Търсене

Начало История
История


Селяните от Топчии: Задава се черно дяволско чудовище!...
24 October 2016

Лоша мълва сполетяла преди повече от 150 години моето село Топчии. Задавало се черно дяволско чудовище. То било голямо, движело се по железа, само́, без да се тегли от биволи, волове... Било черно като дявол, пиело вода и много пуфтяло. Щяло да минава горе, по високото, през горите. Бълвало огън и пушеци. Заговорило се, че то ще донесе само злини на хората и мор по добитъка. Майки заплашвали непослушните деца: ще дойде черната мечка. Та това е празна, вятърничева работа, казвали едни, това не може да бъде, казвали други. Пътят щял за се строи от ингилизите /разбирай англичаните/.

Продължава...
 
Цялата истина за побратимяването на руснаците и българите на Добруджанския фронт преди 100 години...
18 October 2016

Всеки средностатистически българин, роден през първата половина на миналия век и закърмен с идеята за българо-съветската и българо-руската дружба /респективно, българо-румънската ни такава/, знае, че абсолютна истина няма и всичко е относително, затова все пак е необходимо да видим повече гледни точки. Знае също така, че Първата световна война е била империалистическа от наша страна и българските войници в Добруджа се побратимявали масово с руснаците, които неизвестно по каква причина се намирали там!

Продължава...
 
Нов сборник показва величието на разградския квартал „Варош“
26 September 2016

Архитектурното богатство на възрожденския квартал Варош в Разград беше показано на тематична изложба в Ловеч. Експозицията бе част от цикъла „Варошлийски вечери-2016“, чиято цел е да представи на широката публика градската култура от края на ХІХ и началото на ХХ век. Посетителите на покрития мост в града, изграден от майстор Колю Фичето, разгледаха фотографии на кварталите Варош в градовете Благоевград, Ловеч, Пазарджик, Разград и Търговище.

Продължава...
 
Циганите в Разград – впечатления на един английски изследовател
14 September 2016

Галина Джурова, авторката на това изследване, е родена в Русе. Завършила е Математическа гимназия и Университета по библиотекознание и информационни технологии. Работила е в Регионална библиотека „Любен Каравелов“ в Русе като библиотекар, завеждащ отдел „Местна история“.

Продължава...
 
Топчии и 19-ти пехотен Шуменски /Разградски/ полк
09 September 2016

Преди няколко дни на Мемориалния комплекс „Военна гробница – 1916“ край Тутракан бе чествана 100-годишнината от Тутраканската епопея. Тогава българската войска, превземайки владения от румънци укрепен и смятан за непревземаем град, завоюва една от най-големите победи в историята си. В тази битка са загинали 1764 български войници и офицери.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 73 - 81 от 150