Начало История
История


Гордост за Разград - вече 140 години градът има църковен хор
19 December 2018

С тържествен концерт на 25 декември в храма „Свети Николай Чудогворец“ ще бъде отбелязана 140-годишнината от създаването на Разградския църковен хор и от началото на хоровото изкуство в града.

Официалното рождение на хора става на празничната литургия на 25 декември 1878 година, когато 24 ученици от местното общо училище, подбрани и ръководени от своя учител Павел Каракулаков, за пръв път огласят разградския храм „Свети Николай Чудотворец“ с църковни песнопения.

Продължава...
 
Масовата приватизация – излъгани надежди и... малък лъч светлина
16 December 2018

През далечната вече 1996 година ни обещаха да станем съсобственици на предприятия и да печелим от дивидентите. Близо три милиона българи се хванаха на тази лъжа, като си купиха по 25 000 инвестиционни бона за 500 тогавашни лева. На хората щедро им бе обещано да получат малък дял от раздържавяващите се предприятия, да купуват и продават техни акции и да участват в управлението им.

Продължава...
 
Един голям литературен салон – ето какво е бил Разград преди един век!
10 December 2018

Четейки „Екип 7“ /вестникът май е единственото у нас регионално издание със страница за литература!/ човек остава с впечатление, че днес Разград е забележителен, освен с футбола, най-вече с творчеството на своите многобройни и даровити писатели. Но тъй като нищо в културата не възниква на празно място, трябва да кажем, че Дулинко Дулев, Иван Дойнов, Пламен Панчев и останалите им литературни събратя и посестрими имат своите предходници.

Продължава...
 
Как исперихчани воюваха с Ньойския мирен договор
03 December 2018

Предполага се, читателят знае, че като се започне от есента на 1912 г. до ноември 1919 г. нашият народ е преживял злощастието да е във война.

Имам роднина, който оставил младата си бременна съпруга и заминал да воюва. Преживял трите войни и двугодишно пленничество и някак си оцелял. Завърнал се след девет години в тогавашния Кеманлар и преди да влезе в къщата си видял деца да ритат парцалена топка на поляната.

Продължава...
 
Кинотеатърът в Разград е замислен по подобие на най-модерните за времето зали в Париж и Венеция
29 November 2018

През февруари 2017 година в „Екип 7“ излезе материал на Дулинко Дулев за един несъстоял се проект от варненски архитект на кинотеатъра в Разград, сега сграда на читалище „Развитие“. Тук предлагам статия, която продължава тази история с реалните изпълнители на състоялия се, но не напълно проект, който днес виждаме и му се радваме на площад „Възраждане“. Повод за статията са някои важни уточнения за проекта на сградата за кинотеатър в Разград от 1938 г. Надявам се, че това четиво ще представи любопитни подробности за историята на читалището в града, което през 2019 година ще чества своята 150-годишнина.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 19 - 27 от 210