Търсене

Начало История
История


Късна признателност за един от „изчезналите“
13 June 2016

Наскоро бяха отпечатани във вестник „Екип 7“ хронологични материали за един забравен голям български спортист, и един от най-добрите и успели български колоездачи през миналия век.

Откривателят по архивите в печата от това време Иван Нанков, родовите данни от Христо Василев и Росен Лицов разкриха фактически славното време на дългогодишния победител, потулен в забрава, Марин Николов от Пороище.

Продължава...
 
Абритус като епископски център 2
19 May 2016

По-голямата част от текста на професор Пламен Радев публикувахме в миналия брой. Днес предлагаме на читателите втората част, която също представя на любопитни данни от историята на древния град.

Продължава...
 
Абритус като епископски център
18 May 2016

Религиите в Римската империя - както всяка друга религия, са съвкупност от убеждения, възгледи и норми за възникване, смисъла и начина на живот, неговото обяснение за произхода му и за създаването на Вселената със следните разновидности.

Продължава...
 
Победители ли сме във Втората световна война или победени?
09 May 2016

През 2014 г., на 99 години и шест месеца, почина един съсед от квартала - бивш фронтовак…Миналата година, на 99 години и 9 месеца, пък си отиде Иван Пейков от Балкански, който физически вече беше отпаднал, но и от кревата винаги беше готов моментално да направи рецитал със стиховете на Ботев и Вапцаров.

Слава богу, и с двамата сме говорили и вече писали за тях в „Екип 7”.

Продължава...
 
Лазаровден – празникът на пролетното пробуждане
22 April 2016

Сред богатото наследство от български традиционни обичаи, особено ярко се откроява лазаруването. Като един от най-почитаните ритуали в народния календар той се характеризира с обредни игри, песни, специално облекло и реквизит. Тази система от обичаи се проявява в един дълъг период от време – през целите великденските пости до самия Великден. Кулминационният момент е свързан с християнския празник Лазаровден, откъдето идва и названието на обичая.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 55 - 63 от 119