Търсене

Начало История
История


Забравена днес разградчанка е сложила началото на незабравимо дело
08 April 2019

Една забравена разградчанка е свършила нещо незабравимо. Това е учителката Николина Г.Попова. Тя е дъщеря на Георги Илиев, който 40 години е бил свещеник в Разград, десет от тях е бил и архиерейски наместник. Завършила е първоначалното си образование в Разград и девическа гимназия във Варна.

Продължава...
 
Няколко щриха из славното минало на разградското колоездене
01 April 2019

Вече имах възможността да посоча, че разградското колоездачно дружество е основано на 4 май 1903 г. по инициатива на колоездачите Драган Данаилов (1873-1948), А. Маркович, Ат. Георгиев, Ив Кънчев и др. Целта на дружеството е да поддържа и разпространява колоездачния спорт за телесното развитие, бързо съобщаване и закрепване на другарския и национален дух у членовете. На 21 май 1903 г. е приет уставът на дружеството и утвърдено ръководството: председател В. Боженски, войвода Др. Данаилов, подвойвода поручик В. Русев, секретар Ив. Кънчев, касиер Илия Стефанов.

Продължава...
 
Разград на границата между XIX и началото на XX век
29 March 2019

Едва ли ще открия Америка, като отново ще повторя, че замогването и просперитетът на България, на нейните жители, в края на XIX столетие, се дължи преди всичко на стабилизацията в икономиката на страната, на българския лев, които от своя страна са породени от възходящия подем на фабричната индустрията, на търговията, на банково-кредитното дело.

Продължава...
 
За разградското читалище „Развитие“ и за първия четвърт век от развитието му...
27 March 2019

Случи се така, че книга, издадена в самото начало на ХХ век, разгърнах 115 години по-късно. От своя страна, до голяма степен книгата пък хвърля светлина върху събития и личности от края на ХІХ столетие. Не бих продължавал да разпалвал любопитството на читателя и затова ще посоча, че става въпрос за „Юбилеен сборник по случай 35-та годишнина на разградското читалище „Развитие“ (1869-1904)“.

Продължава...
 
Футболът и футболното съдийство в Исперих, този „бамбашка“ град
25 March 2019

В днешните модерни времена интернет-свободата ни обрича на физическа и умствена леност и това много, много тревожи. Предпочитаме да хлътнем във фотьойла, да кликнем тук-там с мишката и да потънем в един безкраен виртуален свят. Всичко се предлага лесно, предъвкано и смляно. Няма нужда да мислим самостоятелно и се отдаваме с томително пренебрежение на манипулациите.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 19 - 27 от 235