Търсене

Начало История
История


Скромният разградски учител Георги Згурев,който достига върховете на политиката и правото в България
26 November 2018

Правейки проучванията си през това лято за историята на русенската адвокатура, многократно се срещнах с едно име и с удивление „открих“ забележителна биография на блястящ правист, политик, адвокат и учител, чието житейско поприще в полза на новосъздадената българска държава, започва от Разград. Това е Георги Згурев.

Продължава...
 
Няколко истини за славната Разградска гимназия и днешния й наследник
23 November 2018

В броя на вестник „Екип 7“ от 7 ноември 2018 г. поставих на вниманието на читателите няколко хипотези за установяване годината, от която да се отброява създаването на Разградската гимназия. Решаването на този проблем стана възможно с поглед назад с документна подкрепа за историята на училището.

Продължава...
 
Документални архивни факти за начало на прехода в Разградска област през 1989 година
21 November 2018

Двадесет и девет години след началото на прехода предлагаме на нашите читатели твърде любопитна информация за обстановката в края на 1989 година в Разград и областта /б.р става дума за тогавашната голяма област, чийто център бе Разград, но влизаха още Русе, Търговище и Силистра/. Данните са събирани от Държавна сигурност и са предназначени за тогавашното държавно и партийно /на БКП/ ръководство.

Продължава...
 
Факти и други любопитности около Разградския редут през войната от 1885-та
12 November 2018

Писал съм и е писано вече достатъчно по темата, но повод за тия нови редове е фактът, че Разградския исторически музей издаде луксозна книга-албум за загиналите във войните разградски бойци и техните паметници в страната, между които са включени и mървият български войнишки паметник и загиналите в Сръбско-българската война разградчани…

Продължава...
 
Няколко възможни хипотези за годишнината на Разградската гимназия
07 November 2018

Повод за настоящата статия е току що отминалия празник на народните будители. А повод за размисъл и дебати е въпросът от кога всъщност трябва да се отброяват годините за създаване на Разградската гимназия.

 

Първата възможна теза е, че годините за създаване на Разградската гимназия могат да се изброят от откриването на класното училище в Разград. Какво е класно (главно) училище тогава?

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 10 - 18 от 193