Търсене

Начало История
История


„Антибиотик“ чества 60 години от създаването на завода
05 September 2014

В сряда вечерта в салона на Общинския културен център бе отбелязана 60-годишнината на едно от емблематичните предприятия в Разград и Лудогорието – Завода за антибиотици. На тържеството присъстваха настоящи и бивши работници, служители и ръководители на компанията.

Продължава...
 
Историята на Момина чешма
01 August 2014

Неотдавна фондът на Регионален исторически музей – Разград се обогати с личния архив на Стоян Стоянов, работил в музея до 1989 година, а в периода 1959 – 1980 година и негов директор. Една от папките в архива с ъдържа материали за проучванията му по въпроса за произхода на фигурата, поставена на Момина чешма. Материалите обхващат времето от 1964 д о 1986 година. През 60-те години на миналия век неизвестните са много.

Продължава...
 
Почти всеки известен разградчанин е бил и спасител
04 June 2014

Преди един век, в началото на курортното дело в Европа, в България по Черноморието се появяват първите организирани плажове за желаещите да ползват лятно време здравословното действие на морската вода и слънчевите лъчи. Това налага собствениците на плажовете във Варна, „Св.св.Константин и Елена“, в Бургас /там са първите организирани морски плажове/ да се погрижат за сигурността на къпещите се.

Продължава...
 
Исперих произведе повече история, отколкото може да консумира...
23 May 2014

През периода след Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война /1912-1918 г./ общественият живот в града ври и кипи, исперихчани се активизират и, ако перифразираме известната мисъл на Чърчил за Балканите, май „произвеждат“ повече история, отколкото могат да консумират.

Продължава...
 
Полковник Руси Радков и неговите роднини офицери
09 April 2014

Руси Илиев Радков (1861- 1944) е роден в с. Осенец, Разградско, син е на абаджия. Учи в килийното училище в селото, а после завършва с пълно отличие Разградската прогимназия. Току-що завършил гимназия, участва в Сръбско-българската война като доброволец в студентския легион. След войната идва в София и кандидатства във Военното училище.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 21 22 23 Следваща > Последна >>

Резултати 199 - 206 от 206