Търсене

Начало История
История


Историята на капанците от село Дряновец излезе от печат
29 November 2017

След година и половина упорит труд историята на село Дряновец е факт. Всеки, който разгърне страниците на книгата, ще се докосне до историята на селото, което е създадено още в античността. Ще има възможност да проследи развитието му през вековете, да се запознае със занаятите и поминъка на хората от селото, с революционното им минало. От село Дряновец са тръгнали личности, които с таланта и професията си са допринесли за развитието и прославата му - разказ за техния живот ще намерите на страниците на книгата.

Продължава...
 
Ирина Абаджиева – една от театралните легенди на Разград
20 November 2017

Поради здравословни причини не бях на честването на 70-годишнината на Разградския драматичен театър. Имало премиера, имало коктейл, приветствия, цветя от името на официални лица и институции, имало и откриване на изложба на снимки от постановки на Народния театър!?

Продължава...
 
Исперихските актьори от миналия век в Храма на Мелпомена
17 November 2017

На въпроса в подзаглавието отговорът не може да е само един. Със сигурност инертността е един от вероятните. По-добре да сме добри актьори в нашите житейски постановки. Да подбираме сценариите, да ги репетираме и режисираме така, че да заслужим овациите на публиката.

Продължава...
 
Още за историята и генеалогията на починалия през 1878 г. в с. Пороище полковник Андрей Принтц
15 November 2017

Чест прави на разградската учителка Веселина Милушева, че се зае преди години да опише съдбата на погребания в Пороище полковник Андрей Густавович Принтц, герой от Руско-турската война от 1877-1878 година. От полза за историята на Разград и с. Пороище е да се знаят и да се допълнят някои уточнения и факти, които ще представя по-долу.

Продължава...
 
Героизъм и погром за разградските воини преди 100 години на Южния фронт
08 November 2017

Миналия месец бе чествана 100-годишнината от героичната смърт на капитан Христо Бърдаров. На 20 октомври 1917 година в героична битка, на позицията на кота 1704 в Мокра планина, западно от Охрид, смъртоносно e ранен и почива от раните си храбрият разградски офицер, командирът на първа картечна рота на 19-ти пехотен полк полк. Капитан Бърдаров е погребан на следващия ден в двора на църквата „Свети Георги“ в град Струга. Посмъртно е произведен в чин майор от българската войска.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 46 - 54 от 181