Търсене

Начало История
История


За Разградския театър – приказки до зори...
12 March 2018

Поет, дългогодишен журналист, автор на книги с лирични и сатирични стихове и епиграми, драматург на Разградския театър през 80-те години - това вкупом характеризира личността на Дулинко Дулев, който дълги години живее в Разград и е известен като една от най-ярките и колоритни личности на културния живот в този град.

Продължава...
 
Как Разград е чествал великия български ден - Трети март
26 February 2018

За този ден са изречени най-силните и проникновени думи. Честван е с неизменна и неуморна тържественост. И за всички поколения отпреди 140 години до днес той е ден-символ, ден памет.

Така е било и за разградчани.

Продължава...
 
Тодоровден преди 85 години от спомените на един исперихчанин
23 February 2018

Преди години, когато бе жив баща ми, обичаше да си припомня за един хубав празник – Тодоровден, който православните християни ще отбележат утре. Това е денят, в който Свети Тодор възкачвал коня си и се отправял към селенията божии да измоли лятото. Веднъж взех лист и химикал в ръка и записах неговия неподправен разказ за хубавата традиция и неговото незабравимо участие в надпрепускане с коне. Тогава баща ми Никола Атанасов е бил само на осем години. Ето и спомените му, както ги записах преди години.

Продължава...
 
Григор Попов – златното перо на разградската додеветосептемврийска журналистика
19 February 2018

Интересна тема е да се проследи писменото наследство на Григор Попов за тия 22 години, през които излиза „Разградско слово“. То е огромно и обхваща както статии и бележки, така и многобройни информации, а защо не вероятно и текстовете на някои от рекламите. Малка част от това богато дело е подписано „Гр.Попов“, „Гр.П.“ или „Разградско слово“. Дори нещо повече.

Продължава...
 
Въгленчета неугасими от времето на летящите хора
09 February 2018

Нашият приятел, колега от Великотърновския университет и сътрудник на „Екип 7“ Христо Василев - Антимовски, във връзка с отминалата 70-годишнина на Разградския театър, ни предостави за справка и евентуално публикуване във вестника на спомените на своя баща Васил Христов, който е бил шофьор на театъра ни от 1954 до 1974 г.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 46 - 54 от 193