Търсене

Начало История
История


И в Турция Наим Сюлейманоглу си остана по-българин от много българи
11 October 2017

Годината е 1997. В Северен Кипър е арестуван старозагорският журналист Жеко Василев заради това, че е преминал незаконно демаркационната линия, разделяща Кипър на две. Тогавашният главен редактор на вестник "Труд" Тошо Тошев веднага ме командирова да отразявам от мястото на събитието.

Продължава...
 
Съдбата обича смелите, те остават в историята!
04 October 2017

В началото на демократичните промени в нашата страна към умовете и сърцата на читателите тръгнаха много вестници в нашия край. На техните знамена /издателски намерения/ бяха написани един от друг по-привличащи текстове. Те таяха надежди да привлекат вниманието на читателите, да се задържат на издателския пазар. Списваха ги обикновено един-двама журналисти, а понякога хора, изкушени от печатното слово. Колко много надежди имаше на журналистическия хоризонт!

Продължава...
 
Дако Георгиев от Пороище – войводата от Илинденското въстание
04 October 2017

Родолюбив инициативен комитет, в основата на който са Иво Стоянов от Регионалния исторически музей, уредник в къща музей „Станка и Никола Икономови“ и завеждащ исторически период XV-XIX век; Мартин Николов предприемач, бизнесмен и общественик; и Димитър Петров подготвиха и проведоха паметен ден в гробищния парк на село Пороище в събота – 30 септември - годишнина от смъртта на една изключително интересна личност – Дако Георгиев от село Пороище (1867-1947).

Продължава...
 
Царските военни маневри и Разград преди осем десетилетия
24 September 2017

Първите по рода си големи бойни учения на българската армия след Първата световна война се провеждат в края на септември 1937 година в Поповска околия. Това събитие, останало в историята с името Царски есенни маневри или още Големите царски военни маневри, има не само военен, но и политически подтекст. По тази причина му се отдава голямо значение.

Продължава...
 
За един ръкописен превод на Никола Икономов
11 September 2017

Известно е, че възрожденският деец Никола Икономов (1820-1897) поставя основите на светското образование в Разград чрез откриването на взаимното училище в града, което оставя в историята дългогодишното килийно обучение в двора на църквата. Този процес обаче има своето начало още в престоя на Никола Икономов в Шумен, преди да се озове в Разград.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 28 - 36 от 156