Търсене

Начало История
История


Хрисимите „демократи“ и техните политически предателства
19 October 2015

С изненада прочетох мнението на Росен Лицов (в. Екип 7, бр. 115 от 12. 10. 2015), че не е съгласен с твърдението ми за ролята на един от разградските кметове - Иван Халаджов (1904-1984) като обществен деец, допринесъл за навлизането на комунизма в Разград. Като учен, аз обаче не работя с мнения, а с факти. Без да се ровя прекалено в миналото на този, все пак уважаван човек в града по това време, ще посоча следното.

Продължава...
 
Джамиите в Разград
14 October 2015

Думата за джамия в повечето съвременни европейски езици (mosque, moschee, mosquée, moschea) произхожда от испанската дума за джамия mezquita, която от своя страна е съществителното „масджийд“ от арабския глагол „саджада“ - „да се простреш в молитва“, т.е. със значение „място за извършване на молитвата“.

Продължава...
 
Първи църкви и свещеници в Разград
05 October 2015

Кои са ранните църкви в Разград? През 1640 г. Петър Богдан пише, че в Разград е имало две дървени църкви. По последваща локация и двете са били във "Вароша". За техния външен вид не се знае нищо. Поначало дървените църкви по нашите земи са били еднокорабни, без купол и камбанария и с малка врата. Християните са имали право да имат само дървени или ниски полуподземни храмове без камбанарии (звънарници), без куполи, без да изпъкват сред околните сгради, с невзрачна външност, за да не дразнят религиозните чувства на нашествениците.

Продължава...
 
Коренните жители на Разград и района – българи, ама не какви да е, а капанци!
14 September 2015

Що за българска етнографска общност (група) са капанците?

Първо, искам да обясня съвсем накратко някои основни категории. Етносът представлява големи групи от хора, класифицирани според общия си произход, расови, национални, племенни, религиозни, етнически, езикови или културни характеристики.

Продължава...
 
За девети септември – следпразнично или следделнично!
11 September 2015

Вече четвърт век, около датата от календара - девети септември, започва една и съща дандания по вестниците и телевизиите.

В смисъл, да се празнува ли тя или да се правят панихиди на нея?

Над това умуват журналистите и социолозите ни, а и без тях социалистите-милионери и партийните пенсионери празнуват...

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 21 22 23 24 25 26 Следваща > Последна >>

Резултати 190 - 198 от 228