Търсене

Начало История
История


Топчии и 19-ти пехотен Шуменски /Разградски/ полк
09 September 2016

Преди няколко дни на Мемориалния комплекс „Военна гробница – 1916“ край Тутракан бе чествана 100-годишнината от Тутраканската епопея. Тогава българската войска, превземайки владения от румънци укрепен и смятан за непревземаем град, завоюва една от най-големите победи в историята си. В тази битка са загинали 1764 български войници и офицери.

Продължава...
 
Тутраканската епопея – поглед век по-късно
29 August 2016

По силата на Букурещкия мирен договор от 10 август 1913 г. България отстъпва на Румъния Южна Добруджа по линията Тутракан-Балчик.

Едва настанили се в българската територия, румънският генерален щаб и военното министерство анализират и оценяват стратегически важното значение на Тутракан при една евентуална бъдеща война с България и започват да строят Тутраканската крепост.

Продължава...
 
Веса Камбосева – жената на прочутия хирург проф.д-р Александър Станишев
10 August 2016

В първата част на на поредицата, посветена на големите разградски съпруги и майки, Ви представих Дочка Цонева Георгиева (Гергева), по мъж Йорданова, майка на известния българин, прославил страната ни и в САЩ – летеца и конструктора Асен Йорданов. Днес ще ще разкажа за съпругата на най-големия български хирург преди 9 септември 1944 година проф. д-р Александър Димитров Станишев (1886-1945) – разградчанката Веса Саулова Камбосева, по мъж Станишева.

Продължава...
 
Защо бащата на съвременната авиация е наполовина разградчанин? Ами, заради майка си...
08 August 2016

Всъщност по-надолу в текста става дума предимно за Дочка Цонева Георгиева (Гергева), по мъж Йорданова, за нейния син - известния българин, прославил страната ни и в САЩ – летеца и конструктора Асен Христов Йорданов, и за една от дъщерите й - Милка Христова Тотева. В следващи материали под горната рубрика ще публикуваме много още любопитни данни и за други разградчанки, съпруги на велики /или най-малкото известни/ българи.

Продължава...
 
Българското масонство – лъжи, истини и полуистини, или как се зараждат митовете!
05 August 2016

Предлагаме на нашите читатели един по-особен поглед към темата за масонството и разградчанина Иван Ведър, често посочван като родоначалник на българското масонство. Авторът оспорва наложената теза за заслугите на Иван Ведър към Русе и по-точно, че по време на Руско-турската война (1877-1878) негово лобиране отменя решението на Делавер паша да изколи голяма част от русенското население през 1877 г.

 

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 37 - 45 от 110