Търсене

Начало История
История


Разградчанин е първият ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи
14 December 2016

От Възраждането до наши дни Разград дава много имена на българската наука, култура, образование, икономика, политика. Много личности, родени или работили в града, са допринесли за развитието на различни страни от живота както в регионален, така и в национален мащаб. Един от тях е известният български учен Ангел Маринов Ангелов /1941-2010/.


Продължава...
 
Австрийският капитан Шад и неговото пътешествие до Разград през 1740 година
09 December 2016

Отдавна e известно значимостта на съхраняваните в австрийските архиви документи за миналото на нашия народ. По-голямата част от тях се съхраняват в днешния виенски Държавен архив (Wiener Haus-Hof und Staatsarchiv). Само една кратка справка в прегледно изработените репертоари, каталози и обзори на виенските архиви разкрива пред нас огромно богатство от интересни и важни документи за българската история.

Продължава...
 
Желязковец – славното някога лудогорско село
23 November 2016

На 25 ноември 2016 година ще се състои среща на желязковчани в Разград. Няма нищо по-естествено от това тя да бъде в града, където живеят най-много от тях, макар че бивши жители на селото или техни наследници са навсякъде из България и по света. Какво искам да кажа за селото? То е преживяло всички по-бурни или по-спокойни периоди на нашата история и на съвремието. Ето някои любопитни факти от миналото на това будно и голямо в миналото село.

Продължава...
 
Поручик Иван Бонев от Разград – големият въздушен ас, загинал за България
18 November 2016

За да не караме напразно читателя да се чуди предварително за кого и за какво точно става въпрос, веднага ще кажем, че става дума за един известен на военните историци, но малко известен в страната и дори в родния му град Разград български летец, защитник на небето над София през Втората световна война от летящите англо-американски крепости.

Продължава...
 
Лекар ни е оставил точно и колоритно описание на Разград отпреди век
07 November 2016

Исторически материали за Разград са писани през годините в различни източници по различни поводи. Авторите им са историци, журналисти, филолози, литератори, краеведи. Тяхната гледна точка е почти една и съща, макар да разкрива различни страни от миналото на града. Различен поглед намираме в отчета за 1910 г. на градския лекар д-р Влади Манев, включен в годишния отчет на русенския окръжен лекар д-р Тихол Мустаков.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 73 - 81 от 156