Търсене

Начало История
История


Разградският „бомонд“, или „висшето общество“ на града някога
18 January 2019

С възстановяването на българската държавност след 1878 година у нас са издавани различни календари и справочна литература с най-разнородно съдържание. От 1892 година по европейска мода се появяват и едни нови издания - „Алманаси“, които съдържат „такъв род обширни свидетелства и сведения, каквито жителите на младото Княжество България /а и най-вече в селищата на Североизточна България - бел. Кр. К./, изпитват нужда при всяка стъпка в практическия си живот“. С тези скромни думи към любознателния читател се обръщат съставителите /авторите/ на първия „Български алманах: Пространен годишен сборник“ - Петър А. Петров, Светозар Йовович, Тодор Любимов, Козма Георгиев, през 1892 година

Продължава...
 
Командният елит на Руската армия участва в освобождението на Разград
14 January 2019

На 28 януари ще честваме 141 години от освобождението на Разград от османско владичество. По този повод е добре да припомним някои малко известни факти за руските войски, водили бойни действия в района, и по-точно за тяхното командване. В деня на освобождението на Разград навлизат редица войскови подразделения на Русчукския (Източен) отряд на Руската императорска армия. Тук ще упомена редица личности, които са техни командири.

Продължава...
 
Как руските „братя освободители“ ни окупираха и последиците от това
11 January 2019

Още преди да се раздадат „вистрелите“ от пушките и топовете на войната на Русия срещу Турция 1877-1878 г. за осигуряване излаза на Русия към проливите, царската дипломация и политическо управление кроят стратегически ходове за управление на окупираните, не на „освободени”-те земи, което да съответстват на дългосрочните интереси на великоруския шовинизъм и национализъм.

Продължава...
 
На път към модерните времена – Разград и районът в края на XIX и началото на XX век
09 January 2019

 

Три години след Освобождението в България е проведена първата териториална реформа. С Указ № 537 от 28 юли 1882 г. (ДВ, бр. 91, 21/08/1882) е обнародван Закон за административното деление територията на Княжеството, с който се премахват губерниите и страната се разделя на 14 окръжия и 56 околии. Разград е третостепенно окръжие до 1901 г. и обхваща Разградска, Поповска и Кеманларска околия.

 

Продължава...
 
Спомени за празничния дух на някогашните разградчани
21 December 2018

Празниците Коледа и Нова година имат своето неизменно присъствие във водещи за времето си разградски медии. Публикации във вестник „Разградско слово“ и „Разградски новини“ пазят спомени за предновогодишния дух на разградчани и показват как те очакват с радост и нетърпение светлите празници.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 28 - 36 от 224