Търсене

Начало История
История


Всеволод Гаршин – писателят, който вкара Лудогорието в руската и световната литература
12 July 2017

Ако любознателен читател от страната реши да потърси във всезнаещия Интернет, кой е Всеволод Гаршин, ще научи, че той е улица в краен софийски квартал…

Ако пък любознателният читател от Разград чуе за предложението от 1941 година на Стоян Енчев Русев – депутат, журналист и висш български съдебен служител, роден в Опака, учил и работил в Разград , ще се изненада!

Продължава...
 
За двама разградски педагози от миналото, които оставиха следа в науката и практиката
10 July 2017

 

 

Преди 1944 година Разград е дал живот на двама изявени педагози, от които единият е с по-теоретична ориентация, а другият е опитен практик, без да пренебрегва теорията. За малкия град те са достатъчно представителни. Първият е Любомир Русев, другият е Христо Лицов. И двамата са завършили философия и педагогика в СУ „Св. Климент Охридски“.

 

Продължава...
 
Бележки от джентълмените на сполуката за българските земи и Разградско от XVIII-XIX век II
28 June 2017

 

 

 

Продължавайки разказа си за новата категория пътешественици - английските „заклети“ пътешественици или „припкащите по глобуса“ (Globetrotter, Globe-trotter), трябва да обърнем внимание и на ония от тях, които през XIX век оставят своите впечатления за североизточните български земи, за Разградско.

За един дълъг период, до края на 50-те години, оттук преминават близо дузина британци, които в значителната си част са предимно военни специалисти и медици. Всички съчетават пътуванията си наред със задоволяване на любопитството си, така и с набирането на разузнавателна информация и/или оказване съдействие на османската държава и армия в противодействие на задаващата се опасност от Наполеон и Франция и най-вече срещу Русия.

 

Продължава...
 
Бележки от джентълмените на сполуката за българските земи и Разградско от XVIII-XIX век
26 June 2017

 

 

„Заклети“ пътешественици (Globetrotter, Globe-trotter). Как ви звучи това? Почти като „заклети счетоводители“, нали? Да, ама не съвсем. Защото се отнася до една група хора, надмогнали на хала си и на материалното си благополучие и поели по света и посветили живота си на неговото опознаване. Какво представлява интригуващата английска дума globetrotter, която няма точен аналог на български?

 

Продължава...
 
Стоян Гроздев – големият художник и журналист от Разградския край
23 June 2017

 

 

Случвало ни се е да пишем за наши съграждани от миналото на Разград и да ни казват читателите и двата контрастиращи си варианта: „Защо ни занимаване с хора, които я някой още помни, я не помни?“ и „Хубаво е да напомняте от време на време за тия, които са дали някога нещо от себе си на страната и нашия град!“.

 

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 37 - 45 от 150