Търсене

Начало История
История


Животът в Лудогорието на героя от Сливница Атанас Бендерев
12 April 2017

Както знаете, уважаеми читатели, на 2 ноември 1885 г. братята ни сърби нападат /в съотношение 7 към 1/ малките ни войскови единици и опълченски отряди, защищаващи сръбската ни граница след Съединението.

Истина е, че армията ни е съсредоточена в основния си състав на юг – срещу очакваното нападение от Турция.

Продължава...
 
Още нещо за старите разградски училища, едно от които скоро изгоря
10 April 2017

Преди седмица „Екип 7“ публикува репортаж за пожара, в резултат на който изгоря сградата на някогашната детска градина зад читалище „Развитие“, която пък преди това е била начално училище „Св. Климент“, строено през 1889 година. По този повод с тази кратка бележка искам да припомня още някои факти за първите градски училища в Разград, строени след Освобождението.

Продължава...
 
Известен русенски хирург се оказа потомък на разградски възрожденци
05 April 2017

„Хирургията не е просто занаят, а изкуство. Както художниците рисуват в различни направления– класицизъм, романтизъм, импресионизъм, наивизъм, така и в хирургията има стилове и техники на работа“. Така коремният хирург д-р Емил Михайлов от Русе описва професията си и използвайки терминологията от изобразителното изкуство, определя себе си като последовател на неокласицизма в медицината.

Продължава...
 
Арменците - народността, която не загуби чувството си за хумор и за собствено достойнство
03 April 2017

Крикор Азарян казваше: „По какво се познава от пръв поглед арменецът? По чувството за хумор и по тъжните очи“... Дали да не започна и аз в този смисъл, като цитирам хилядите вицове на Радио „Ереван“? Май не е удачно, особено като имаме предвид ситуацията у нас и опитите за намеса на чужди нации спрямо изборната ситуация в България, към българския етнически модел.

Продължава...
 
Иван Абаджиев напусна обиден този свят
31 March 2017

Годината е 1996-та. На 19 януари имам уредена среща за интервю със седмия турски президент Кенан Еврен. Човекът, който през 1980 година извърши военен преврат и предотврати гражданска война в южната ни съседка. И тъй като срещата ни е във вилата му в Мармарис, за да не ми мине „черна“ котка пътя, поемам към курортното градче три дни преди уговореното интервю и се установявам на 200 километра от Мармарис - в Измир.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 73 - 81 от 175