Търсене

Начало История
История


Още нещо за разградските генерали и за техните разградски съпруги...
06 February 2017

Отнасям се с уважение към професор д.п.н. Пламен Радев още от времето, когато прочетох първите му книги за историята на Разград, следя и публикациите му във вестник „Екип 7“ на същата тема.

Продължава...
 
Героизмът на опълченец от Пороище, загинал като знаменосец, впечатлил цар Александър ІІ
01 February 2017

140 години вече изминаха началото на Руско-турската война от 1877/78 година. Все по-трудно се откриват нови данни за участници и на загинали в тази освободителна за българите война.

Оскъдни данни за загиналия знаменосец Митрофан Иванов от Пороище приживе дава историкът Христо Стойков. С течение на времето в моите исторически търсения срещнах това геройско име в една книга за Царя Освободител и присъствието му по бойните полета в Северна България от април до декември 1877 година.

Продължава...
 
Една голяма загадка, или как Разград стана Каскерат
27 January 2017

През 1840 година Разград е посетен от Joseph–Marie Jouannin (1783-1844), който бил тогава първи секретар-преводач на френския императрор Луи-Филип I. Той е автор на книгата: Turquie, par M. J. M. Jouannin, premier secretaire interperete du roi pour les langues orientales, et par M. Jules van Gaver. Paris, MDCCXL. Joseph–Marie Jouannin сметнал, че отпечатва тогавашния вид на центъра и часовниковата кула в Разград. В oригинала на книгата му под рисунката на стр. 669 стои надпис Rasgrad. Управител на Разград по време на посещението на Jouannin е сердар Турначибаши Йомер Ага.

Продължава...
 
Разград в преходните години след 9 септември 1944-та
20 January 2017

 

В следващите редове ще опитаме да представим някои факти от живота преди 70 и повече години в Разград. За младежите и децата, родени след 1990 година темата би била интересна от гледна точка на това, да добият представа какво са изживели или на какво са били свидетели техните баби, дядовци, родители и близки.

Навлизането ни в събитийното пространство на един малък град отпреди много години обаче показва една повърхностна игра на тогавашните играчи, тъжна и сива поведенческа и лингвистична активност, бедна стимулна среда, липса на откритост към света и силна привързаност към собствения контекст (условия) и статус.

Продължава...
 
Как булевард „Ленин“ стана „България“ и бе възстановена историческата справедливост
09 January 2017

Мина четвърт век от възстановяването и преименуването на названията на улици, булеварди, площади, читалища, детски и учебни заведения в община Разград.

При направената справка в личния ми архив се оказа, че за четвърт век много от хората, с които обсъждахме и решавахме този актуален, за него време, проблем, са вече покойници и поколенията няма да знаят как се възстанови, макар и късно, историческата справедливост.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 73 - 81 от 163