Търсене

Начало История
История


Реставрираха Комитетската къща в Пороище
02 March 2016

Комитетската къща в Пороище отвори врати за посетители, след като беше изцяло реставрирана, съобщи Иво Стоянов, уредник в отдел „История на България ХV – XІX век“ в РИМ – Разград.

Ремонтът на къщата продължи две години и се финансира от бюджета на Историческия музей. Строителните работи включваха цялостно обновяване на покривната конструкция, измазване и боядисване на стените, лакиране на дървения под и стъпалата към тайната стаичка.

Продължава...
 
Освобождението на Разград през погледа на разградчанин, съвременник на събитията
02 March 2016

Стоян Енчев – журналист, юрист, общественик и политик от миналото на Разград и страната, за когото и друг път сме отваряли дума, още на третата страница на своите мемоари, писани през 1942 година, споделя своите детски спомени за Руско-турската освободителна война.

Роден е в с. Опака и по време на настъплението на русите през юли-август 1877 година към Костанденец, Езерче и Зараево, е някъде едва към три и половина годишен, но точно по тая причина едно такова събитие остава незаличимо в душата му. Впрочем, уважаеми читатели съдете сами.

Продължава...
 
В памет на исперихчанина Радослав Божков от рода на Делибашканарите
23 February 2016

 

В архива на Историческия музей-Исперих в ОФ ННИ под № 8997 има заведено писмо на Йорданка Божкова до сина й Радослав Божков от 01.1972 г. По това време той работи в Киноцентъра в Бояна. Една фраза в писмото ме порази: „Светът ми се зави от милост“.

Накратко ще разкажа за какво става дума. На 04.01.1944 г. в полицейското управление в Исперих идва заповед - арестуваният Радослав Стоянов Божков, на 17 години, да бъде изпратен поетапно в Разград. Оттам, заедно с още 4-ма младежи, ще бъде откаран в Русе и ще бъде съден.

Продължава...
 
„Разградска прослава“ и нейният автор
27 January 2016

Едва ли има възрастен или запътил се към по-зрялата възраст разградчанин, който да не е чел или поне виждал книжицата на Никола Илиев Икономов „Разградска прослава“, издание на „Разградската дружба“ в София през 1930 година и четена преди това на вечеринките на Разградското земляческо дружество в столицата.

Продължава...
 
Опълченец от Пороище загива като знаменосец
25 January 2016

138 години вече изминаха от Освободителната война 1877/78. Все по-трудно се откриват имена на хора и загинали в тази освободителна Руско-турска война.

Оскъдни данни за загиналия знаменосец Митрофан Иванов приживе дава историкът ни Христо Стойков. С течение на времето в моите исторически търсения срещнах това геройско име в дневника на Царя Освободител, присъствал зад бойните полета в Северна България от април до декември 1877 година.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 46 - 54 от 98