Търсене

Начало История
История


Моите спомени за гимназиалната духова музика
17 August 2017

С интерес проследих няколкото последователни публикации на вестник „Екип 7 за духовата музика на Разградската гимназия, в която свирех в периода 1961-1965 година /б.р. автори на предишните две публикации бяха Росен Лицов и Продан Кръстев и техните спомени бяха за духовата музика през 50-те и 70-те години на миналия век/.

Продължава...
 
Чехите и чешките пътеписи за Разградско и Североизтока преди и след Освобождението
16 August 2017

Пътеписите са уникални литературни извори на разнообразна познавателна информация. Днес, разлиствайки пожълтелите страници на старите вестникарски издания и книги, можем само да се радваме и да благодарим на ония ентусиасти, „бягащите“ или „припкащите по глобуса“ (globetrotter), които споделят своите наблюдения и впечатления от живота на нашия край. На ония представители на различни етноси, носители на своите национални културни модели и нагласи, като българи, австрийци, англичани, арменци, испанци, немци, руснаци, турци, унгарци, французи, чехи.

Продължава...
 
Как разградски управител стана везир на Османската империя
11 August 2017

В случая става дума за Алемдар Мустафа паша (1755-1808). Той е познат още и като Мустафа Байрактар паша. Тази интересна личност от историята на османската история е свързана с Разград, за което ще стане дума по-долу в текста. Алемдар Мустафа паша е роден в градчето Хотин, Черновицка област (Чернівецька область), сега в югозападна Украйна. Баща му се казвал Хаджи Хасан.

Продължава...
 
„Разградският“ препис на История славянобългарска
09 August 2017

В книгата на академик Иван Радев „Никола Икономов и духовно-просветният живот в Разград през XIX век“, издадена през 2009 година, директно е поставен един важен въпрос: имало ли е препис на „История славянобългарска“, свързан с Разград?

Фактите, които представя известният наш учен са следните.

По време на командировката си (1830-1831) по поръчение на Руската академия за събиране на документи, свързани с историята на българския народ, Юрий Венелин (1802-1839) се среща с преселени в района на Бабадаг (Северна Добруджа, под делтата на р. Дунав) българи от Разград и околните села в периода 1829-1831 г.

Продължава...
 
Как преди век държавата помогна на бежанците си от Добруджа
31 July 2017

На 28 юли се навършиха 104 години от анексирането на Южна Добруджа от чокойска Румъния. След 1913 година започва един дълъг и мъчителен процес на обезземляване на добруджанското население, на насилствено депортиране на над 20 000 бежанци – добруджанци, недоволни от управлението и непонасящи потисничеството на Кралска Румъния. Започва период на румънска колонизация на тези изконно български земи, която продължава до 1940 година, когато по силата на Крайовската спогодба, Южна Добруджа е отново присъединена към майка България.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 37 - 45 от 156