Търсене

Начало История
История


Учител по музика и неговите ученици се бият достойно за България
22 December 2015

 

Доколкото в първия познат ни сборник с очерци за заслужили дейци на изкуството и културата, допринесли за духовното извисяване на Разградски окръг, „За теб, мили Роде…“, издаден през 1985 г. от Издателството на Отечествения фронт, София, през 1985 г., наред с Никола Икономов, Димо Хранов, Анание Явашов, Иван Свирачев и пр., е включен и Алексей Шулговский, то, явно, не е необходимо да доказваме, че с краткото си шестгодишно присъствие в Разград той остава завинаги в неговата история. Но пък сме длъжни поне да припомним за кого и какво точно става въпрос.

Продължава...
 
Питейни заведения, хотели и разни други приятни институции в стария Разград 2
14 December 2015

Историята на един град е многолика. Част от тая история са и заведенията, хотелите и всякаквите други места, където се е осъществявал публичният живот. В миналия брой публикувахме любопитните историко-публицистични бележки на проф. Пламен Радев за кръчмите и гостилниците в Разград от началото до средата на миналия век. Днес продължаваме поредицата с още интересни данни за обществените сгради и нрави...

Продължава...
 
Питейни заведения, хотели и разни други приятни институции в стария Разград
11 December 2015

 

По-известните локали, кръчми, бирарии и гостилници в Разград са съществували през различно време с по-дълъг или с по-кратък живот. Отличавали са се с вкусна и здрава българска и всякаква храна, съчетана с разнообразни напитки и не съвсем определено работно време и чистота. Имало е, разбира се, и доста прилични и дори изискани за времето си заведения.

Продължава...
 
Фосилният архив на Топчии – богатството, за което никой не си дава сметка
04 December 2015

Fossil е дума с английски произход /фр.fossile/ и в най-широкия смисъл означава изкопаемо от минали геоложки времена /ери, епохи, периоди/, на част от растение, животно или цяла находка. Думата като фонема няма много далечен произход, откакто е влязла в световния речников и научен оборот.

Продължава...
 
Разград беше крепост на работническия спорт, днес крепостта е в руини...
11 November 2015

В годините на социализма спортът в предприятията, учрежденията, училищата бе държавна политика по образ и подобие на отношението към спорта в Съветския съюз /междувпрочем, подобна е била практиката и в нацистка Германия, пък и в други тоталитарни държави/. Грешно би било обаче да отречем и постигнатите добри резултати.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Следваща > Последна >>

Резултати 154 - 162 от 195