Търсене

Начало История
История


Разград беше крепост на работническия спорт, днес крепостта е в руини...
11 November 2015

В годините на социализма спортът в предприятията, учрежденията, училищата бе държавна политика по образ и подобие на отношението към спорта в Съветския съюз /междувпрочем, подобна е била практиката и в нацистка Германия, пък и в други тоталитарни държави/. Грешно би било обаче да отречем и постигнатите добри резултати.

Продължава...
 
Българската войска в Разград след Освобождението до 1944 година
02 November 2015

Войската в Разград е представена в своето начало от 22 пеша Разградска дружина. Тя е формирана още на 1 август 1878 г., но под № 17 за Русчушки санджак, заедно с още 3 дружини за него. През септември 1879 година е преномерирана на № 22. Седалището й през целия период на съществуване е в Разград, като личният й състав се попълва основно от населението на тогавашния Разградски окръг (околиите Разградска, Поповска и Исперихска).

Продължава...
 
Хрисимите „демократи“ и техните политически предателства
19 October 2015

С изненада прочетох мнението на Росен Лицов (в. Екип 7, бр. 115 от 12. 10. 2015), че не е съгласен с твърдението ми за ролята на един от разградските кметове - Иван Халаджов (1904-1984) като обществен деец, допринесъл за навлизането на комунизма в Разград. Като учен, аз обаче не работя с мнения, а с факти. Без да се ровя прекалено в миналото на този, все пак уважаван човек в града по това време, ще посоча следното.

Продължава...
 
Джамиите в Разград
14 October 2015

Думата за джамия в повечето съвременни европейски езици (mosque, moschee, mosquée, moschea) произхожда от испанската дума за джамия mezquita, която от своя страна е съществителното „масджийд“ от арабския глагол „саджада“ - „да се простреш в молитва“, т.е. със значение „място за извършване на молитвата“.

Продължава...
 
Първи църкви и свещеници в Разград
05 October 2015

Кои са ранните църкви в Разград? През 1640 г. Петър Богдан пише, че в Разград е имало две дървени църкви. По последваща локация и двете са били във "Вароша". За техния външен вид не се знае нищо. Поначало дървените църкви по нашите земи са били еднокорабни, без купол и камбанария и с малка врата. Християните са имали право да имат само дървени или ниски полуподземни храмове без камбанарии (звънарници), без куполи, без да изпъкват сред околните сгради, с невзрачна външност, за да не дразнят религиозните чувства на нашествениците.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 73 - 81 от 110