Търсене

Начало История
История


Как булевард „Ленин“ стана „България“ и бе възстановена историческата справедливост
09 January 2017

Мина четвърт век от възстановяването и преименуването на названията на улици, булеварди, площади, читалища, детски и учебни заведения в община Разград.

При направената справка в личния ми архив се оказа, че за четвърт век много от хората, с които обсъждахме и решавахме този актуален, за него време, проблем, са вече покойници и поколенията няма да знаят как се възстанови, макар и късно, историческата справедливост.

Продължава...
 
Що за град е бил Разград през 1881 година – едно голямо село на път към новото време...
04 January 2017

През април 1882 година в тогавашния Държавен вестник (бр. 40) излиза отчет на разградския окръжен лекар д-р Борис Окс за санитарното състояние на Разградски окръг. В него дословно се казва следното.

Като се намирам на служба само шест мeсеца, не успях да обиколя всичките села на Разградския окръг, макар и да съмъ посетил значителна част отъ тях, за това настоящият отчет за миналата година не може да се счита пълен.

Продължава...
 
Приятел на А.С.Пушкин опожарява Разград
21 December 2016

През 1806-1812 г. се е водила поредната Руско-турска война. Формален повод за нея били оставките на управителите на Молдавия и Влахия, които по договор трябвало да се съгласуват с Русия. След примирие от 1807 г., в края на април 1809 г. военните действия между Русия и Османската империя се възобновили.

Продължава...
 
Разградчанин е първият ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи
14 December 2016

От Възраждането до наши дни Разград дава много имена на българската наука, култура, образование, икономика, политика. Много личности, родени или работили в града, са допринесли за развитието на различни страни от живота както в регионален, така и в национален мащаб. Един от тях е известният български учен Ангел Маринов Ангелов /1941-2010/.


Продължава...
 
Австрийският капитан Шад и неговото пътешествие до Разград през 1740 година
09 December 2016

Отдавна e известно значимостта на съхраняваните в австрийските архиви документи за миналото на нашия народ. По-голямата част от тях се съхраняват в днешния виенски Държавен архив (Wiener Haus-Hof und Staatsarchiv). Само една кратка справка в прегледно изработените репертоари, каталози и обзори на виенските архиви разкрива пред нас огромно богатство от интересни и важни документи за българската история.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 64 - 72 от 150