Търсене

Начало История
История


Старата градска интелигенция даде живот на есперантото някога в Разград
05 June 2019

Тази година традиционната есперантска творческа среща „Абритус-19“ от 7-ми до 9-ти юни ще премине под знака на две годишнини - от възникването на организирано есперантско движение в Разград и създаването на Есперантски дом за култура „Д-р Иван Кирчев“.

Дълго време разградските есперантисти нямаха информация за началото на есперантско движение в града. Знаеше се за отделни личности, които свързват живота си с международния език, създаден от офталмолога д-р Л.Л. Заменхоф, полски евреин.

Продължава...
 
Един от изявените разпространители на фройдизма у нас е от Разград
31 May 2019

Става дума за Любомир Русев, роден през 1902 година в Разград, завършил Разградската гимназия. Съвсем кратки биографични данни могат да се намерят в том трети на „История на философската мисъл в България“, издание на БАН, 1976 г. Любимир Русев учи във Виена, завършва философия и педагогика в Софийския университет, два пъти специализира в Берлин. Бил е учител, преподавател в учителски институт, училищен инспектор. В академичния труд е наречен един от ревностните разпространители на фройдизма в България през 30-те години.

Продължава...
 
Просветените народи са богати и господари, а простаците – сиромаси и слуги
20 May 2019

Преди 1882 г. разградчани събират средства и започват строеж на ново училище в двора на църквата „Св. Николай – Чудотворец“. Предвиждало се в него да учат малките ученици от отделенията (чиновете) и по-големите от класното училище. Откриването е било сигурно през май 1873 г., защото в русенското повременно (периодично – б.м.) духовно списание за нравствено образование и умствено развитие „Слава“ от 1-ви юли 1873 г. излиза напечатано словото на учителя в класното училище Андрей С. Цанов (1842-1933) по този повод.

Продължава...
 
Андрей Шульговский – един от строителите на съвременната разградска и българска култура
15 May 2019

Много е писано за дейността на учителя Андрей Владимирович Шульговский в Разград, но малко хора познават номадския му житейски път и учителстването му в други градове на България. Андрей Шульговский е роден на 12 март 1863 г. (ст. стил) в град Чернигов в Северна Украйна. Фамилията Шульговские е вписана в дворянските родове на Чернигов (Милорадович Г. А. Родословная книга черниговского дворянства. Т. I. Части 1 и 2 (родословной книги). СПб., 1901).

Продължава...
 
Католическото присъствие в миналото на Разград
10 May 2019

Апостолическото посещение на папа Франциск I в България е добър повод да се припомни католическото присъствие в историята на Разград. Това присъствие отдавна е заминало в хрониките, но е полезно и родолюбиво да се възстанови тази страница от миналото на града.

Католици в Разград, макар и малко, в миналото е имало. Е, папа не ги е посещавал, както сега, но пък често гост им е бивал тогавашният католически епископ по нашите земи. Той пък е идвал често и се е задържал задълго, защото брат му е бил...разградчанин. Ето и повече за тази малко известна на широката публика частица от разградската история...

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 10 - 18 от 235