Търсене

Начало История
История


Разградските оръжейни следи и афери през годините до Съединението
23 April 2018

Скорошното отбелязване на 3-ти март и съпътстващите го събития и прояви, меко казано, „разбуни“ духовете и отново поляризира както българското, така и руското общество. Ще оставя (поне засега) руската помия, която се изля за „българската неблагодарност“. Тук ще обърна внимание на ония факти, от документирани свидетелства, които ни показват как, колко и с какво Русия се стреми да запази завоеванието си и резултатите, постигнати в резултат на войната срещу Турция от 1877-1878 г.

Продължава...
 
Разград по времето, когато кметовете е трябвало да бъдат „книжовни“ и имотни
11 April 2018

При освобождението на българските земи от османска власт, руските войски постепенно въвеждат гражданско управление в тях, като в голяма степен запазват съществуващото до идването им административно-териториално деление. Премахнати са вилаетите, създадени през 1864 г., а санджаците и каазите са преименувани съответно на губернии и окръзи.

Продължава...
 
Електричеството в Разград идва заедно с киното още през 1911 година
21 March 2018

В броя си от 16 март 2018 г. вестник „Екип 7“ отбелязва във връзка със статията на Галина Джурова за приноса на инж Петър Малчев (1884-1929) за електрификацията на Разград, че би било добре, ако и други изследователи представят още факти за този важен момент от модерното развитие на Разград. Тук ще представя допълнителна информация за знаменателното събитие в страната и града.

Продължава...
 
Инж. Петър Малчев – човекът, който докара електричеството в Разград
16 March 2018

През 1880 година американският изобретател и бизнесмен Томас Едисън (1847-1931) патентова електрическата разпределителна мрежа. Тя е важно условие за масовото ползване на електричеството за осветление. По-рано през същата година той пуска в експлоатация първата парна електроцентрала в Лондон, Англия, за захранване на уличното осветление.

Продължава...
 
Кой, кога и как ни „освободи“ и иска да ни владее и сега?
14 March 2018

Преди повече от век Стоян Михайловски възкликва: „Наистина само заспали народи имат нужда от будители“. А поводът за това му изказване е, че българите са освободени, но не и свободни. „Вие хубаво ни освободихте от турците, но от вас кой ще ни освободи?“ добавя към тези му думи Екзарх Антим Първи. От Турция, от Русия. След 140 години от прословутата „освободителна“ за българите руско-турска война аз с пълна сила съм съгласен с това му становище.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Следваща > Последна >>

Резултати 91 - 99 от 246