Търсене

Начало История
История


Библиотеката на Демир баба теке – изчезналото съкровище
27 August 2017

През 2015 г. излезе от печат сборникът „Места на всекидневието на Балканите“, издание на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. В него д-р Невена Граматикова /Невин Гафилова) от Фондация „Либерална интеграция“ публикува статията „Култовите центрове на мистицизма като места на книжовност и познание“. Изключително добросъвестната изследователка представя сведения за книжни колекции и библиотеки към текетата, свързани с бекташийския тарикат.

Продължава...
 
Успоредици за Разград и Великолепния век
24 August 2017

Много зрители гледат сериала „Великолепният век; Кьосем султан“ (2015). Няколко думи за Кьосем султан. Тя е известна още като Махпейкер-султан (тур. Mâh-Peyker Kösem (лунолика); ок. 1590-2 септември 1651). Обективен факт е, че е една от най-силните женски фигури в историята на Османската империя.

Продължава...
 
Приносът на Разград за развитието на инженерните войски в България
24 August 2017

Инженерните войски са важна съставна част на всяка армия. В сформирането им в Княжество България участват основно офицери, учили в руски военни училища в края на 19-ти век. Когато започва Руско-турската освободителна война (1877-1878 година), те преминават на служба в Българското опълчение, организирано в град Самара, Русия. След разпускането на опълчението постъпват на редовна действителна военна служба в първата сапьорна команда на Българската земска войска и така стават първите български професионални военни инженери.

Продължава...
 
Моите спомени за гимназиалната духова музика
17 August 2017

С интерес проследих няколкото последователни публикации на вестник „Екип 7 за духовата музика на Разградската гимназия, в която свирех в периода 1961-1965 година /б.р. автори на предишните две публикации бяха Росен Лицов и Продан Кръстев и техните спомени бяха за духовата музика през 50-те и 70-те години на миналия век/.

Продължава...
 
Чехите и чешките пътеписи за Разградско и Североизтока преди и след Освобождението
16 August 2017

Пътеписите са уникални литературни извори на разнообразна познавателна информация. Днес, разлиствайки пожълтелите страници на старите вестникарски издания и книги, можем само да се радваме и да благодарим на ония ентусиасти, „бягащите“ или „припкащите по глобуса“ (globetrotter), които споделят своите наблюдения и впечатления от живота на нашия край. На ония представители на различни етноси, носители на своите национални културни модели и нагласи, като българи, австрийци, англичани, арменци, испанци, немци, руснаци, турци, унгарци, французи, чехи.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 28 - 36 от 150