Търсене

Начало История
История


Приносът на Разград за развитието на инженерните войски в България
24 August 2017

Инженерните войски са важна съставна част на всяка армия. В сформирането им в Княжество България участват основно офицери, учили в руски военни училища в края на 19-ти век. Когато започва Руско-турската освободителна война (1877-1878 година), те преминават на служба в Българското опълчение, организирано в град Самара, Русия. След разпускането на опълчението постъпват на редовна действителна военна служба в първата сапьорна команда на Българската земска войска и така стават първите български професионални военни инженери.

Продължава...
 
Моите спомени за гимназиалната духова музика
17 August 2017

С интерес проследих няколкото последователни публикации на вестник „Екип 7 за духовата музика на Разградската гимназия, в която свирех в периода 1961-1965 година /б.р. автори на предишните две публикации бяха Росен Лицов и Продан Кръстев и техните спомени бяха за духовата музика през 50-те и 70-те години на миналия век/.

Продължава...
 
Чехите и чешките пътеписи за Разградско и Североизтока преди и след Освобождението
16 August 2017

Пътеписите са уникални литературни извори на разнообразна познавателна информация. Днес, разлиствайки пожълтелите страници на старите вестникарски издания и книги, можем само да се радваме и да благодарим на ония ентусиасти, „бягащите“ или „припкащите по глобуса“ (globetrotter), които споделят своите наблюдения и впечатления от живота на нашия край. На ония представители на различни етноси, носители на своите национални културни модели и нагласи, като българи, австрийци, англичани, арменци, испанци, немци, руснаци, турци, унгарци, французи, чехи.

Продължава...
 
Как разградски управител стана везир на Османската империя
11 August 2017

В случая става дума за Алемдар Мустафа паша (1755-1808). Той е познат още и като Мустафа Байрактар паша. Тази интересна личност от историята на османската история е свързана с Разград, за което ще стане дума по-долу в текста. Алемдар Мустафа паша е роден в градчето Хотин, Черновицка област (Чернівецька область), сега в югозападна Украйна. Баща му се казвал Хаджи Хасан.

Продължава...
 
„Разградският“ препис на История славянобългарска
09 August 2017

В книгата на академик Иван Радев „Никола Икономов и духовно-просветният живот в Разград през XIX век“, издадена през 2009 година, директно е поставен един важен въпрос: имало ли е препис на „История славянобългарска“, свързан с Разград?

Фактите, които представя известният наш учен са следните.

По време на командировката си (1830-1831) по поръчение на Руската академия за събиране на документи, свързани с историята на българския народ, Юрий Венелин (1802-1839) се среща с преселени в района на Бабадаг (Северна Добруджа, под делтата на р. Дунав) българи от Разград и околните села в периода 1829-1831 г.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 73 - 81 от 193