Търсене

Начало История
История


Атанас Михов – художник, майстор на пейзажа, учител по рисуване в Разград
30 April 2018

През 1904 година в художествена изложба в София за първи път участва млад художник с девет свои картини, които веднага са забелязани от критиката и тя го обявява за „най-добрия техник на пейзажа с маслени бои“. Това е 25-годишният Атанас Михов – име, което ще остане в историята на българската живопис. Същата година представя картини от природата на Силистра в международна изложба в Мюнхен, Германия.

Продължава...
 
Разградските оръжейни следи и афери през годините до Съединението
23 April 2018

Скорошното отбелязване на 3-ти март и съпътстващите го събития и прояви, меко казано, „разбуни“ духовете и отново поляризира както българското, така и руското общество. Ще оставя (поне засега) руската помия, която се изля за „българската неблагодарност“. Тук ще обърна внимание на ония факти, от документирани свидетелства, които ни показват как, колко и с какво Русия се стреми да запази завоеванието си и резултатите, постигнати в резултат на войната срещу Турция от 1877-1878 г.

Продължава...
 
Разград по времето, когато кметовете е трябвало да бъдат „книжовни“ и имотни
11 April 2018

При освобождението на българските земи от османска власт, руските войски постепенно въвеждат гражданско управление в тях, като в голяма степен запазват съществуващото до идването им административно-териториално деление. Премахнати са вилаетите, създадени през 1864 г., а санджаците и каазите са преименувани съответно на губернии и окръзи.

Продължава...
 
Електричеството в Разград идва заедно с киното още през 1911 година
21 March 2018

В броя си от 16 март 2018 г. вестник „Екип 7“ отбелязва във връзка със статията на Галина Джурова за приноса на инж Петър Малчев (1884-1929) за електрификацията на Разград, че би било добре, ако и други изследователи представят още факти за този важен момент от модерното развитие на Разград. Тук ще представя допълнителна информация за знаменателното събитие в страната и града.

Продължава...
 
Инж. Петър Малчев – човекът, който докара електричеството в Разград
16 March 2018

През 1880 година американският изобретател и бизнесмен Томас Едисън (1847-1931) патентова електрическата разпределителна мрежа. Тя е важно условие за масовото ползване на електричеството за осветление. По-рано през същата година той пуска в експлоатация първата парна електроцентрала в Лондон, Англия, за захранване на уличното осветление.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 28 - 36 от 181