Начало История
История


Абритус като епископски център
18 May 2016

Религиите в Римската империя - както всяка друга религия, са съвкупност от убеждения, възгледи и норми за възникване, смисъла и начина на живот, неговото обяснение за произхода му и за създаването на Вселената със следните разновидности.

Продължава...
 
Победители ли сме във Втората световна война или победени?
09 May 2016

През 2014 г., на 99 години и шест месеца, почина един съсед от квартала - бивш фронтовак…Миналата година, на 99 години и 9 месеца, пък си отиде Иван Пейков от Балкански, който физически вече беше отпаднал, но и от кревата винаги беше готов моментално да направи рецитал със стиховете на Ботев и Вапцаров.

Слава богу, и с двамата сме говорили и вече писали за тях в „Екип 7”.

Продължава...
 
Лазаровден – празникът на пролетното пробуждане
22 April 2016

Сред богатото наследство от български традиционни обичаи, особено ярко се откроява лазаруването. Като един от най-почитаните ритуали в народния календар той се характеризира с обредни игри, песни, специално облекло и реквизит. Тази система от обичаи се проявява в един дълъг период от време – през целите великденските пости до самия Великден. Кулминационният момент е свързан с християнския празник Лазаровден, откъдето идва и названието на обичая.

Продължава...
 
Башбунар – мястото, където английски войници са поили конете си
19 April 2016


Данни за прочутата разградска чешма съществуват още от 1614 година, когато е построена джамията „Ибрахим паша“, а с вода от Башбунар е водоснабдена южната част на града.

Пътешественикът Евлия Челеби, посетил Разград някъде към 1651 година, пише, че до джамията е имало шадраван и баня, които се снабдявали с вода от Башбунар. Башбунар, отбелязва академик Анание Явашов в своята книга за Разград, е естествен извор без водопроводи и се състои от две съединени чешми – малък и голям Башбунар.

Продължава...
 
За добрия актьор добра дума кажете!
11 April 2016

Традиция беше в Разградския театър на 27 март /на тази дата се чества Денят на театъра/ да се мине през гробищния парк, като на задушница. По-старите актьори - да палнат свещичка и да се поклонят пред своите приятели, а по-младите да се уверят, че и преди тях артисти е имало и театърът не започва непременно от тях...

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Следваща > Последна >>

Резултати 145 - 153 от 210