Търсене

Начало История
История


Истината за една загадка от миналото, нещо като разказ с неочакван край
10 July 2015

На 26 февруари 1974 година в Разград се състоя Осмата отчетно-изборна конференция на Разградската партийна организация с участието на секретаря на ЦК на БКП Гриша Филипов.

Конференция като конференция от ония времена, само че с неочакван край.

По предложение на ЦК на БКП, дотогавашният първи секретар на ОК на БКП Бончо Митев /естествено, поради преминаване на друга работа/ бе освободен от заеманата от него длъжност, а на негово място /пак единодушно, естествено!/ бе избран Христофор Иванов.

Продължава...
 
Как комунизмът влезе в Разград след 9.09.1944 г. и още не е излязъл - 4
08 July 2015

През последния месец излязоха три материала от проф. Пламен Радев – хронологични бележки и лични впечатления и оценки за развитието на Разград от 9 септември до наши дни. Публикациите, които нямат претенция за строго научно изследване, а са по-скоро историческо-публицистични четива, предизвикаха много коментари. Оказа се, че някои от изнесените факти са съвършено непознати и излизат за пръв път на бял свят от страниците на „Екип 7“. Поради големия читателски интерес помолихме автора да продължи поредицата и днешния брой Ви предлагаме следващия материал по темата.

Продължава...
 
Как комунизмът влезе в Разград след 9.09.1944 г. и още не е излязъл - 3
24 June 2015

Продължение от предния брой

Алеко се пише дисидент и според тези, които са го разрабoтвали, е сипел наляво и надясно хули по адрес на социализма и срещу тежкия живот в тогавашното общество. За Алеко излезе специална статия в „Лудогорска правда“ – „Бариера пред конячената младеж“.

Продължава...
 
Как комунизмът влезе в Разград след 9.09.1944 г. и още не е излязъл - 2
22 June 2015

 

От средата на 70-те г. на миналия век спортните успехи на разградски спортисти компенсират други неуспехи. Спортисти на 30-летието стават колоездачът Калчо Добрев и баскетболистът Пламен Панчев. През м. юли 1974 г. в Разград има вече и самодейна оперета към читалище „Развитие”. От 1974 г. Разград има световен шампион по борба – Хасан Исаев. На 19.04.1974 г. любимият партиен и държавен ръководител Тодор Христов Живков идва отново в Разград.

Продължава...
 
Разградската любов на Никола Йонков Вапцаров
19 June 2015

Нека се започне по реда на нещата. Първата любов на Никола Вапцаров (1909-1942) била някаква девойка Делка от Разложката гимназия. Тя обаче умира твърде млада. Емоционалният младеж Никола обръща чувствата си към Кина Каназирева, също от Разложката гимназия. На нея той посветил първите си стихове. Тази девойка била с твърде елементарен емоционален интелект и не оценила силното увлечение на Вапцаров по нея. Разделила се с Вапцаров след като отива да учи в София. Стихотворението, посветено на Кина е със следния текст:

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 21 22 23 24 25 Следваща > Последна >>

Резултати 199 - 207 от 220