Търсене

Начало История
История


Животът и страданията на Христо Родопски – един някогашен разградски журналист
06 August 2018

Темата за досиетата и доносниците отдавна заприлича на дълголетното пътуване на Одисей към Итака. Нито има свършване, нито файда някаква имаше, пък и на всички вече им доскуча от нея! Който бит – бит, който докладвал на властите – докладвал, Мара вече отдавна е демократка….

Продължава...
 
За битката при Абритус на римския император Траян Деций с готите
27 July 2018

Навършиха се 1767 години от битката при Абритус на римския император с готите, в която той загива. Годишнината от битката не е кръгла, но си струва да се отбележи, защото се е състояла през юли 251 г. (има и други мнения), когато край Абритус в сражение се срещат готите с други присъдружни племена, начело с техния цар Книва, и войските на римският император Траян Деций. Всъщност, той се казва Император Цезар Гай Месий Квинт Траян Деций (Gaius Messius Quintus Traianus Decius).

Продължава...
 
Как французите виждат и описват Разград и Делиормана преди 5-6 века
25 July 2018

Погълнати от проблемите на съвремието, в преклонение предимно пред Русия и ролята ѝ за възстановяване на българската държавност, пропускаме и дори игнорираме интереса на една от най-великите сили на късното Средновековие, възроден отново днес с нови измерения на историята, интересът на Френската империя, на Френската република, или изобщо на Франция.

Продължава...
 
125 години от първото системно изложение за историята на Разград
11 July 2018

Чета много неща за Разград, както за неговото съвремие, така и за неговото минало. Съвремието не ме радва много, но за миналото му слава богу има доста текстове, особено в интернет. Аз благодаря на всички мои неизвестни фенове, които са преписвали или ще преписват от книгите ми, посветени на родния ми град.

Продължава...
 
Разградската гимназия – средище на знанието и емблема в архитектурата
06 July 2018

Сградата на ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф“ в Разград е интересен пример на следосвобожденската архитектура по българските земи. Тя има статут на недвижима културна ценност с категория „Местно значение“ и остава символ на образованието в Разград и региона до наши дни. Построена през 1885 година, гимназията е една от най-ранните творби на австрийския архитект Фридрих Грюнангер, оставил след себе си множество емблематични сгради в цяла България.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 28 - 36 от 193