Търсене

Начало История
История


Отец Ангел Хубанчев - една жертва на Народния съд в Разград
15 June 2015

Отец Ангел Д. Хубанчев (1905-1945) - този заслужил разградски свещеник трябва да заеме подобаващото си място в историята на града и на разградския църковен храм. За него пише предимно Милена Макавееева, която през годините преповтаря едни и същи текстове, в което няма лошо, нека се знае за този страдалец.

Продължава...
 
Как комунизмът влезе в Разград след 9.09.1944 г. и още не е излязъл
08 June 2015

Кмет на Разград през периода 1944-1945 г. е Иван Халаджов, член на БЗНС. През 1945-1946 г. кмет е Деньо Иванов – търговец, син и наследник на най-големия разградски бакалин Коста Иванов. И двамата са съглашатели от политическия кръг „Звено“, без принципна позиция и със свалено бельо пред БРП (комунисти). Халаджов например, който впоследствие се прави на антикомунист, е тотално виновен за навлизането и прегръщането в Разград в 17 часа на 8.09.1944 г. на съветските окупатори.

Продължава...
 
Първите разградски лекари – имена със световна слава
27 May 2015

Непосредствено след Освобождението на България от османско владичество (1878 г.) Руската военна медицинска служба полага основите на постоянно болнично заведение в Разград. Така градът се превърнал в един от първите градове, в които има модерна болница. Само в Плевен, Русе, Варна, Добрич, Търново и Свищов болниците са създадени по-рано. По същото време са открито болниците в Пловдив и Силистра. Русенският управител с писмо № 4676 от 04 май 1879 създава и дава статут на Разградската болница като окръжна.

Продължава...
 
Преди 40 години в Разград имаше полувисш медицински институт
25 May 2015

Преди месец новоназначеният шеф на областната болница д-р Марин Керчев сподели пред журналисти идеята си в Разград да се открие филиал на някой от медицинските университети, за да се обучават медицински сестри и лаборанти. Така, от една страна, ще се ползва рационално базата на болницата, от друга страна, здравното заведение ще си осигурява кадри, от които в момента има крещяща нужда, а от трета, много млади хора ще се задържат в региона, тъй като ще получават образование и гарантирана работа.

Продължава...
 
Кой каза, че „Лудогорец“ няма история?
15 May 2015

Броени дни преди „Лудогорец“ да стане за четвърти пореден път шампион на България срещу клуба се разгоря изключително злостна кампания. Очевидно е, че доскорошните столични „грандове“ не могат да преглътнат успехите на разградския тим, нито пък да осмислят причините за собствения си провал.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 21 22 23 24 25 Следваща > Последна >>

Резултати 208 - 216 от 224