Търсене

Начало История
История


Башбунар – мястото, където английски войници са поили конете си
19 April 2016


Данни за прочутата разградска чешма съществуват още от 1614 година, когато е построена джамията „Ибрахим паша“, а с вода от Башбунар е водоснабдена южната част на града.

Пътешественикът Евлия Челеби, посетил Разград някъде към 1651 година, пише, че до джамията е имало шадраван и баня, които се снабдявали с вода от Башбунар. Башбунар, отбелязва академик Анание Явашов в своята книга за Разград, е естествен извор без водопроводи и се състои от две съединени чешми – малък и голям Башбунар.

Продължава...
 
За добрия актьор добра дума кажете!
11 April 2016

Традиция беше в Разградския театър на 27 март /на тази дата се чества Денят на театъра/ да се мине през гробищния парк, като на задушница. По-старите актьори - да палнат свещичка и да се поклонят пред своите приятели, а по-младите да се уверят, че и преди тях артисти е имало и театърът не започва непременно от тях...

Продължава...
 
Още факти от живота на Марин Николов Хаджижеков – инкриминирания шампион
08 April 2016

В броя на „Екип 7“ от 18 март 2016 година под заглавие „Марин Николов – инкриминираният шампион“ публикувахме разследването на Иван Нанков за един от най-големите български колоездачи за всички времена. Става дума за Марин Николов от Пороище – победител във втората колоездачна обиколка на страната, в обиколката на Румъния, участник в много други престижни състезания. За него никога не се е писало.

Продължава...
 
Летящият холандец отлетя завинаги
28 March 2016

Годината е 1994. В истанбулската спортна зала „Абди Ипекчи“ се провежда световно първенство по вдигане на тежести, където съм пратеник на вестник „Труд“. По същото време, на 23 ноември трябва да се играе двубоят от Шампионската лига между „ Галатасарай“ и „Барселона“. Треньор на каталунците е Йохан Кройф, а сред тях е и нашият Христо Стоичков. Два дена преди мача от София ме потърси шефът на спортния отдел и заместник гл. редактор Никола Кицевски.
Продължава...
 
Колоездачът Марин Николов – инкриминираният шампион
18 March 2016

Доколкото се сещаме да споменаваме името му, то обикновено става около задаващата се поредна колоездачна Обиколка на България. И въпреки това, това име го знаят неколцина „последни мохикани“, обръщали /или обръщащи/ внимание на този спорт. Знаят го, но толкоз. Ако допреди двайсет и шест години имаше начин как да не го отметват и в сухите статистики дори, щяха да го правят. Обаче нямаше как - Марин Николов е неизтриваема частица /по-скоро удивителна!/ от историята на Обиколката на България, защото просто е вторият победител в нея - точно преди осем десетилетия. И затова пишеха само: Марин Николов, първи през 1935 г.
Продължава...
 
<< Първа < Предишна 11 12 13 14 15 16 17 Следваща > Последна >>

Резултати 91 - 99 от 150