Търсене

Начало История
История


„Разградска прослава“ и нейният автор
27 January 2016

Едва ли има възрастен или запътил се към по-зрялата възраст разградчанин, който да не е чел или поне виждал книжицата на Никола Илиев Икономов „Разградска прослава“, издание на „Разградската дружба“ в София през 1930 година и четена преди това на вечеринките на Разградското земляческо дружество в столицата.

Продължава...
 
Опълченец от Пороище загива като знаменосец
25 January 2016

138 години вече изминаха от Освободителната война 1877/78. Все по-трудно се откриват имена на хора и загинали в тази освободителна Руско-турска война.

Оскъдни данни за загиналия знаменосец Митрофан Иванов приживе дава историкът ни Христо Стойков. С течение на времето в моите исторически търсения срещнах това геройско име в дневника на Царя Освободител, присъствал зад бойните полета в Северна България от април до декември 1877 година.

Продължава...
 
Владимир Василиевич - първият руски граждански комендант на Разград
18 January 2016

 

Първият руски граждански комендант на Разград е Владимир Василиевич Вознесенский (р. 1855). Когато става такъв, той е само на 22 години и е лейбгвардейски поручик.

От 28 януари ( понеделник) до 4 февруари 1878 г. Разград е под управление на руските военни власти. Тогава руският началник на управлението на града – офицерът Владимир Василиевич свиква по-известните граждани за избор на градски съвет. На 5.II.1878 г. става първото заседание на новоизбрания съвет.

Продължава...
 
Издадена е книга за село Равно
15 January 2016

 

В края на 2015 година лудогорското село Равно се сдоби с история и се нареди измежду селата с писана история.

С хилядолетното минало на селцето, преди повече от 30 години се е захванал учителят Исмаил Абтулов Хасанов, чийто здрави родови корени са от това село. След дълги и трудни търсения из библиотеките и архивите, проучване на османски архивни документи, събиране на исторически данни, търсене на информация и спомени от равненчени, много от които не са вече сред нас, книгата се появи като исторически очерк със заглавие „Село Равно – следи от миналото“, издание на „Разград Полиграф“ ООД.

Продължава...
 
Нови и малко известни факти за Освобождението на Разград ІІ
11 January 2016

 

Днес представяме втората част от историко-публицистичния материал на проф.д-р Пламен Радев за Освобождението на Разград и областта от турско робство през 1878 година. Някои от представените факти са неизвестни, други – малко познати, трети пък ни карат да погледнем от друг ъгъл събитията от този важен за страната и региона период.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 11 12 13 14 15 16 17 18 Следваща > Последна >>

Резултати 109 - 117 от 158