Търсене

Начало История
История


Как комунизмът влезе в Разград след 9.09.1944 г. и още не е излязъл - 5
27 July 2015

В Разград априлската пролет настъпва най-после през 1961 г. Тогава е готов новият градоустройствен план на Разград, който е разяснен от водещия му автор арх. Л. Сиврев. В сивия образ на Разград се настаняват още 40 нюанса на сивото - блокове с дълга или правоъгълна форма, носещи уюта на соцреализма, плюс легла с метални табли, ватени дюшеци и пружини. В тях няма дървеници и спят заслужили строители на социализма.

Продължава...
 
Светица закриля Пороище - не бъде ли зачетена, става лошо...
15 July 2015

През 1963 година в обстойните археологически проучвания на село Пороище от варненския археолог Ара Маргос бяха открити тракийски и славянски селища. В местностите Домус пунар, Гомулките и Кюнт кула доказано са живели тракийски племена, а в Алабаш и Арнаут чешма - славянски.

Продължава...
 
Защо от Пороище няма княз, въпреки че много ни се иска?
13 July 2015

Години наред пороищенци се гордеят, че от тяхното селище е произлязъл княз, а даже и някои разградчани, преселени навремето от Пороище си приписват факта, че са негови наследници. Особено претендира за това Любов Карл Винарова (р.1947), която е с далечни разградски корени по женска линия. Работила като редактор, режисьор и преводач, тя даже се нарича с никнейма „lubalupu“.

Продължава...
 
Истината за една загадка от миналото, нещо като разказ с неочакван край
10 July 2015

На 26 февруари 1974 година в Разград се състоя Осмата отчетно-изборна конференция на Разградската партийна организация с участието на секретаря на ЦК на БКП Гриша Филипов.

Конференция като конференция от ония времена, само че с неочакван край.

По предложение на ЦК на БКП, дотогавашният първи секретар на ОК на БКП Бончо Митев /естествено, поради преминаване на друга работа/ бе освободен от заеманата от него длъжност, а на негово място /пак единодушно, естествено!/ бе избран Христофор Иванов.

Продължава...
 
Как комунизмът влезе в Разград след 9.09.1944 г. и още не е излязъл - 4
08 July 2015

През последния месец излязоха три материала от проф. Пламен Радев – хронологични бележки и лични впечатления и оценки за развитието на Разград от 9 септември до наши дни. Публикациите, които нямат претенция за строго научно изследване, а са по-скоро историческо-публицистични четива, предизвикаха много коментари. Оказа се, че някои от изнесените факти са съвършено непознати и излизат за пръв път на бял свят от страниците на „Екип 7“. Поради големия читателски интерес помолихме автора да продължи поредицата и днешния брой Ви предлагаме следващия материал по темата.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 11 12 13 14 15 16 17 18 Следваща > Последна >>

Резултати 136 - 144 от 157