканти сред моите приятели се ползваха с особена почит сред съученици и учители. Освен че участваха в манифестациите и в туристическите походи, те правеха ученическите джамборета в проводници на западната джазова и естрадна музика. Това, естествено, не се гледаше по онова време с добро око от официалната комунистическа пропаганда, но нали пък най-сладко е забраненото?

Продължава...
 
Минавал ли е Владислав ІІІ Варненчик през Разград?
20 February 2017

На 10 ноември 1444 г. в битката при Варна се сблъскват християнската съюзническа европейска армия, предвождана от полско-унгарския крал Владислав III Ягело (Варненчик) и трансилванския войвода Янош Хуняди и три пъти по-многобройните войски на султан Мурад II. След тази решаваща битка Югоизточна Европа попада за векове под османска власт.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 1 - 9 от 98