Търсене

Начало История
История


Една голяма загадка, или как Разград стана Каскерат
27 January 2017

През 1840 година Разград е посетен от Joseph–Marie Jouannin (1783-1844), който бил тогава първи секретар-преводач на френския императрор Луи-Филип I. Той е автор на книгата: Turquie, par M. J. M. Jouannin, premier secretaire interperete du roi pour les langues orientales, et par M. Jules van Gaver. Paris, MDCCXL. Joseph–Marie Jouannin сметнал, че отпечатва тогавашния вид на центъра и часовниковата кула в Разград. В oригинала на книгата му под рисунката на стр. 669 стои надпис Rasgrad. Управител на Разград по време на посещението на Jouannin е сердар Турначибаши Йомер Ага.

Продължава...
 
Разград в преходните години след 9 септември 1944-та
20 January 2017

 

В следващите редове ще опитаме да представим някои факти от живота преди 70 и повече години в Разград. За младежите и децата, родени след 1990 година темата би била интересна от гледна точка на това, да добият представа какво са изживели или на какво са били свидетели техните баби, дядовци, родители и близки.

Навлизането ни в събитийното пространство на един малък град отпреди много години обаче показва една повърхностна игра на тогавашните играчи, тъжна и сива поведенческа и лингвистична активност, бедна стимулна среда, липса на откритост към света и силна привързаност към собствения контекст (условия) и статус.

Продължава...
 
Как булевард „Ленин“ стана „България“ и бе възстановена историческата справедливост
09 January 2017

Мина четвърт век от възстановяването и преименуването на названията на улици, булеварди, площади, читалища, детски и учебни заведения в община Разград.

При направената справка в личния ми архив се оказа, че за четвърт век много от хората, с които обсъждахме и решавахме този актуален, за него време, проблем, са вече покойници и поколенията няма да знаят как се възстанови, макар и късно, историческата справедливост.

Продължава...
 
Що за град е бил Разград през 1881 година – едно голямо село на път към новото време...
04 January 2017

През април 1882 година в тогавашния Държавен вестник (бр. 40) излиза отчет на разградския окръжен лекар д-р Борис Окс за санитарното състояние на Разградски окръг. В него дословно се казва следното.

Като се намирам на служба само шест мeсеца, не успях да обиколя всичките села на Разградския окръг, макар и да съмъ посетил значителна част отъ тях, за това настоящият отчет за миналата година не може да се счита пълен.

Продължава...
 
Приятел на А.С.Пушкин опожарява Разград
21 December 2016

През 1806-1812 г. се е водила поредната Руско-турска война. Формален повод за нея били оставките на управителите на Молдавия и Влахия, които по договор трябвало да се съгласуват с Русия. След примирие от 1807 г., в края на април 1809 г. военните действия между Русия и Османската империя се възобновили.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 10 - 18 от 98