Търсене

Начало История
История


Защо бащата на съвременната авиация е наполовина разградчанин? Ами, заради майка си...
08 August 2016

Всъщност по-надолу в текста става дума предимно за Дочка Цонева Георгиева (Гергева), по мъж Йорданова, за нейния син - известния българин, прославил страната ни и в САЩ – летеца и конструктора Асен Христов Йорданов, и за една от дъщерите й - Милка Христова Тотева. В следващи материали под горната рубрика ще публикуваме много още любопитни данни и за други разградчанки, съпруги на велики /или най-малкото известни/ българи.

Продължава...
 
Българското масонство – лъжи, истини и полуистини, или как се зараждат митовете!
05 August 2016

Предлагаме на нашите читатели един по-особен поглед към темата за масонството и разградчанина Иван Ведър, често посочван като родоначалник на българското масонство. Авторът оспорва наложената теза за заслугите на Иван Ведър към Русе и по-точно, че по време на Руско-турската война (1877-1878) негово лобиране отменя решението на Делавер паша да изколи голяма част от русенското население през 1877 г.

 

Продължава...
 
Идвал ли е Левски в Пороище и Гецово?
25 July 2016

Неотдавна чествахме 179-годишнината от рождението на Васил Левски. По тоя повод искам да споделя с читателите една моя хипотеза – за това, че Апостолът е посетил две разградски села – Арнаут и Хасанлар /днес Пороище и Гецово/. Да, знам, че професионалните историци ще кажат, че категорични и потвърдени факти за това няма, но пък нали пък понякога става така, че първо се осланяме на здравата логика, пък фактите излизат и по-късно. Убеден съм, че така ще се получи и в този случай – рано или късно ще излязат научни данни и за това.

Продължава...
 
Тракийското селище (град) под Абритус
11 July 2016

Известно е, че траките са били група от индоевропейски племена, дошли около 1500 г. пр. Хр. от североизток на Балканския полуостров. Първите исторически записи за траките се намират в Илиада, където те са описани като съюзници на троянците в Троянската война срещу гърците. В гръцката митология траките се разглеждат като едни от синовете на бог Арес (гръцки бог на войната).

Продължава...
 
Будните българи от Осенец събират пари и съграждат храм преди 180 години
06 July 2016

Преди десетина дни Русенският митрополит Наум отслужи литургия, посветена на 180-годишнината от построяването и първото освещаване на църквата в село Осенец. По време на празника стана ясно, че са отпуснати 7 000 лева от дирекция „Вероизповедание“ за ремонт на храма „Св. св. Петър и Павел“. Средствата ще бъдат използвани за най-належащите строителни дейности – ремонт на покрива, измазване на вътрешните стени, подмяна на прозорците и улуците. Отпускането днес на средства от държавата е нещо похвално, разбира се, но още по-достойно е било делото на нашите предци, които някога, в условията на чуждо владичество, събират средства, градят храм, пазят вяра и национална идентичност. За всичко това искам да разкажа в следващите редове.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 28 - 36 от 98