Търсене

Начало История
История


Покаянието на един народ
08 August 2018

Едно прочетено от мен съобщение накара за пореден път споменът ми да затича по източните склонове на планината Урал. С няколко думи сдружението „Път към новия живот“ обявяваше, че през месец септември ще гостува с лекторите си в град Разград. Темата, колкото далечна от нас на пръв поглед, толкова и близка с последствията си за историята ни, бе свързана с новите разкрития около убийството на руския цар Николай Втори и семейството му точно преди сто години.

Продължава...
 
Животът и страданията на Христо Родопски – един някогашен разградски журналист
06 August 2018

Темата за досиетата и доносниците отдавна заприлича на дълголетното пътуване на Одисей към Итака. Нито има свършване, нито файда някаква имаше, пък и на всички вече им доскуча от нея! Който бит – бит, който докладвал на властите – докладвал, Мара вече отдавна е демократка….

Продължава...
 
За битката при Абритус на римския император Траян Деций с готите
27 July 2018

Навършиха се 1767 години от битката при Абритус на римския император с готите, в която той загива. Годишнината от битката не е кръгла, но си струва да се отбележи, защото се е състояла през юли 251 г. (има и други мнения), когато край Абритус в сражение се срещат готите с други присъдружни племена, начело с техния цар Книва, и войските на римският император Траян Деций. Всъщност, той се казва Император Цезар Гай Месий Квинт Траян Деций (Gaius Messius Quintus Traianus Decius).

Продължава...
 
Как французите виждат и описват Разград и Делиормана преди 5-6 века
25 July 2018

Погълнати от проблемите на съвремието, в преклонение предимно пред Русия и ролята ѝ за възстановяване на българската държавност, пропускаме и дори игнорираме интереса на една от най-великите сили на късното Средновековие, възроден отново днес с нови измерения на историята, интересът на Френската империя, на Френската република, или изобщо на Франция.

Продължава...
 
125 години от първото системно изложение за историята на Разград
11 July 2018

Чета много неща за Разград, както за неговото съвремие, така и за неговото минало. Съвремието не ме радва много, но за миналото му слава богу има доста текстове, особено в интернет. Аз благодаря на всички мои неизвестни фенове, които са преписвали или ще преписват от книгите ми, посветени на родния ми град.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 55 - 63 от 224