Търсене

Начало История
История


Роденият в Разград д-р Бърни Бончев е най-успешният кмет на Видин
12 August 2018

Неговият живот е нагледен пример как под ударите на съдбата в ранна възраст той би могъл да се пречупи. Вместо това благодарение на силния си характер и на дарбите, които е имал, той става забележителна личност.

Бащата на Бърни Бончев е обущар, който с много труд изкарва прехраната на семейството си. Но на 9 години малкото момче остава кръгъл сирак.

Продължава...
 
Исперих, 2002 година – един кошмар, който никога не бива да се повтаря
10 August 2018

Дъждовното лято през тази година ми напомни за поройните дъждове през август 2002 година в Исперихско.

В моя архив на събития за Исперих имам богата и интересна илюстрация за август 2002-ра година, едни кошмарни за исперихчани дни отпреди 16 години.

Според дигиталната сигнатура на снимките, на 1-ви август в Исперих се е излял страхотен дъжд, точно тогава в града се строи и първият етап на канализация по главната улица от пощата до автогарата.

Продължава...
 
Покаянието на един народ
08 August 2018

Едно прочетено от мен съобщение накара за пореден път споменът ми да затича по източните склонове на планината Урал. С няколко думи сдружението „Път към новия живот“ обявяваше, че през месец септември ще гостува с лекторите си в град Разград. Темата, колкото далечна от нас на пръв поглед, толкова и близка с последствията си за историята ни, бе свързана с новите разкрития около убийството на руския цар Николай Втори и семейството му точно преди сто години.

Продължава...
 
Животът и страданията на Христо Родопски – един някогашен разградски журналист
06 August 2018

Темата за досиетата и доносниците отдавна заприлича на дълголетното пътуване на Одисей към Итака. Нито има свършване, нито файда някаква имаше, пък и на всички вече им доскуча от нея! Който бит – бит, който докладвал на властите – докладвал, Мара вече отдавна е демократка….

Продължава...
 
За битката при Абритус на римския император Траян Деций с готите
27 July 2018

Навършиха се 1767 години от битката при Абритус на римския император с готите, в която той загива. Годишнината от битката не е кръгла, но си струва да се отбележи, защото се е състояла през юли 251 г. (има и други мнения), когато край Абритус в сражение се срещат готите с други присъдружни племена, начело с техния цар Книва, и войските на римският император Траян Деций. Всъщност, той се казва Император Цезар Гай Месий Квинт Траян Деций (Gaius Messius Quintus Traianus Decius).

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 64 - 72 от 235