Търсене

Начало История
История


Как разградски управител стана везир на Османската империя
11 August 2017

В случая става дума за Алемдар Мустафа паша (1755-1808). Той е познат още и като Мустафа Байрактар паша. Тази интересна личност от историята на османската история е свързана с Разград, за което ще стане дума по-долу в текста. Алемдар Мустафа паша е роден в градчето Хотин, Черновицка област (Чернівецька область), сега в югозападна Украйна. Баща му се казвал Хаджи Хасан.

Продължава...
 
„Разградският“ препис на История славянобългарска
09 August 2017

В книгата на академик Иван Радев „Никола Икономов и духовно-просветният живот в Разград през XIX век“, издадена през 2009 година, директно е поставен един важен въпрос: имало ли е препис на „История славянобългарска“, свързан с Разград?

Фактите, които представя известният наш учен са следните.

По време на командировката си (1830-1831) по поръчение на Руската академия за събиране на документи, свързани с историята на българския народ, Юрий Венелин (1802-1839) се среща с преселени в района на Бабадаг (Северна Добруджа, под делтата на р. Дунав) българи от Разград и околните села в периода 1829-1831 г.

Продължава...
 
Как преди век държавата помогна на бежанците си от Добруджа
31 July 2017

На 28 юли се навършиха 104 години от анексирането на Южна Добруджа от чокойска Румъния. След 1913 година започва един дълъг и мъчителен процес на обезземляване на добруджанското население, на насилствено депортиране на над 20 000 бежанци – добруджанци, недоволни от управлението и непонасящи потисничеството на Кралска Румъния. Започва период на румънска колонизация на тези изконно български земи, която продължава до 1940 година, когато по силата на Крайовската спогодба, Южна Добруджа е отново присъединена към майка България.

Продължава...
 
Нова книга представя част от историята на рода на Иван Багрянов
21 July 2017

Съвсем наскоро излезе от печат едно неголямо като обем, но много интересно и богато като съдържание издание със заглавие „Знатният род Първановци от село Горно Церовене“. Книгата съдържа мемоарите на Милка Апостолова, затова и името й стои като автор. Съставител е Димитър Церовски – краевед, изследовател-генеалог. Самият той по майчина линия е с родов корен от Горно Церовене, община Монтана.

Продължава...
 
Всеволод Гаршин – писателят, който вкара Лудогорието в руската и световната литература
12 July 2017

Ако любознателен читател от страната реши да потърси във всезнаещия Интернет, кой е Всеволод Гаршин, ще научи, че той е улица в краен софийски квартал…

Ако пък любознателният читател от Разград чуе за предложението от 1941 година на Стоян Енчев Русев – депутат, журналист и висш български съдебен служител, роден в Опака, учил и работил в Разград , ще се изненада!

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 64 - 72 от 181