Търсене

Начало История
История


Стоян Гроздев – големият художник и журналист от Разградския край
23 June 2017

 

 

Случвало ни се е да пишем за наши съграждани от миналото на Разград и да ни казват читателите и двата контрастиращи си варианта: „Защо ни занимаване с хора, които я някой още помни, я не помни?“ и „Хубаво е да напомняте от време на време за тия, които са дали някога нещо от себе си на страната и нашия град!“.

 

Продължава...
 
Още нещо в памет на някои големи учени от Разградския край
24 May 2017

От Разград и района са излезли стотици научни работници, за които освен всичко друго можем да кажем и това, че са прославили с делото си родния си край у нас и в чужбина. За мнозина е писано много, за други – по-малко, някои пък – особено от по-старата генерация учени – са съвсем непознати за младите поколения. Иска ми се днес, на 24 май, да припомня съвсем накратко за няколко разградчани, оставили особено значими следи в различни клонове на българската наука.

Продължава...
 
Светът си нямаше хабер от детски градини, когато в Разград ги откриваха...
22 May 2017

Преди няколко дни една от детските градини в Разград чества 65-годишнина. Неотдавна пък вестник „Екип 7“ припомни /по ирония на съдбата и за голямо съжаление това стана в репортажа за изгорялата бивша градина зад „Развитие“/ някои значими моменти от историята на предучилищното образование в града.

Продължава...
 
Пазарната икономика уби разградския баскетбол, но още го помним!
16 May 2017

Избягвам да пиша за баскетбола. Едно, че този голям за Разград спорт в мъжкия профил вече е доведен до отчайващо ниско ниво. Второ, че като човек, въртял се повече от 50 години в него, се притеснявам, че може писанията ми да се приемат и като напомняне на другите банално и постоянно за себе си.

Продължава...
 
Разград – част от голямата музикална история на България
12 May 2017

Това са трите годишнини, които се навършват през 2017 г., свързани с музикалното дело. Разград има своята богата музикална история. Ако трябва да потърсим началото на музикалната дейност в Разград, ще стигнем до далечната 1816 г., когато в града идва даскал Христофор Никович и става учител в килийното училище. Тук освен на „часослови, псалтири и апостолът“, той учел децата и на черковно пеене, без което е немислимо килийното обучение.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 10 - 18 от 119