Търсене

Начало История
История


Братята Голдщайн - едни неизвестни днес разградчани...
03 August 2015

В долните редове става дума за предимно Мойсей Лазаров Голдщайн (1893-1923), роден в Разград. Визираният разградски гражданин е брат на Соломон Лазаров Голдщайн /Соломон Лазаревич Гольдштейн/.

Живеели са в разградската еврейска махала, която се намирала на мястото от края на сегашния площад „Ларго“ до сегашната стара спортна зала. Соломон е по-големият. Роден е в Шумен (1884-1968), после семейството се преселва в Разград.

Продължава...
 
Разградски артист и театрален летописец е автор на единствената в света монография за киселото мляко
29 July 2015

Пропуснали сме през миналата година да отбележим 120-годишнината от рождението на нашия съгражданин Коста Катранджиев. Но какъв по-хубав повод да се сетим отново за него след поредния Панаир на киселото мляко и фестивал на народните традиции и художествени занаяти!?

Просто защото след д-р Стамен Григоров, който е откривателят и анализаторът на наречения от него „Лактобацилус булгарикус” през 1905 г., Коста Катранджиев, двадесет и пет години след смъртта му, продължава неговото дело и издава единствената в света и до ден-днешен монография „Българското кисело мляко“ /БАН, СФ. 1962 г./...

Продължава...
 
Как комунизмът влезе в Разград след 9.09.1944 г. и още не е излязъл - 5
27 July 2015

В Разград априлската пролет настъпва най-после през 1961 г. Тогава е готов новият градоустройствен план на Разград, който е разяснен от водещия му автор арх. Л. Сиврев. В сивия образ на Разград се настаняват още 40 нюанса на сивото - блокове с дълга или правоъгълна форма, носещи уюта на соцреализма, плюс легла с метални табли, ватени дюшеци и пружини. В тях няма дървеници и спят заслужили строители на социализма.

Продължава...
 
Светица закриля Пороище - не бъде ли зачетена, става лошо...
15 July 2015

През 1963 година в обстойните археологически проучвания на село Пороище от варненския археолог Ара Маргос бяха открити тракийски и славянски селища. В местностите Домус пунар, Гомулките и Кюнт кула доказано са живели тракийски племена, а в Алабаш и Арнаут чешма - славянски.

Продължава...
 
Защо от Пороище няма княз, въпреки че много ни се иска?
13 July 2015

Години наред пороищенци се гордеят, че от тяхното селище е произлязъл княз, а даже и някои разградчани, преселени навремето от Пороище си приписват факта, че са негови наследници. Особено претендира за това Любов Карл Винарова (р.1947), която е с далечни разградски корени по женска линия. Работила като редактор, режисьор и преводач, тя даже се нарича с никнейма „lubalupu“.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Следваща > Последна >>

Резултати 172 - 180 от 195