Начало История
История


Въгленчета неугасими от времето на летящите хора
09 February 2018

Нашият приятел, колега от Великотърновския университет и сътрудник на „Екип 7“ Христо Василев - Антимовски, във връзка с отминалата 70-годишнина на Разградския театър, ни предостави за справка и евентуално публикуване във вестника на спомените на своя баща Васил Христов, който е бил шофьор на театъра ни от 1954 до 1974 г.

Продължава...
 
Разград през руско турските войни от ХVІІІ-ХІХ век
29 January 2018

През 2018 г. се навършват 140 години от края на Руско-турската война, с която се възстановява българската държавност. Във връзка с това е и изложбата, организирана от Регионалния исторически музей и представена пред разградската общественост. Тя е посветена на мястото на Разград през руско-турските войни от ХVІІІ - ХІХ в.

Продължава...
 
Руските освободители подават ръка на осиротели деца от Осенец
24 January 2018

В навечерието сме на юбилейната 140-годишнина от Освобождението на Осенец от турско робство. Отстъпващите турски войски остават в разруха и обезлюдено намиращото се на главен път село. Руски офицери приемат под своя закрила шест деца от Осенец, за някои от които ще разкажа сега.

Щастлива е съдбата на Иван Илиев Станев. Приет под закрилата на генерал Кондаков, той е изпратен при семейството му в Петербург.

Продължава...
 
Разградчани са били майстори да „услаждат“ душата си
22 January 2018

В хрониките на старите разградски вестници има богата информация как са се забавлявали някогашните разградчани. Тогава е нямало радио /до 1935 г./, телевизия, компютри, така че людете са разчитали на това не някой да им прави забавления или празници, а сами да си ги направят.

Продължава...
 
Разградчанинът Илия Маринов - художникът на ТВО „Белене“
17 January 2018

В Разград преди 101 години, на 23.01.1917 г., се ражда бъдещият художник и страдалец от комунистическия режим Илия Маринов. Родителите му са Гана от рода Чиплакови, част от интелигенцията на града ни от 19 век и пощенският чиновник Марин Димитров, родом от Такчи /Каменар/. Майката е домакиня, а дядо му Марин по време на войните е началник на пощата в Кърджали и после в новоосвободения Тутракан.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 64 - 72 от 210