Търсене

Начало История
История


Летопис за смутното разградско време отпреди 130 години
02 July 2018

В една тревожна и напрегната обстановка през 1885 година, малко преди и след Съединението на Княжество България и Източна Румелия, в Разградско и неговите тогавашни околии, цари едно смутно време. Време на произвол, на корупция, на „юнашки“ разпивки и съдебен произвол. В някои отношение някои историци сравняват управлението на десетото българско правителство - на крайните либерали, начело с Петко Каравелов, като правителство на анархията.

Продължава...
 
Почитаме ли и загиналите от болестите и раните си наши сънародници през Първата световна война?
27 June 2018

Отбелязването на 100-годишнината от войните за единение на българските земи с благородната инициатива за поставянето на нови и реставрирането на стари паметни знаци на загиналите във войните позволи да се актуализират много от досега известните данни с привличането на непознати или забравени източници. Дано тази инициатива да не отшуми, да заглъхне с времето си.

И както винаги, има едно голямо „НО“!

Продължава...
 
Едни „неизвестни“ люде от Разград, които бяха съветски агенти
22 June 2018

В случая става дума за няколко души. Всички са учили в Разград. Обвързани са през различни периоди със Съветския съюз и съветското разузнаване, повече от интересна е съдбата им.

Първият е Радослав Николов Габровски (1900-1978), който е роден в Разград. Завършил е разградската гимназия през 1918 г. През 1920 г. е войник в Телеграфния полк в София.

Продължава...
 
Христо Ботйов – помръкналата светлина. Огнено слово и живот, отдаден на България...
04 June 2018

Днес отново тачим паметта на героите, отдали живота си за национална ни свобода. Сирените вият, спираме се мълчаливо за по минутка-две, кой от искрени чувства, кой принуден от обстоятелствата, с разсеяно отегчение и даже досада.

Но нека да си припомним, че на 2 юни почитаме паметта на ония, които изведоха заспалото в летаргия българско стадо от петвековната дрямка. Най-вече на оня, който с пламенните си слова възбуни духа български, който отиде на явно заколение и положи живота си в името на Отечеството – Христо Ботйов Петков!

Продължава...
 
Един актьор от разградското театрално минало се завърна на разградска сцена
18 May 2018

За възрастните ни съграждани Разградският театър някога /заедно с двете ни кина и Симфоничния оркестър/ беше единственото място, където хората ходеха като на празник с новите си дрехи и цветя за любимите си артисти.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 73 - 81 от 235