Търсене

Начало История
История


Милчо Семов от Разград се запознава с Хенри Форд в САЩ, в България се сприятелил с цар Борис III
27 April 2015

От 12 януари 2015 г. Регионален исторически музей - Велико Търново стартира научно - изследователски проект "Българи във "Форд". Целта е да се издирят българи, които са работили в автомобилните заводи „Форд” в САЩ. Събирането на предварителна информация за нашите сънародници, потърсили реализация в страната на неограничените възможности се извършва и обобщава от Емил Врежаков – уредник в отдел „Нова история“.

Продължава...
 
„Антибиотик“ чества 60 години от създаването на завода
05 September 2014

В сряда вечерта в салона на Общинския културен център бе отбелязана 60-годишнината на едно от емблематичните предприятия в Разград и Лудогорието – Завода за антибиотици. На тържеството присъстваха настоящи и бивши работници, служители и ръководители на компанията.

Продължава...
 
Историята на Момина чешма
01 August 2014

Неотдавна фондът на Регионален исторически музей – Разград се обогати с личния архив на Стоян Стоянов, работил в музея до 1989 година, а в периода 1959 – 1980 година и негов директор. Една от папките в архива с ъдържа материали за проучванията му по въпроса за произхода на фигурата, поставена на Момина чешма. Материалите обхващат времето от 1964 д о 1986 година. През 60-те години на миналия век неизвестните са много.

Продължава...
 
Почти всеки известен разградчанин е бил и спасител
04 June 2014

Преди един век, в началото на курортното дело в Европа, в България по Черноморието се появяват първите организирани плажове за желаещите да ползват лятно време здравословното действие на морската вода и слънчевите лъчи. Това налага собствениците на плажовете във Варна, „Св.св.Константин и Елена“, в Бургас /там са първите организирани морски плажове/ да се погрижат за сигурността на къпещите се.

Продължава...
 
Исперих произведе повече история, отколкото може да консумира...
23 May 2014

През периода след Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война /1912-1918 г./ общественият живот в града ври и кипи, исперихчани се активизират и, ако перифразираме известната мисъл на Чърчил за Балканите, май „произвеждат“ повече история, отколкото могат да консумират.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 21 22 23 24 25 26 27 Следваща > Последна >>

Резултати 235 - 243 от 243