Начало История
История


Когато „Лудогорец“ беше с други имена...
20 August 2018

През ноември 1945 г. в класна стая на гимназията в Разград се основава дружество за гимнастика, туризъм и спорт. Предложение за името на дружеството - „Лудогорец“ прави Добромир Жечев (тогава негов председател на обществени начала). В ръководството влизат разградските граждани от това време Михаил Михайлов, Стефан Малчев - Идеала, учителката по физическо възпитание Надежда Димитрова, Кръстю Михайлов и Бонка Ковачева.

Продължава...
 
Георги А. Попов – първият кмет на Разград след Освобождението
14 August 2018

 

В книгата на академик Анание Ив. Явашов „Разград, неговото археологическо и историческо минало“ издадена през 1930 г. от разградското читалище „Развитие“ на стр. 201 четем:

„Разград бе освободен и зает от русите на 16 януарий 1978 година и до 22 същия месец бе всецяло по управлението на руските военни власти. Тепърва на 22. I. 1978 год. руският военен началник на града Вл. Василевич свиква гражданите да си изберат лица, на които да се възложи грижата за някои работи по управлението на града – да се изберат членове на градски съвет.

Продължава...
 
Роденият в Разград д-р Бърни Бончев е най-успешният кмет на Видин
12 August 2018

Неговият живот е нагледен пример как под ударите на съдбата в ранна възраст той би могъл да се пречупи. Вместо това благодарение на силния си характер и на дарбите, които е имал, той става забележителна личност.

Бащата на Бърни Бончев е обущар, който с много труд изкарва прехраната на семейството си. Но на 9 години малкото момче остава кръгъл сирак.

Продължава...
 
Исперих, 2002 година – един кошмар, който никога не бива да се повтаря
10 August 2018

Дъждовното лято през тази година ми напомни за поройните дъждове през август 2002 година в Исперихско.

В моя архив на събития за Исперих имам богата и интересна илюстрация за август 2002-ра година, едни кошмарни за исперихчани дни отпреди 16 години.

Според дигиталната сигнатура на снимките, на 1-ви август в Исперих се е излял страхотен дъжд, точно тогава в града се строи и първият етап на канализация по главната улица от пощата до автогарата.

Продължава...
 
Покаянието на един народ
08 August 2018

Едно прочетено от мен съобщение накара за пореден път споменът ми да затича по източните склонове на планината Урал. С няколко думи сдружението „Път към новия живот“ обявяваше, че през месец септември ще гостува с лекторите си в град Разград. Темата, колкото далечна от нас на пръв поглед, толкова и близка с последствията си за историята ни, бе свързана с новите разкрития около убийството на руския цар Николай Втори и семейството му точно преди сто години.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 37 - 45 от 210