Търсене

Начало История
История


Арменците - народността, която не загуби чувството си за хумор и за собствено достойнство
03 April 2017

Крикор Азарян казваше: „По какво се познава от пръв поглед арменецът? По чувството за хумор и по тъжните очи“... Дали да не започна и аз в този смисъл, като цитирам хилядите вицове на Радио „Ереван“? Май не е удачно, особено като имаме предвид ситуацията у нас и опитите за намеса на чужди нации спрямо изборната ситуация в България, към българския етнически модел.

Продължава...
 
Иван Абаджиев напусна обиден този свят
31 March 2017

Годината е 1996-та. На 19 януари имам уредена среща за интервю със седмия турски президент Кенан Еврен. Човекът, който през 1980 година извърши военен преврат и предотврати гражданска война в южната ни съседка. И тъй като срещата ни е във вилата му в Мармарис, за да не ми мине „черна“ котка пътя, поемам към курортното градче три дни преди уговореното интервю и се установявам на 200 километра от Мармарис - в Измир.

Продължава...
 
Писаното преди 100 години от Лев Троцки за българския политически живот е актуално и днес
22 March 2017

За по-младите читатели на „Екип 7“ сме длъжни да започнем с това, че Лев Давидович Троцки е революционният псевдоним на украинския евреин Лейбо Давидович Бронщайн. Той е от плеядата професионални революционери от кръга край Ленин, с когото го свързват идейни и приятелски връзки до смъртта на „вожда на световния пролетариат“ през 1924 г.

Продължава...
 
Как едно земетресение уплаши Разград и даже развали банкета на кризисния щаб...
17 March 2017

Искам да споделя с любознателния млад читател, който е обръгнал вече на кризи, земетресения и избори, колко интересно ми беше по време на „разградското вранчанско земетресение“, или по-точно какво изпитахме ние в нашия район, когато земята се залюля под Вранча през 1977 година...Тогава имаше много жертви и материални щети в Румъния, а у нас - в Свищов; в нашия край имаше поражения по сградите...

Продължава...
 
Любопитни истории от историята на първия общински вестник в Разград
13 March 2017

В поредицата на историята на разградските вестници първият общински вестник е излизал за времето от 18 юни 1894 до 1 март 1896 г. включително. За приблизително двете му години на живот са отпечатани 68 броя. За повечето време е издаван един път седмично – в събота. От 51-ви брой нататък е отпечатван един път месечно. Отговорен редактор до 53-ти брой е бил Богослов З. Ковачев. От 54-ти до 66-ти брой отговорен редактор е Недьо Иванов, а за 67 и 68 брой отговорен редактор е Лефтер Хумбаджиев. Названието на вестника е „Разградъ. Градско общински вестникъ“. Печатан е до известно време в печатницата на П. Антонов, а след това в печатницата на Слави Колев.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 82 - 90 от 181