Търсене

Начало История
История


Желязковец – славното някога лудогорско село
23 November 2016

На 25 ноември 2016 година ще се състои среща на желязковчани в Разград. Няма нищо по-естествено от това тя да бъде в града, където живеят най-много от тях, макар че бивши жители на селото или техни наследници са навсякъде из България и по света. Какво искам да кажа за селото? То е преживяло всички по-бурни или по-спокойни периоди на нашата история и на съвремието. Ето някои любопитни факти от миналото на това будно и голямо в миналото село.

Продължава...
 
Поручик Иван Бонев от Разград – големият въздушен ас, загинал за България
18 November 2016

За да не караме напразно читателя да се чуди предварително за кого и за какво точно става въпрос, веднага ще кажем, че става дума за един известен на военните историци, но малко известен в страната и дори в родния му град Разград български летец, защитник на небето над София през Втората световна война от летящите англо-американски крепости.

Продължава...
 
Лекар ни е оставил точно и колоритно описание на Разград отпреди век
07 November 2016

Исторически материали за Разград са писани през годините в различни източници по различни поводи. Авторите им са историци, журналисти, филолози, литератори, краеведи. Тяхната гледна точка е почти една и съща, макар да разкрива различни страни от миналото на града. Различен поглед намираме в отчета за 1910 г. на градския лекар д-р Влади Манев, включен в годишния отчет на русенския окръжен лекар д-р Тихол Мустаков.

Продължава...
 
Постфактум за будителите във възрожденския Разград
04 November 2016

Българското национално възраждане е период на национално-освободително движение на българския народ през владичеството на Османската империя. То започва през XVIII век, според някои с първата писана българска история на Паисий Хилендарски, и продължава повече от столетие до Освобождението на България през 1878.

Продължава...
 
Селяните от Топчии: Задава се черно дяволско чудовище!...
24 October 2016

Лоша мълва сполетяла преди повече от 150 години моето село Топчии. Задавало се черно дяволско чудовище. То било голямо, движело се по железа, само́, без да се тегли от биволи, волове... Било черно като дявол, пиело вода и много пуфтяло. Щяло да минава горе, по високото, през горите. Бълвало огън и пушеци. Заговорило се, че то ще донесе само злини на хората и мор по добитъка. Майки заплашвали непослушните деца: ще дойде черната мечка. Та това е празна, вятърничева работа, казвали едни, това не може да бъде, казвали други. Пътят щял за се строи от ингилизите /разбирай англичаните/.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 82 - 90 от 163