Търсене

Начало История
История


Невероятната съдба на първите масони от Разград 2
06 January 2016

В миналия брой Ви разказахме за разградчанина Иван Ведър, смятан за основател на българското масонство и с признати заслуги за спасяването на Русе от гибел по време на Руско-турската освободителна война. Днес продължаваме с историята на друг бележит масон през 19 век, също разградчанин – Петър Атанасов Попов.

Петър Атанасов Попов (1832-1894) е син на поп Атанас Димиев.

Продължава...
 
Невероятната съдба на първите масони от Разград 1
04 January 2016

Масонството по българските земи не започва с делото на известния разградчанин Иван Ведър. Докато се стигне до него, изтича много вода. Хронологията е следната. Нека да погледнем в съседите. Първата масонска ложа в Румъния е създадена в Яш през 1748 г. от Антонио Мария Дел Чиаро.

Продължава...
 
Учител по музика и неговите ученици се бият достойно за България
22 December 2015

 

Доколкото в първия познат ни сборник с очерци за заслужили дейци на изкуството и културата, допринесли за духовното извисяване на Разградски окръг, „За теб, мили Роде…“, издаден през 1985 г. от Издателството на Отечествения фронт, София, през 1985 г., наред с Никола Икономов, Димо Хранов, Анание Явашов, Иван Свирачев и пр., е включен и Алексей Шулговский, то, явно, не е необходимо да доказваме, че с краткото си шестгодишно присъствие в Разград той остава завинаги в неговата история. Но пък сме длъжни поне да припомним за кого и какво точно става въпрос.

Продължава...
 
Питейни заведения, хотели и разни други приятни институции в стария Разград 2
14 December 2015

Историята на един град е многолика. Част от тая история са и заведенията, хотелите и всякаквите други места, където се е осъществявал публичният живот. В миналия брой публикувахме любопитните историко-публицистични бележки на проф. Пламен Радев за кръчмите и гостилниците в Разград от началото до средата на миналия век. Днес продължаваме поредицата с още интересни данни за обществените сгради и нрави...

Продължава...
 
Питейни заведения, хотели и разни други приятни институции в стария Разград
11 December 2015

 

По-известните локали, кръчми, бирарии и гостилници в Разград са съществували през различно време с по-дълъг или с по-кратък живот. Отличавали са се с вкусна и здрава българска и всякаква храна, съчетана с разнообразни напитки и не съвсем определено работно време и чистота. Имало е, разбира се, и доста прилични и дори изискани за времето си заведения.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 55 - 63 от 98