Търсене

Начало История
История


Разград на границата между XIX и началото на XX век
29 March 2019

Едва ли ще открия Америка, като отново ще повторя, че замогването и просперитетът на България, на нейните жители, в края на XIX столетие, се дължи преди всичко на стабилизацията в икономиката на страната, на българския лев, които от своя страна са породени от възходящия подем на фабричната индустрията, на търговията, на банково-кредитното дело.

Продължава...
 
За разградското читалище „Развитие“ и за първия четвърт век от развитието му...
27 March 2019

Случи се така, че книга, издадена в самото начало на ХХ век, разгърнах 115 години по-късно. От своя страна, до голяма степен книгата пък хвърля светлина върху събития и личности от края на ХІХ столетие. Не бих продължавал да разпалвал любопитството на читателя и затова ще посоча, че става въпрос за „Юбилеен сборник по случай 35-та годишнина на разградското читалище „Развитие“ (1869-1904)“.

Продължава...
 
Футболът и футболното съдийство в Исперих, този „бамбашка“ град
25 March 2019

В днешните модерни времена интернет-свободата ни обрича на физическа и умствена леност и това много, много тревожи. Предпочитаме да хлътнем във фотьойла, да кликнем тук-там с мишката и да потънем в един безкраен виртуален свят. Всичко се предлага лесно, предъвкано и смляно. Няма нужда да мислим самостоятелно и се отдаваме с томително пренебрежение на манипулациите.

Продължава...
 
Как делиорманският и световен шампион по борба Кара Ахмед бе погребан жив в Истанбул
22 March 2019

Кара Ахмед е познат на специалистите и любителите на борбата не само в Турция, но и у нас. В България се организират турнири в негова чест, което показва, че споменът за него живее. Не всички обаче знаят за перипетиите в живота на световния шампион по борба във всички категории от Париж през 1899 г. Тези промени в съдбата на големия делиормански борец са неочаквани, а в края на живота му и трагични.

Продължава...
 
Разградчанинът Георги Рашков – един от спасителите на българските евреи
20 March 2019

На 7 март във фоайето на Народното събрание бе открита документална изложба „1943: Преследване и защита – съдбата на българските евреи“. Заедно с експозицията бе представена и книгата „Краят увенчава делото“ – сборник с материали от международна научна конференция „Спасяването на българските евреи – събития и личности“, провела се във Великотърновския университет на 15 и 16 юни 2018 г.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 10 - 18 от 224