Търсене

Начало История
История


Героизъм и погром за разградските воини преди 100 години на Южния фронт
08 November 2017

Миналия месец бе чествана 100-годишнината от героичната смърт на капитан Христо Бърдаров. На 20 октомври 1917 година в героична битка, на позицията на кота 1704 в Мокра планина, западно от Охрид, смъртоносно e ранен и почива от раните си храбрият разградски офицер, командирът на първа картечна рота на 19-ти пехотен полк полк. Капитан Бърдаров е погребан на следващия ден в двора на църквата „Свети Георги“ в град Струга. Посмъртно е произведен в чин майор от българската войска.

Продължава...
 
Родоначалникът на българската фантастика е бил и директор на Разградския театър
05 November 2017

Нашият съгражданин доцент Пламен Дойнов наскоро издаде новата си книга „Чистката в Съюза на българските писатели: 1944“. След като прави анализ на литературните и политическите страсти в средите на писателите непосредствено след 9-ти септември 1944 година и битката на „пролетарските“ с „фашистките“ такива, той публикува буквално протоколи, резолюции и доклади на СБП, откъси от дневници и публикации в пресата със стряскащите заглавия: „Смърт на българския шовинизъм“, За литературните бандити“, „Литературни гестаповци“, „Хората на изкуството - пред Народния съд“ и пр., както и списъка на изключените от Съюза 29 български писатели, между които Фани Попова – Мутафова, Михаил Арнаудов, Димитър Шишманов, Димитър Талев, Славчо Красински, Йордан Стубел,, Владимир Василев и т.н.

Продължава...
 
Театрални усмивки от старите сцени
26 October 2017

 

Как Слабаков „уби“ Иван Кондов в Исперих

Този случай ни го разказа преди години самият Петър Слабаков в дома му в село Бериево:

- Иван Кондов игра през 48-ма година Кънчо Чумата в пиесата на директора ни Тодор Донев „Сигнал“, а пък аз бях един лош надзирател и карам хората, значи, да работят повече от 12 часа и в края на краища убивам Кънчо Чумата…

Продължава...
 
И в Турция Наим Сюлейманоглу си остана по-българин от много българи
11 October 2017

Годината е 1997. В Северен Кипър е арестуван старозагорският журналист Жеко Василев заради това, че е преминал незаконно демаркационната линия, разделяща Кипър на две. Тогавашният главен редактор на вестник "Труд" Тошо Тошев веднага ме командирова да отразявам от мястото на събитието.

Продължава...
 
Съдбата обича смелите, те остават в историята!
04 October 2017

В началото на демократичните промени в нашата страна към умовете и сърцата на читателите тръгнаха много вестници в нашия край. На техните знамена /издателски намерения/ бяха написани един от друг по-привличащи текстове. Те таяха надежди да привлекат вниманието на читателите, да се задържат на издателския пазар. Списваха ги обикновено един-двама журналисти, а понякога хора, изкушени от печатното слово. Колко много надежди имаше на журналистическия хоризонт!

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 19 - 27 от 150