Начало История
История


През Освободителната война руски офицер подава ръка на сираче от Осенец
01 February 2019

За Васил Аврамов Кикименов съдбата е благосклонна. Роден е в с.Осенец през 1867 година, в будно, с възрожденски дух семейство. В ранната си детска възраст той споделя съдбата на децата от поробеното си отечество. Немотия и глад съпровождат многолюдната челяд на родителите му – петима синове и три дъщери. За да осигури прехраната на семейството, баща му – трудолюбив и буден българин – ходел с други хора от селото на гурбет в Румъния.

Продължава...
 
Разбойничеството из Делиормана - другата последица от войната през 1877-1878 г.
01 February 2019

Разбойничеството, „хайдутлукът“, дори и в най-нелицеприятните му черти от примерите на национално-освободителните борби на българите, съществува и е сериозна опасност за всяка държавна власт в нашите земи още от времето на османската власт. Когато през 1854 г. противниците на Мидхат паша успяват да го отстранят от постовете му във Високата порта, Великият везир Кабръслъ Мехмед паша го натоварва с тежката, възприемана като непосилна задача да се справи с разбойническите банди и недоволството из румелийските провинции.

Продължава...
 
28 януари е най-големият празник за Разград в миналото
25 January 2019

През годините, които ни делят от освобождението на Разград от османско владичество, винаги с неизменна и благодарна тържественост се е чествал денят 16-ти, по стар стил, по-късно 28 януари. Този ден е останал в календара на града най-почитаният, най-личният празник. Сменяли са се поколенията, променял се е и обликът на града, но неизменни са били споменът и признателността към този снежен ден на 1878 година. Ден, в който Разград тръгва по нов път. Път на развитие и прогрес.

Продължава...
 
Руските полкове в освобождението на Разград – посрещат ги с цветя, вино и даже с поздрави на френски
21 January 2019

Наближава 28 януари – Денят на Разград. На тази дата преди 141 години в хода на седмата по ред руско-турска война градът е освободен. Войната съчетава стремежа на българите за политическа свобода и създаване на самостоятелна българска държава с многолетните интереси на Руската империя /тези интереси са валидни и за днешна Русия, разбира се/ за политическо и военно влияние на Балканите. Така или иначе, за българския народ войната се явява освободителна. Неотдавна в наша публикация припомнихме участието на руски висши чинове в освобождаването на Разград. Днес предлагаме на нашите читатели любопитни подробности за руските армейски части, участвали във военните действия в района на Разград.

Продължава...
 
Разградският „бомонд“, или „висшето общество“ на града някога
18 January 2019

С възстановяването на българската държавност след 1878 година у нас са издавани различни календари и справочна литература с най-разнородно съдържание. От 1892 година по европейска мода се появяват и едни нови издания - „Алманаси“, които съдържат „такъв род обширни свидетелства и сведения, каквито жителите на младото Княжество България /а и най-вече в селищата на Североизточна България - бел. Кр. К./, изпитват нужда при всяка стъпка в практическия си живот“. С тези скромни думи към любознателния читател се обръщат съставителите /авторите/ на първия „Български алманах: Пространен годишен сборник“ - Петър А. Петров, Светозар Йовович, Тодор Любимов, Козма Георгиев, през 1892 година

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 10 - 18 от 210