Търсене

Начало История
История


Разградчанинът Бончо Раданов – един от прототипите на Бай Ганьо
23 March 2012

За популярния Алеков герой Бай Ганьо от десетилетия се водят спорове по въпроса кое преобладава в неговия образ – националното, балканското, социалното или универсалното, но той остава едно гениално хрумване на Щастливеца. Идеята за творбата и образът на героя се формират най-пълноценно от историите за българи в чужбина, разказвани в бохемския кръг „Весела България”, част от който е и Алеко. Изследователят на творчеството на Константинов, академик Михаил Арнаудов, разказва, че през декември 1937 година случайно среща стария си познайник д-р Никола Червениванов, който също е бил член на групата „Весела България” и той лично е разказвал на писателя за студентските си години в Лайпциг, където негов колега е Петър Раданов, племенник на Бончо.

Продължава...
 
Стамболов е единственият премиер – почетен гражданин на Разград
02 July 2010

Този месец отбелязахме 115-та годишнина от смъртта на Стефан Стамболов – една историческа личност, която винаги е предизвиквала противоречиви мнения. Национален революционер, политик и държавник, Стамболов винаги е подлаган на крайни и много пристрастни оценки. От трагичната му смърт ни дели значителен период от време, което позволява един по-обективен поглед на тази историческа личност.

Продължава...
 
Екзекуцията
11 January 2010

Скандален е краят на седемгодишното управление на най-оспорвания български държавник Стефан Стамболов. Проведените на 18 април и 18 юли 1893 г. избори създават илюзорното за психиката на българина убеждение, че може да се осъществяват добри дела за държавата с насилнически методи. Самият Фердинанд стимулира недоверие против Стамболов в собствената му партия и търси там свои привърженици. Дворцовата канцелария по най-различни поводи заобикаля в дейността си правителството и лично министър-председателя. Стамболов продължава да бъде напускан от най-близките си и способни министри. През декември 1893 г. от правителството излиза близкият му приятел – министърът на просвещението Живков.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 21 22 23 24 25 26 Следваща > Последна >>

Резултати 226 - 228 от 228