Търсене

Начало История
История


Един голям литературен салон – ето какво е бил Разград преди един век!
10 December 2018

Четейки „Екип 7“ /вестникът май е единственото у нас регионално издание със страница за литература!/ човек остава с впечатление, че днес Разград е забележителен, освен с футбола, най-вече с творчеството на своите многобройни и даровити писатели. Но тъй като нищо в културата не възниква на празно място, трябва да кажем, че Дулинко Дулев, Иван Дойнов, Пламен Панчев и останалите им литературни събратя и посестрими имат своите предходници.

Продължава...
 
Как исперихчани воюваха с Ньойския мирен договор
03 December 2018

Предполага се, читателят знае, че като се започне от есента на 1912 г. до ноември 1919 г. нашият народ е преживял злощастието да е във война.

Имам роднина, който оставил младата си бременна съпруга и заминал да воюва. Преживял трите войни и двугодишно пленничество и някак си оцелял. Завърнал се след девет години в тогавашния Кеманлар и преди да влезе в къщата си видял деца да ритат парцалена топка на поляната.

Продължава...
 
Кинотеатърът в Разград е замислен по подобие на най-модерните за времето зали в Париж и Венеция
29 November 2018

През февруари 2017 година в „Екип 7“ излезе материал на Дулинко Дулев за един несъстоял се проект от варненски архитект на кинотеатъра в Разград, сега сграда на читалище „Развитие“. Тук предлагам статия, която продължава тази история с реалните изпълнители на състоялия се, но не напълно проект, който днес виждаме и му се радваме на площад „Възраждане“. Повод за статията са някои важни уточнения за проекта на сградата за кинотеатър в Разград от 1938 г. Надявам се, че това четиво ще представи любопитни подробности за историята на читалището в града, което през 2019 година ще чества своята 150-годишнина.

Продължава...
 
Скромният разградски учител Георги Згурев,който достига върховете на политиката и правото в България
26 November 2018

Правейки проучванията си през това лято за историята на русенската адвокатура, многократно се срещнах с едно име и с удивление „открих“ забележителна биография на блястящ правист, политик, адвокат и учител, чието житейско поприще в полза на новосъздадената българска държава, започва от Разград. Това е Георги Згурев.

Продължава...
 
Няколко истини за славната Разградска гимназия и днешния й наследник
23 November 2018

В броя на вестник „Екип 7“ от 7 ноември 2018 г. поставих на вниманието на читателите няколко хипотези за установяване годината, от която да се отброява създаването на Разградската гимназия. Решаването на този проблем стана възможно с поглед назад с документна подкрепа за историята на училището.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 46 - 54 от 235