Търсене

Начало История
История


125 години от първото системно изложение за историята на Разград
11 July 2018

Чета много неща за Разград, както за неговото съвремие, така и за неговото минало. Съвремието не ме радва много, но за миналото му слава богу има доста текстове, особено в интернет. Аз благодаря на всички мои неизвестни фенове, които са преписвали или ще преписват от книгите ми, посветени на родния ми град.

Продължава...
 
Разградската гимназия – средище на знанието и емблема в архитектурата
06 July 2018

Сградата на ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ в Разград е интересен пример на следосвобожденската архитектура по българските земи. Тя има статут на недвижима културна ценност с категория „Местно значение“ и остава символ на образованието в Разград и региона до наши дни. Построена през 1885 година, гимназията е една от най-ранните творби на австрийския архитект Фридрих Грюнангер, оставил след себе си множество емблематични сгради в цяла България.

Продължава...
 
Българските учители в Разград в миналото – елитът на обществото
04 July 2018

През Възраждането и до 1944 година учителската професия е една от малкото, при които няма уседналост на кадрите. Поради факта, че работата на учителя не е целогодишна, той се е чувствал свободен след завършване на учебната година да се премести в друго училище или в друго населено място. Така по-голямата част от българското учителство е била винаги в движение.

Продължава...
 
Летопис за смутното разградско време отпреди 130 години
02 July 2018

В една тревожна и напрегната обстановка през 1885 година, малко преди и след Съединението на Княжество България и Източна Румелия, в Разградско и неговите тогавашни околии, цари едно смутно време. Време на произвол, на корупция, на „юнашки“ разпивки и съдебен произвол. В някои отношение някои историци сравняват управлението на десетото българско правителство - на крайните либерали, начело с Петко Каравелов, като правителство на анархията.

Продължава...
 
Почитаме ли и загиналите от болестите и раните си наши сънародници през Първата световна война?
27 June 2018

Отбелязването на 100-годишнината от войните за единение на българските земи с благородната инициатива за поставянето на нови и реставрирането на стари паметни знаци на загиналите във войните позволи да се актуализират много от досега известните данни с привличането на непознати или забравени източници. Дано тази инициатива да не отшуми, да заглъхне с времето си.

И както винаги, има едно голямо „НО“!

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 19 - 27 от 181