Търсене

Начало История
История


Преди 40 години в Разград имаше полувисш медицински институт
25 May 2015

Преди месец новоназначеният шеф на областната болница д-р Марин Керчев сподели пред журналисти идеята си в Разград да се открие филиал на някой от медицинските университети, за да се обучават медицински сестри и лаборанти. Така, от една страна, ще се ползва рационално базата на болницата, от друга страна, здравното заведение ще си осигурява кадри, от които в момента има крещяща нужда, а от трета, много млади хора ще се задържат в региона, тъй като ще получават образование и гарантирана работа.

Продължава...
 
Кой каза, че „Лудогорец“ няма история?
15 May 2015

Броени дни преди „Лудогорец“ да стане за четвърти пореден път шампион на България срещу клуба се разгоря изключително злостна кампания. Очевидно е, че доскорошните столични „грандове“ не могат да преглътнат успехите на разградския тим, нито пък да осмислят причините за собствения си провал.

Продължава...
 
Момина чешма, момините сестри и Разград
13 May 2015

Чешкият художествен леяр и моделиер - скулпторът Павел Веверка (Pavel Veverka (1826-1899) е автор на редица произведения, които красят много градове в света, включително и Разград. Неговата работа е запомнена най-вече в периода от 1853 до 1893 г. в леярната фабрика в чешкия град Бланско.

Продължава...
 
Спомен за лекаря и човека д-р Иван Кирчев - мнозина са звани, а малцина избрани
11 May 2015

В следващите редове искам да припомня за живота и делото на един бележит разградски лекар и общественик – д-р Иван Кирчев. В наше време такива хора рядко се срещат. За щастие, той получи признание от съвременниците си още приживе. Иска ми се обаче и по-младите поколения в Разград да знаят, че е имало такива хора.

Продължава...
 
Преди 130 години слагат началото на Разградската гимназия
29 April 2015

За периода, в който се смята, че трябва да се празнува 130 г. от основаването на Разградската мъжка гимназия, министър на просвещението на Княжество България е Райчо Каролев, ръководил го за времето от 11 юли 1884 – 21 август 1886 г. в правителствата на Петко Каравелов и митрополит Климент Търновски. През 1885 г. Райчо Каролев чрез правителството предлага, а Народното събрание утвърждава Закон за обществените и частните училища (ДВ, бр. 13 от 9. 02. 1885 г.).

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 11 12 13 Следваща > Последна >>

Резултати 100 - 108 от 110