Търсене

Начало История
История


Исперихчани тачат паметта на герой от Тутраканската епопея
18 August 2019

Един от героите на Тутраканската епопея ротмистър Александър Ценович е живял в Исперих.

Роден е в Букурещ на 30 август 1878 година. По заръка на баща си, почти не е знаещ български език, през август 1895 Ценович пристига в Княжество България за да постъпи във ВНВУ в София. След производството му в първи офицерски чин подпоручик е изпратен да служи в конницата. Тъй като знае няколко чужди езика, Ценович е назначен в Лейбгвардейския ескадрон в София, а след това в 3-ти конен полк в Пловдив. През Балканската война (1912-1913) е ротмистър в 5-ти конен полк.

Продължава...
 
Как са се събирали данъците в Разградско преди 3-4 века
15 August 2019

Преди по-малко от две години запалените привърженици на сериалите от малкия екран се дивяха пред поредицата за Кьосем султан „Великолепният век“. Едва ли обаче някой свързва финала на този филм и по-точно оставането на престола на малолетния султан Мехмед IV с една негова „редова“ заповед достигнала до нас – относно „събирането на налога върху овцете в казата Херазград“ от 1655 г. С изпълнението на височайшата султанска воля е натоварен местният кадия Махмуд – представен в текста като „образец на равните си“.

Продължава...
 
Защо не се учим от трагедиите в миналото?
11 August 2019

Ломът би потънал в буренаци, поречието е обрасло, пънове или цели дървета са паднали в реката. И какво от това? Лято е, жега, сухо, няма изглед да вали, зимата е далече. Да, ама ако случайно господ ни прати пороен дъжд. Преди седмица поваля силно и улиците на града станаха реки. И това бе само за около половин час? А ако вали така няколко дни, както се е случвало? Тогава какво да чакаме, потоп ли? Може и това да се случи, защото се е случвало неведнъж в историята на Разград, затова трябва да се подготвени.

Продължава...
 
Ловък гръцки мошеник открадва първия български параход на разградчанина Петър Попов
11 August 2019

На 6 декември 1862 г., в деня на Свети Никола Чудотворец, разградчанинът Петър Попов организира група българи с „малко пари и голяма предприемчивост“ – Илия Дюкмеджиев и братята Янко и Атанас Карадончови, в „Асма Алтън – Папазхан“ №29 в Цариград и полагат основите на първото българско търговско параплувно дружество „Провидение“. За целта те разпространяват сред влиятелните търговци и еснафи листовка, в която описват ползата за българите от това патриотично начинание. Известието е отпечатано и в някои вестници. В обявата се казва, че ще се издадат 500 акции по 10 турски лири, че за учредители ще се приемат само българи и че 10 процента от печалбата ще се отделят за българските училища.


Продължава...
 
Непознатият Сава Доброплодни, който е бил дори и разградски окръжен училищен инспектор
31 July 2019

В настоящото проучване представяме на читателите на „Екип 7“ накратко битието и житието на един разградски окръжен училищен инспектор. Да, от 15 май 1881 г. до 22 април 1885 г. големият възрожденският просветен деец Сава Доброплодни живее и твори в Разград…

Той е роден на 3 декември 1820 г. в Сливен, квартал Клуцохор. Баща му Илия, заедно с брата си Никифор, учили известно време в един от светогорските манастири.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 1 - 9 от 244