Търсене

Начало История
История


Едни „неизвестни“ люде от Разград, които бяха съветски агенти
22 June 2018

В случая става дума за няколко души. Всички са учили в Разград. Обвързани са през различни периоди със Съветския съюз и съветското разузнаване, повече от интересна е съдбата им.

Първият е Радослав Николов Габровски (1900-1978), който е роден в Разград. Завършил е разградската гимназия през 1918 г. През 1920 г. е войник в Телеграфния полк в София.

Продължава...
 
Христо Ботйов – помръкналата светлина. Огнено слово и живот, отдаден на България...
04 June 2018

Днес отново тачим паметта на героите, отдали живота си за национална ни свобода. Сирените вият, спираме се мълчаливо за по минутка-две, кой от искрени чувства, кой принуден от обстоятелствата, с разсеяно отегчение и даже досада.

Но нека да си припомним, че на 2 юни почитаме паметта на ония, които изведоха заспалото в летаргия българско стадо от петвековната дрямка. Най-вече на оня, който с пламенните си слова възбуни духа български, който отиде на явно заколение и положи живота си в името на Отечеството – Христо Ботйов Петков!

Продължава...
 
Един актьор от разградското театрално минало се завърна на разградска сцена
18 May 2018

За възрастните ни съграждани Разградският театър някога /заедно с двете ни кина и Симфоничния оркестър/ беше единственото място, където хората ходеха като на празник с новите си дрехи и цветя за любимите си артисти.

Продължава...
 
Проф. Боян Пенев – от Разградската гимназия до интелектуалния елит на България
11 May 2018

 

На онези, чийто живот е свързан с Разград, е излишно да се обяснява кой е проф. Боян Пенев. Макар в училище да се споменава мимоходом или да минава в редицата на „и други“, тук той не е „големият непознат“. Неговото име носи Регионалната библиотека и четящите хора имат представа за мястото му в историята на българската литература и за стойността на творческото му дело.

Продължава...
 
Атанас Михов – художник, майстор на пейзажа, учител по рисуване в Разград
30 April 2018

През 1904 година в художествена изложба в София за първи път участва млад художник с девет свои картини, които веднага са забелязани от критиката и тя го обявява за „най-добрия техник на пейзажа с маслени бои“. Това е 25-годишният Атанас Михов – име, което ще остане в историята на българската живопис. Същата година представя картини от природата на Силистра в международна изложба в Мюнхен, Германия.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 64 - 72 от 224