Начало История
История


Няколко възможни хипотези за годишнината на Разградската гимназия
07 November 2018

Повод за настоящата статия е току що отминалия празник на народните будители. А повод за размисъл и дебати е въпросът от кога всъщност трябва да се отброяват годините за създаване на Разградската гимназия.

 

Първата възможна теза е, че годините за създаване на Разградската гимназия могат да се изброят от откриването на класното училище в Разград. Какво е класно (главно) училище тогава?

Продължава...
 
Някогашните разградски редактори – истинските будители на своето време
25 October 2018

Редакторите на най-добрите разградски вестници в миналото могат да бъдат наречени будители. Местни или временно местни общественици, просветни или културни деятели, патриоти на своя град, те вземат перото, осъзнавайки своята мисия и отговорност да се борят за високи обществени идеали, за по-добра съвременна действителност според своите виждания, за по-добър живот на разградчани.

Продължава...
 
Войводата от Разград, загинал за българщината в Македония
24 October 2018

След Освобождението на България през 1878 година заразителен патриотизъм поражда съчувствие към неосвободените още Македония и Одринска Тракия. С отминаващото време растяла болката на нашия народ към останалите под робство сънародници в етническите български територии. Патриоти от вътрешността неудържимо се включвали в самосъздадени съюзи и по места в хайдушки чети за освобождение на Македония.

Продължава...
 
За славната история на „Бенковски“ /Исперих/ в „Б“-групата
19 October 2018

Какво е футболът? Магия или изкуство? Амбиция или самопожертвователност? Кое чувство ни привлича край зеления правоъгълник? Често се замисляме над тези въпроси и никога не намираме отговор. Няма да го открием и в бъдеще... И все пак, има нещо, което ни кара да отприщваме емоциите си, да осъмваме пред телевизионния екран, да преглъщаме горчилката от несполуките, да се радваме и да се чувстваме като победители. Това е голямата обич към футболната игра“.

Продължава...
 
Полковник Антон Дяков – великият разградски командир
08 October 2018

Полковник Антон Дяков е роден на 11 септември 1864 година в Карнобат. По майчина линия е пряк потомък на завършилия Киевската духовна семинария – Партений Белчев, учител на Иван Вазов.

Решенията на Берлинския конгрес от 1 юли 1878 г. откъсват изконни български земи от отечеството. Това поражда сериозно негодувание в страната.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 28 - 36 от 210