Търсене

Начало История
История


Кой, кога и как ни „освободи“ и иска да ни владее и сега?
14 March 2018

Преди повече от век Стоян Михайловски възкликва: „Наистина само заспали народи имат нужда от будители“. А поводът за това му изказване е, че българите са освободени, но не и свободни. „Вие хубаво ни освободихте от турците, но от вас кой ще ни освободи?“ добавя към тези му думи Екзарх Антим Първи. От Турция, от Русия. След 140 години от прословутата „освободителна“ за българите руско-турска война аз с пълна сила съм съгласен с това му становище.

Продължава...
 
За Разградския театър – приказки до зори...
12 March 2018

Поет, дългогодишен журналист, автор на книги с лирични и сатирични стихове и епиграми, драматург на Разградския театър през 80-те години - това вкупом характеризира личността на Дулинко Дулев, който дълги години живее в Разград и е известен като една от най-ярките и колоритни личности на културния живот в този град.

Продължава...
 
Как Разград е чествал великия български ден - Трети март
26 February 2018

За този ден са изречени най-силните и проникновени думи. Честван е с неизменна и неуморна тържественост. И за всички поколения отпреди 140 години до днес той е ден-символ, ден памет.

Така е било и за разградчани.

Продължава...
 
Тодоровден преди 85 години от спомените на един исперихчанин
23 February 2018

Преди години, когато бе жив баща ми, обичаше да си припомня за един хубав празник – Тодоровден, който православните християни ще отбележат утре. Това е денят, в който Свети Тодор възкачвал коня си и се отправял към селенията божии да измоли лятото. Веднъж взех лист и химикал в ръка и записах неговия неподправен разказ за хубавата традиция и неговото незабравимо участие в надпрепускане с коне. Тогава баща ми Никола Атанасов е бил само на осем години. Ето и спомените му, както ги записах преди години.

Продължава...
 
Григор Попов – златното перо на разградската додеветосептемврийска журналистика
19 February 2018

Интересна тема е да се проследи писменото наследство на Григор Попов за тия 22 години, през които излиза „Разградско слово“. То е огромно и обхваща както статии и бележки, така и многобройни информации, а защо не вероятно и текстовете на някои от рекламите. Малка част от това богато дело е подписано „Гр.Попов“, „Гр.П.“ или „Разградско слово“. Дори нещо повече.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 73 - 81 от 224