Търсене

Начало История
История


Идвал ли е Левски в Пороище и Гецово?
25 July 2016

Неотдавна чествахме 179-годишнината от рождението на Васил Левски. По тоя повод искам да споделя с читателите една моя хипотеза – за това, че Апостолът е посетил две разградски села – Арнаут и Хасанлар /днес Пороище и Гецово/. Да, знам, че професионалните историци ще кажат, че категорични и потвърдени факти за това няма, но пък нали пък понякога става така, че първо се осланяме на здравата логика, пък фактите излизат и по-късно. Убеден съм, че така ще се получи и в този случай – рано или късно ще излязат научни данни и за това.

Продължава...
 
Тракийското селище (град) под Абритус
11 July 2016

Известно е, че траките са били група от индоевропейски племена, дошли около 1500 г. пр. Хр. от североизток на Балканския полуостров. Първите исторически записи за траките се намират в Илиада, където те са описани като съюзници на троянците в Троянската война срещу гърците. В гръцката митология траките се разглеждат като едни от синовете на бог Арес (гръцки бог на войната).

Продължава...
 
Будните българи от Осенец събират пари и съграждат храм преди 180 години
06 July 2016

Преди десетина дни Русенският митрополит Наум отслужи литургия, посветена на 180-годишнината от построяването и първото освещаване на църквата в село Осенец. По време на празника стана ясно, че са отпуснати 7 000 лева от дирекция „Вероизповедание“ за ремонт на храма „Св. св. Петър и Павел“. Средствата ще бъдат използвани за най-належащите строителни дейности – ремонт на покрива, измазване на вътрешните стени, подмяна на прозорците и улуците. Отпускането днес на средства от държавата е нещо похвално, разбира се, но още по-достойно е било делото на нашите предци, които някога, в условията на чуждо владичество, събират средства, градят храм, пазят вяра и национална идентичност. За всичко това искам да разкажа в следващите редове.

Продължава...
 
Събират се материали за историята на Дряновец
15 June 2016

Има едно китно селце в община Разград, което има богата история, но няма написана история - това е моето родно село Дряновец. То води началото си още от траките, разположено е между пет хълма с богата растителност и дрянови гори, откъдето идва името на селото. Капанците от селото се славят с буйния си нрав, пословичното си трудолюбие и гостоприемство - замръкне ли непознат човек в селото, ще бъде посрещнат във всяка къща, нахранен и приютен.

Продължава...
 
Късна признателност за един от „изчезналите“
13 June 2016

Наскоро бяха отпечатани във вестник „Екип 7“ хронологични материали за един забравен голям български спортист, и един от най-добрите и успели български колоездачи през миналия век.

Откривателят по архивите в печата от това време Иван Нанков, родовите данни от Христо Василев и Росен Лицов разкриха фактически славното време на дългогодишния победител, потулен в забрава, Марин Николов от Пороище.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 82 - 90 от 150