Търсене

Начало История
История


Как Разград е чествал великия български ден - Трети март
26 February 2018

За този ден са изречени най-силните и проникновени думи. Честван е с неизменна и неуморна тържественост. И за всички поколения отпреди 140 години до днес той е ден-символ, ден памет.

Така е било и за разградчани.

Продължава...
 
Тодоровден преди 85 години от спомените на един исперихчанин
23 February 2018

Преди години, когато бе жив баща ми, обичаше да си припомня за един хубав празник – Тодоровден, който православните християни ще отбележат утре. Това е денят, в който Свети Тодор възкачвал коня си и се отправял към селенията божии да измоли лятото. Веднъж взех лист и химикал в ръка и записах неговия неподправен разказ за хубавата традиция и неговото незабравимо участие в надпрепускане с коне. Тогава баща ми Никола Атанасов е бил само на осем години. Ето и спомените му, както ги записах преди години.

Продължава...
 
Григор Попов – златното перо на разградската додеветосептемврийска журналистика
19 February 2018

Интересна тема е да се проследи писменото наследство на Григор Попов за тия 22 години, през които излиза „Разградско слово“. То е огромно и обхваща както статии и бележки, така и многобройни информации, а защо не вероятно и текстовете на някои от рекламите. Малка част от това богато дело е подписано „Гр.Попов“, „Гр.П.“ или „Разградско слово“. Дори нещо повече.

Продължава...
 
Въгленчета неугасими от времето на летящите хора
09 February 2018

Нашият приятел, колега от Великотърновския университет и сътрудник на „Екип 7“ Христо Василев - Антимовски, във връзка с отминалата 70-годишнина на Разградския театър, ни предостави за справка и евентуално публикуване във вестника на спомените на своя баща Васил Христов, който е бил шофьор на театъра ни от 1954 до 1974 г.

Продължава...
 
Разград през руско турските войни от ХVІІІ-ХІХ век
29 January 2018

През 2018 г. се навършват 140 години от края на Руско-турската война, с която се възстановява българската държавност. Във връзка с това е и изложбата, организирана от Регионалния исторически музей и представена пред разградската общественост. Тя е посветена на мястото на Разград през руско-турските войни от ХVІІІ - ХІХ в.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 10 - 18 от 156