Начало История
История


Ирина Абаджиева – една от театралните легенди на Разград
20 November 2017

Поради здравословни причини не бях на честването на 70-годишнината на Разградския драматичен театър. Имало премиера, имало коктейл, приветствия, цветя от името на официални лица и институции, имало и откриване на изложба на снимки от постановки на Народния театър!?

Продължава...
 
Исперихските актьори от миналия век в Храма на Мелпомена
17 November 2017

На въпроса в подзаглавието отговорът не може да е само един. Със сигурност инертността е един от вероятните. По-добре да сме добри актьори в нашите житейски постановки. Да подбираме сценариите, да ги репетираме и режисираме така, че да заслужим овациите на публиката.

Продължава...
 
Още за историята и генеалогията на починалия през 1878 г. в с. Пороище полковник Андрей Принтц
15 November 2017

Чест прави на разградската учителка Веселина Милушева, че се зае преди години да опише съдбата на погребания в Пороище полковник Андрей Густавович Принтц, герой от Руско-турската война от 1877-1878 година. От полза за историята на Разград и с. Пороище е да се знаят и да се допълнят някои уточнения и факти, които ще представя по-долу.

Продължава...
 
Героизъм и погром за разградските воини преди 100 години на Южния фронт
08 November 2017

Миналия месец бе чествана 100-годишнината от героичната смърт на капитан Христо Бърдаров. На 20 октомври 1917 година в героична битка, на позицията на кота 1704 в Мокра планина, западно от Охрид, смъртоносно e ранен и почива от раните си храбрият разградски офицер, командирът на първа картечна рота на 19-ти пехотен полк полк. Капитан Бърдаров е погребан на следващия ден в двора на църквата „Свети Георги“ в град Струга. Посмъртно е произведен в чин майор от българската войска.

Продължава...
 
Родоначалникът на българската фантастика е бил и директор на Разградския театър
05 November 2017

Нашият съгражданин доцент Пламен Дойнов наскоро издаде новата си книга „Чистката в Съюза на българските писатели: 1944“. След като прави анализ на литературните и политическите страсти в средите на писателите непосредствено след 9-ти септември 1944 година и битката на „пролетарските“ с „фашистките“ такива, той публикува буквално протоколи, резолюции и доклади на СБП, откъси от дневници и публикации в пресата със стряскащите заглавия: „Смърт на българския шовинизъм“, За литературните бандити“, „Литературни гестаповци“, „Хората на изкуството - пред Народния съд“ и пр., както и списъка на изключените от Съюза 29 български писатели, между които Фани Попова – Мутафова, Михаил Арнаудов, Димитър Шишманов, Димитър Талев, Славчо Красински, Йордан Стубел,, Владимир Василев и т.н.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 73 - 81 от 210