Търсене

Начало История
История


Електричеството в Разград идва заедно с киното още през 1911 година
21 March 2018

В броя си от 16 март 2018 г. вестник „Екип 7“ отбелязва във връзка със статията на Галина Джурова за приноса на инж Петър Малчев (1884-1929) за електрификацията на Разград, че би било добре, ако и други изследователи представят още факти за този важен момент от модерното развитие на Разград. Тук ще представя допълнителна информация за знаменателното събитие в страната и града.

Продължава...
 
Инж. Петър Малчев – човекът, който докара електричеството в Разград
16 March 2018

През 1880 година американският изобретател и бизнесмен Томас Едисън (1847-1931) патентова електрическата разпределителна мрежа. Тя е важно условие за масовото ползване на електричеството за осветление. По-рано през същата година той пуска в експлоатация първата парна електроцентрала в Лондон, Англия, за захранване на уличното осветление.

Продължава...
 
Кой, кога и как ни „освободи“ и иска да ни владее и сега?
14 March 2018

Преди повече от век Стоян Михайловски възкликва: „Наистина само заспали народи имат нужда от будители“. А поводът за това му изказване е, че българите са освободени, но не и свободни. „Вие хубаво ни освободихте от турците, но от вас кой ще ни освободи?“ добавя към тези му думи Екзарх Антим Първи. От Турция, от Русия. След 140 години от прословутата „освободителна“ за българите руско-турска война аз с пълна сила съм съгласен с това му становище.

Продължава...
 
За Разградския театър – приказки до зори...
12 March 2018

Поет, дългогодишен журналист, автор на книги с лирични и сатирични стихове и епиграми, драматург на Разградския театър през 80-те години - това вкупом характеризира личността на Дулинко Дулев, който дълги години живее в Разград и е известен като една от най-ярките и колоритни личности на културния живот в този град.

Продължава...
 
Как Разград е чествал великия български ден - Трети март
26 February 2018

За този ден са изречени най-силните и проникновени думи. Честван е с неизменна и неуморна тържественост. И за всички поколения отпреди 140 години до днес той е ден-символ, ден памет.

Така е било и за разградчани.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 82 - 90 от 235