Търсене

Начало История
История


Издадена е книга за село Равно
15 January 2016

 

В края на 2015 година лудогорското село Равно се сдоби с история и се нареди измежду селата с писана история.

С хилядолетното минало на селцето, преди повече от 30 години се е захванал учителят Исмаил Абтулов Хасанов, чийто здрави родови корени са от това село. След дълги и трудни търсения из библиотеките и архивите, проучване на османски архивни документи, събиране на исторически данни, търсене на информация и спомени от равненчени, много от които не са вече сред нас, книгата се появи като исторически очерк със заглавие „Село Равно – следи от миналото“, издание на „Разград Полиграф“ ООД.

Продължава...
 
Нови и малко известни факти за Освобождението на Разград ІІ
11 January 2016

 

Днес представяме втората част от историко-публицистичния материал на проф.д-р Пламен Радев за Освобождението на Разград и областта от турско робство през 1878 година. Някои от представените факти са неизвестни, други – малко познати, трети пък ни карат да погледнем от друг ъгъл събитията от този важен за страната и региона период.

Продължава...
 
Нови и малко известни факти за Освобождението на Разград
08 January 2016

В продължение на няколко броя „Екип 7“ ще представи бележки и коментари на проф.д-р Пламен Радев за Освобождението на Разград и областта от турско робство през 1878 година. Някои от представените факти са неизвестни, други – малко познати, трети пък ни карат да погледнем от друг ъгъл събитията от този важен за страната и региона период. В първата част на тази публикация авторът отделя повече внимание на военните действия в района на Разград, цитирайки автентични документи /заповеди, телеграми, прокламации и пр./. Във втората част, която ще публикуваме в следващия брой, ще стане дума повече за разградското гражданство по време на Освобождението, за отношението в миналото на разградчани към освободителите, за съдбата на някои от руските офицери, участвали в превземането на града.

Продължава...
 
Невероятната съдба на първите масони от Разград 2
06 January 2016

В миналия брой Ви разказахме за разградчанина Иван Ведър, смятан за основател на българското масонство и с признати заслуги за спасяването на Русе от гибел по време на Руско-турската освободителна война. Днес продължаваме с историята на друг бележит масон през 19 век, също разградчанин – Петър Атанасов Попов.

Петър Атанасов Попов (1832-1894) е син на поп Атанас Димиев.

Продължава...
 
Невероятната съдба на първите масони от Разград 1
04 January 2016

Масонството по българските земи не започва с делото на известния разградчанин Иван Ведър. Докато се стигне до него, изтича много вода. Хронологията е следната. Нека да погледнем в съседите. Първата масонска ложа в Румъния е създадена в Яш през 1748 г. от Антонио Мария Дел Чиаро.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Следваща > Последна >>

Резултати 172 - 180 от 221