Търсене

Начало История
История


Имало е времена, когато Разград е бил пръв в митингите против властта
14 February 2019

Някогашният Разград е бил твърде активен в някои случаи, когато се отнася до протести по повод на положението в страната. Неслучайно редакторът на вестник „Разградски новини“ Иван Свирачев припомня в статията „Къде отиваме!“ /31 декември 1904 г./ времената, когато градът ни пръв е издигал гласа си против насилническите режими и ги противопоставя на мъртвилото в своята съвременност. Има се предвид явно борбата срещу управлението на Стамболов. А вероятно и борбата срещу правителството на Константин Стоилов.

Продължава...
 
За разградчаните, които писаха първата Конституция и после избираха българските князе
13 February 2019

Навършиха се 140 години от свикването на Учредителното събрание, чиято главна задача е да изработи основния закон на Княжество България. По този повод накратко ще припомним разградското участие както в Учредителното събрание, изработило Търновската конституция, така и в последвалите Велики народни събрания, когато се избират българските владетели.

Продължава...
 
Ум да ти зайде от митове и митологеми за „националния“ ни празник 3 март
08 February 2019

Години наред публикувам, пиша, изказвам се, за пагубната и двояка роля на Русия в нашата история. Факт, след факт, истина след истина. Но всуе! Освен ругатни и ехидни подмятания от псевдо опоненти, от русофилски подлоги, или по-точно от предатели на българската национална кауза, реакцията е почти нулева. Реакцията на обществото, от гилдията, от приятели и просто познати, се свежда само с някакво подобие на съгласие или с репликите „що си не гледаш живота“ и „не си ври носа, дето не ти е работа“.

Продължава...
 
Първите хора на Разград, или „кой кой е“ в края на XIX век?
06 February 2019

На страниците на разградския флагман на свободното печатно слово, в. „Екип 7“ (бр. 7 /4307/ от 18 януари 2019 г.), леко „зачекнах“ засилващата се тенденция за популяризирането на хората от различните региони на страната, които допринасят за утвърждаването и на българското национално съмосъзнание, и на българската култура, на българската държавност. Докато през 1892 г. първият български Алманах дава превес изцяло да популяризира лицата от държавната власт, на юристите, като бегло споменава само някои от по-първите разградски предприемачи, търговци и занаятчии, то в последващите издания и години това положение коренно се променя.

Продължава...
 
Жените на Разград и дългия им път към еманципация
04 February 2019

Началото на заглавието отвежда към мита за сътворението на човека, когато Бог създаде първата жена от реброто на първия мъж. Много векове жените се намират в подчинено положение /въпреки матриархата/, на тях се гледа само като на съпруги и майки.

Но идва Възраждането и с него нещата полека-лека започват да се променят. Постепенно територия на жената вече не са само пелените и кухнята.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 19 - 27 от 224