Начало История
История


Царските военни маневри и Разград преди осем десетилетия
24 September 2017

Първите по рода си големи бойни учения на българската армия след Първата световна война се провеждат в края на септември 1937 година в Поповска околия. Това събитие, останало в историята с името Царски есенни маневри или още Големите царски военни маневри, има не само военен, но и политически подтекст. По тази причина му се отдава голямо значение.

Продължава...
 
За един ръкописен превод на Никола Икономов
11 September 2017

Известно е, че възрожденският деец Никола Икономов (1820-1897) поставя основите на светското образование в Разград чрез откриването на взаимното училище в града, което оставя в историята дългогодишното килийно обучение в двора на църквата. Този процес обаче има своето начало още в престоя на Никола Икономов в Шумен, преди да се озове в Разград.

Продължава...
 
Спомени от семейния архив за славните разградски воини от Балканската война
01 September 2017

Предстои да честваме 105 години от избухването на Балканската война. От историята знаем, че тя е израз на стремежа за национално обединение и присъединяване към страната ни на етническите български територии, останалите в рамките на Османската империя. Това в крайна сметка не се случва изцяло, след като воюващите срещу империята страни от Балкански съюз /България, Сърбия, Гърция и Черна гора/ не успяват да се споразумеят и се стига до разногласия и дотам, че съюзници стават противници.

Продължава...
 
Библиотеката на Демир баба теке – изчезналото съкровище
27 August 2017

През 2015 г. излезе от печат сборникът „Места на всекидневието на Балканите“, издание на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“. В него д-р Невена Граматикова /Невин Гафилова) от Фондация „Либерална интеграция“ публикува статията „Култовите центрове на мистицизма като места на книжовност и познание“. Изключително добросъвестната изследователка представя сведения за книжни колекции и библиотеки към текетата, свързани с бекташийския тарикат.

Продължава...
 
Успоредици за Разград и Великолепния век
24 August 2017

Много зрители гледат сериала „Великолепният век; Кьосем султан“ (2015). Няколко думи за Кьосем султан. Тя е известна още като Махпейкер-султан (тур. Mâh-Peyker Kösem (лунолика); ок. 1590-2 септември 1651). Обективен факт е, че е една от най-силните женски фигури в историята на Османската империя.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 82 - 90 от 210