Търсене

Начало История
История


Кинотеатърът в Разград е замислен по подобие на най-модерните за времето зали в Париж и Венеция
29 November 2018

През февруари 2017 година в „Екип 7“ излезе материал на Дулинко Дулев за един несъстоял се проект от варненски архитект на кинотеатъра в Разград, сега сграда на читалище „Развитие“. Тук предлагам статия, която продължава тази история с реалните изпълнители на състоялия се, но не напълно проект, който днес виждаме и му се радваме на площад „Възраждане“. Повод за статията са някои важни уточнения за проекта на сградата за кинотеатър в Разград от 1938 г. Надявам се, че това четиво ще представи любопитни подробности за историята на читалището в града, което през 2019 година ще чества своята 150-годишнина.

Продължава...
 
Скромният разградски учител Георги Згурев,който достига върховете на политиката и правото в България
26 November 2018

Правейки проучванията си през това лято за историята на русенската адвокатура, многократно се срещнах с едно име и с удивление „открих“ забележителна биография на блястящ правист, политик, адвокат и учител, чието житейско поприще в полза на новосъздадената българска държава, започва от Разград. Това е Георги Згурев.

Продължава...
 
Няколко истини за славната Разградска гимназия и днешния й наследник
23 November 2018

В броя на вестник „Екип 7“ от 7 ноември 2018 г. поставих на вниманието на читателите няколко хипотези за установяване годината, от която да се отброява създаването на Разградската гимназия. Решаването на този проблем стана възможно с поглед назад с документна подкрепа за историята на училището.

Продължава...
 
Документални архивни факти за начало на прехода в Разградска област през 1989 година
21 November 2018

Двадесет и девет години след началото на прехода предлагаме на нашите читатели твърде любопитна информация за обстановката в края на 1989 година в Разград и областта /б.р става дума за тогавашната голяма област, чийто център бе Разград, но влизаха още Русе, Търговище и Силистра/. Данните са събирани от Държавна сигурност и са предназначени за тогавашното държавно и партийно /на БКП/ ръководство.

Продължава...
 
Факти и други любопитности около Разградския редут през войната от 1885-та
12 November 2018

Писал съм и е писано вече достатъчно по темата, но повод за тия нови редове е фактът, че Разградския исторически музей издаде луксозна книга-албум за загиналите във войните разградски бойци и техните паметници в страната, между които са включени и mървият български войнишки паметник и загиналите в Сръбско-българската война разградчани…

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 37 - 45 от 224