Търсене

Начало История
История


Какво видя Феликс Каниц при пътешествието си в Разград и Разградско?
27 February 2019

Големият приятел на българите Феликс Филип Емануел Каниц (1829-1904) е австрийски и австро-унгарски учен (археолог, етнограф, географ) и художник. Той посещава българските земи осемнадесет пъти. За пръв път стъпва на българска земя на 11 юли 1860 г. Резултат от пътешествията му са уникални трудове с исторически, етнографски и географски характер.

Продължава...
 
Иван Куюмджиев – един разградски поборник за свободата на Македония
18 February 2019

В случая става дума за разградчанина Иван Драганов Куюмджиев (1880-1927). Роден е в Разград на 25 май в семейството на бедния, но родолюбив занаятчия Драган Куюмджиев. Неговият род няма нищо общо с известната разградска фамилия Куюмджиеви – лихвари, златари и банкери. Учи в града до 7 клас, а след това работи при баща си и изкарва службата си в 19-ти пехотен полк.

Продължава...
 
Имало е времена, когато Разград е бил пръв в митингите против властта
14 February 2019

Някогашният Разград е бил твърде активен в някои случаи, когато се отнася до протести по повод на положението в страната. Неслучайно редакторът на вестник „Разградски новини“ Иван Свирачев припомня в статията „Къде отиваме!“ /31 декември 1904 г./ времената, когато градът ни пръв е издигал гласа си против насилническите режими и ги противопоставя на мъртвилото в своята съвременност. Има се предвид явно борбата срещу управлението на Стамболов. А вероятно и борбата срещу правителството на Константин Стоилов.

Продължава...
 
За разградчаните, които писаха първата Конституция и после избираха българските князе
13 February 2019

Навършиха се 140 години от свикването на Учредителното събрание, чиято главна задача е да изработи основния закон на Княжество България. По този повод накратко ще припомним разградското участие както в Учредителното събрание, изработило Търновската конституция, така и в последвалите Велики народни събрания, когато се избират българските владетели.

Продължава...
 
Ум да ти зайде от митове и митологеми за „националния“ ни празник 3 март
08 February 2019

Години наред публикувам, пиша, изказвам се, за пагубната и двояка роля на Русия в нашата история. Факт, след факт, истина след истина. Но всуе! Освен ругатни и ехидни подмятания от псевдо опоненти, от русофилски подлоги, или по-точно от предатели на българската национална кауза, реакцията е почти нулева. Реакцията на обществото, от гилдията, от приятели и просто познати, се свежда само с някакво подобие на съгласие или с репликите „що си не гледаш живота“ и „не си ври носа, дето не ти е работа“.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 28 - 36 от 235