Търсене

Начало История
История


Бележки от джентълмените на сполуката за българските земи и Разградско от XVIII-XIX век
26 June 2017

 

 

„Заклети“ пътешественици (Globetrotter, Globe-trotter). Как ви звучи това? Почти като „заклети счетоводители“, нали? Да, ама не съвсем. Защото се отнася до една група хора, надмогнали на хала си и на материалното си благополучие и поели по света и посветили живота си на неговото опознаване. Какво представлява интригуващата английска дума globetrotter, която няма точен аналог на български?

 

Продължава...
 
Стоян Гроздев – големият художник и журналист от Разградския край
23 June 2017

 

 

Случвало ни се е да пишем за наши съграждани от миналото на Разград и да ни казват читателите и двата контрастиращи си варианта: „Защо ни занимаване с хора, които я някой още помни, я не помни?“ и „Хубаво е да напомняте от време на време за тия, които са дали някога нещо от себе си на страната и нашия град!“.

 

Продължава...
 
Още нещо в памет на някои големи учени от Разградския край
24 May 2017

От Разград и района са излезли стотици научни работници, за които освен всичко друго можем да кажем и това, че са прославили с делото си родния си край у нас и в чужбина. За мнозина е писано много, за други – по-малко, някои пък – особено от по-старата генерация учени – са съвсем непознати за младите поколения. Иска ми се днес, на 24 май, да припомня съвсем накратко за няколко разградчани, оставили особено значими следи в различни клонове на българската наука.

Продължава...
 
Светът си нямаше хабер от детски градини, когато в Разград ги откриваха...
22 May 2017

Преди няколко дни една от детските градини в Разград чества 65-годишнина. Неотдавна пък вестник „Екип 7“ припомни /по ирония на съдбата и за голямо съжаление това стана в репортажа за изгорялата бивша градина зад „Развитие“/ някои значими моменти от историята на предучилищното образование в града.

Продължава...
 
Пазарната икономика уби разградския баскетбол, но още го помним!
16 May 2017

Избягвам да пиша за баскетбола. Едно, че този голям за Разград спорт в мъжкия профил вече е доведен до отчайващо ниско ниво. Второ, че като човек, въртял се повече от 50 години в него, се притеснявам, че може писанията ми да се приемат и като напомняне на другите банално и постоянно за себе си.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 46 - 54 от 156