Търсене

Начало История
История


Събират се материали за историята на Дряновец
15 June 2016

Има едно китно селце в община Разград, което има богата история, но няма написана история - това е моето родно село Дряновец. То води началото си още от траките, разположено е между пет хълма с богата растителност и дрянови гори, откъдето идва името на селото. Капанците от селото се славят с буйния си нрав, пословичното си трудолюбие и гостоприемство - замръкне ли непознат човек в селото, ще бъде посрещнат във всяка къща, нахранен и приютен.

Продължава...
 
Късна признателност за един от „изчезналите“
13 June 2016

Наскоро бяха отпечатани във вестник „Екип 7“ хронологични материали за един забравен голям български спортист, и един от най-добрите и успели български колоездачи през миналия век.

Откривателят по архивите в печата от това време Иван Нанков, родовите данни от Христо Василев и Росен Лицов разкриха фактически славното време на дългогодишния победител, потулен в забрава, Марин Николов от Пороище.

Продължава...
 
Абритус като епископски център 2
19 May 2016

По-голямата част от текста на професор Пламен Радев публикувахме в миналия брой. Днес предлагаме на читателите втората част, която също представя на любопитни данни от историята на древния град.

Продължава...
 
Абритус като епископски център
18 May 2016

Религиите в Римската империя - както всяка друга религия, са съвкупност от убеждения, възгледи и норми за възникване, смисъла и начина на живот, неговото обяснение за произхода му и за създаването на Вселената със следните разновидности.

Продължава...
 
Победители ли сме във Втората световна война или победени?
09 May 2016

През 2014 г., на 99 години и шест месеца, почина един съсед от квартала - бивш фронтовак…Миналата година, на 99 години и 9 месеца, пък си отиде Иван Пейков от Балкански, който физически вече беше отпаднал, но и от кревата винаги беше готов моментално да направи рецитал със стиховете на Ботев и Вапцаров.

Слава богу, и с двамата сме говорили и вече писали за тях в „Екип 7”.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 11 12 13 14 15 16 17 18 Следваща > Последна >>

Резултати 91 - 99 от 156