Търсене

Начало История
История


Защо от Пороище няма княз, въпреки че много ни се иска?
13 July 2015

Години наред пороищенци се гордеят, че от тяхното селище е произлязъл княз, а даже и някои разградчани, преселени навремето от Пороище си приписват факта, че са негови наследници. Особено претендира за това Любов Карл Винарова (р.1947), която е с далечни разградски корени по женска линия. Работила като редактор, режисьор и преводач, тя даже се нарича с никнейма „lubalupu“.

Продължава...
 
Истината за една загадка от миналото, нещо като разказ с неочакван край
10 July 2015

На 26 февруари 1974 година в Разград се състоя Осмата отчетно-изборна конференция на Разградската партийна организация с участието на секретаря на ЦК на БКП Гриша Филипов.

Конференция като конференция от ония времена, само че с неочакван край.

По предложение на ЦК на БКП, дотогавашният първи секретар на ОК на БКП Бончо Митев /естествено, поради преминаване на друга работа/ бе освободен от заеманата от него длъжност, а на негово място /пак единодушно, естествено!/ бе избран Христофор Иванов.

Продължава...
 
Как комунизмът влезе в Разград след 9.09.1944 г. и още не е излязъл - 4
08 July 2015

През последния месец излязоха три материала от проф. Пламен Радев – хронологични бележки и лични впечатления и оценки за развитието на Разград от 9 септември до наши дни. Публикациите, които нямат претенция за строго научно изследване, а са по-скоро историческо-публицистични четива, предизвикаха много коментари. Оказа се, че някои от изнесените факти са съвършено непознати и излизат за пръв път на бял свят от страниците на „Екип 7“. Поради големия читателски интерес помолихме автора да продължи поредицата и днешния брой Ви предлагаме следващия материал по темата.

Продължава...
 
Как комунизмът влезе в Разград след 9.09.1944 г. и още не е излязъл - 3
24 June 2015

Продължение от предния брой

Алеко се пише дисидент и според тези, които са го разрабoтвали, е сипел наляво и надясно хули по адрес на социализма и срещу тежкия живот в тогавашното общество. За Алеко излезе специална статия в „Лудогорска правда“ – „Бариера пред конячената младеж“.

Продължава...
 
Как комунизмът влезе в Разград след 9.09.1944 г. и още не е излязъл - 2
22 June 2015

 

От средата на 70-те г. на миналия век спортните успехи на разградски спортисти компенсират други неуспехи. Спортисти на 30-летието стават колоездачът Калчо Добрев и баскетболистът Пламен Панчев. През м. юли 1974 г. в Разград има вече и самодейна оперета към читалище „Развитие”. От 1974 г. Разград има световен шампион по борба – Хасан Исаев. На 19.04.1974 г. любимият партиен и държавен ръководител Тодор Христов Живков идва отново в Разград.

Продължава...
 
<< Първа < Предишна 11 12 13 14 Следваща > Последна >>

Резултати 100 - 108 от 119