Търсене

Начало История
История


Колоездачът Марин Николов – инкриминираният шампион
18 March 2016

Доколкото се сещаме да споменаваме името му, то обикновено става около задаващата се поредна колоездачна Обиколка на България. И въпреки това, това име го знаят неколцина „последни мохикани“, обръщали /или обръщащи/ внимание на този спорт. Знаят го, но толкоз. Ако допреди двайсет и шест години имаше начин как да не го отметват и в сухите статистики дори, щяха да го правят. Обаче нямаше как - Марин Николов е неизтриваема частица /по-скоро удивителна!/ от историята на Обиколката на България, защото просто е вторият победител в нея - точно преди осем десетилетия. И затова пишеха само: Марин Николов, първи през 1935 г.
Продължава...
 
71 години от най-масовото убийство в Разград
11 March 2016

От Руско-турската война /1877-78/ насам най-масовото убийство в нашия град се извърши на 13 март 1945 година, когато бяха изпълнени смъртните присъди на част от осъдените същия ден от извънредния революционен трибунал, наречен Народен съд. От 15 подсъдими, с най-тежкото наказание 11 имат смъртни актове. Четирима от „смъртниците“ не са издържали на разпитите в Държавна сигурност в Русе и Разград и са „избързали“ към вечността. Сред тях са участниците в убийството на ремсистите край с.Бъзън Мицо Димов от с.Осенец, Горан Крачунов от Плевенско.

Продължава...
 
За така нареченото ни „Освобождение“
07 March 2016

138 години от датата 3 март! 138 години преклонение!

И 138 години на заблуди, полуистини, манипулации и откровени лъжи!!

За да не се спекулира с името ми и написаното от мен по-долу, още в самото начало трябва да заявя, че и самият аз съм участвал в песнопенията на хора, славославящ „освободителната мисия“ на „Дядо Иван“, безкористната му любов към „поробените братушки“. При това и в битието си на половин русин по произход, какъвто съм си и досега. Толкова знаех тогава, толкова книги и документи бях изчел, на това бях научен и с такова промито съзнание бях. С писанията си даже посочвах и факти по насилствената ислямизация и потурчванията, срещани в историята ни през вековете.

Продължава...
 
Реставрираха Комитетската къща в Пороище
02 March 2016

Комитетската къща в Пороище отвори врати за посетители, след като беше изцяло реставрирана, съобщи Иво Стоянов, уредник в отдел „История на България ХV – XІX век“ в РИМ – Разград.

Ремонтът на къщата продължи две години и се финансира от бюджета на Историческия музей. Строителните работи включваха цялостно обновяване на покривната конструкция, измазване и боядисване на стените, лакиране на дървения под и стъпалата към тайната стаичка.

Продължава...
 
Освобождението на Разград през погледа на разградчанин, съвременник на събитията
02 March 2016

Стоян Енчев – журналист, юрист, общественик и политик от миналото на Разград и страната, за когото и друг път сме отваряли дума, още на третата страница на своите мемоари, писани през 1942 година, споделя своите детски спомени за Руско-турската освободителна война.

Роден е в с. Опака и по време на настъплението на русите през юли-август 1877 година към Костанденец, Езерче и Зараево, е някъде едва към три и половина годишен, но точно по тая причина едно такова събитие остава незаличимо в душата му. Впрочем, уважаеми читатели съдете сами.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 55 - 63 от 110