Търсене

Начало История
История


Нов сборник показва величието на разградския квартал „Варош“
26 September 2016

Архитектурното богатство на възрожденския квартал Варош в Разград беше показано на тематична изложба в Ловеч. Експозицията бе част от цикъла „Варошлийски вечери-2016“, чиято цел е да представи на широката публика градската култура от края на ХІХ и началото на ХХ век. Посетителите на покрития мост в града, изграден от майстор Колю Фичето, разгледаха фотографии на кварталите Варош в градовете Благоевград, Ловеч, Пазарджик, Разград и Търговище.

Продължава...
 
Циганите в Разград – впечатления на един английски изследовател
14 September 2016

Галина Джурова, авторката на това изследване, е родена в Русе. Завършила е Математическа гимназия и Университета по библиотекознание и информационни технологии. Работила е в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ в Русе като библиотекар, завеждащ отдел „Местна история“.

Продължава...
 
Топчии и 19-ти пехотен Шуменски /Разградски/ полк
09 September 2016

Преди няколко дни на Мемориалния комплекс „Военна гробница – 1916“ край Тутракан бе чествана 100-годишнината от Тутраканската епопея. Тогава българската войска, превземайки владения от румънци укрепен и смятан за непревземаем град, завоюва една от най-големите победи в историята си. В тази битка са загинали 1764 български войници и офицери.

Продължава...
 
Тутраканската епопея – поглед век по-късно
29 August 2016

По силата на Букурещкия мирен договор от 10 август 1913 г. България отстъпва на Румъния Южна Добруджа по линията Тутракан-Балчик.

Едва настанили се в българската територия, румънският генерален щаб и военното министерство анализират и оценяват стратегически важното значение на Тутракан при една евентуална бъдеща война с България и започват да строят Тутраканската крепост.

Продължава...
 
Веса Камбосева – жената на прочутия хирург проф.д-р Александър Станишев
10 August 2016

В първата част на на поредицата, посветена на големите разградски съпруги и майки, Ви представих Дочка Цонева Георгиева (Гергева), по мъж Йорданова, майка на известния българин, прославил страната ни и в САЩ – летеца и конструктора Асен Йорданов. Днес ще ще разкажа за съпругата на най-големия български хирург преди 9 септември 1944 година проф. д-р Александър Димитров Станишев (1886-1945) – разградчанката Веса Саулова Камбосева, по мъж Станишева.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 28 - 36 от 103