Търсене

Начало Новини Следователят Кърчев направи паметна плоча и на хан Кубрат
Следователят Кърчев направи паметна плоча и на хан Кубрат
02 July 2012

Миналата година следователят Теодор Кърчев сбъдна една своя мечта – запленен от блясъка и духовната сила на Иван Ведър, той постави на източната стена на жп гарата в Разград паметна плоча на основателя на масонството у нас. Върху нея бяха издялани чувствата му към Иван Ведър, подредени в авторско стихотворение.


02_07_2012_ploca-1.jpg02_07_2012_ploca-2.jpg

Още тогава Кърчев обеща, че в изблик на гордост, че е наследник на славно племе и в знак на преклонение пред създателите на Велика България, ще направи паметни плочи на хан Кубрат и на сина му Аспарух в градовете, носещи техните имена.

В петък, на разклона за село Бисерци по пътя Кубрат -Тутракан бе тържествено открита паметната плоча на хан Кубрат.

На тържеството на почистено до неузнаваемост много популярно за отдих, но запустяло през годините място бяха Иван Радушев, който представляваше областния управител Валентин Василев, председателят на ОбС в Кубрат д-р Ибрахим Яхов, целият отдел „Култура“ на община Кубрат, читалищни дейци от града, шефът на Областното пътно управление Огнян Обрешков, предприемачът Марин Янков и други приятели и съратници на автора на плочата.

Върху черния къс мрамор със златни букви е посвещението:


„Благородният Кубрат -

на слънцето брат,

събра рода велик, млад,

прати брата след брат,

по пътя труден, нерад...

Войните на Аспарух

с мъжество и дух

създадоха тази държава,

която и днес закрила ни дава...

И ние сме от тоя отряд,

даваме същия обряд:

Да пазим нашите поля,

где българска кръв се проля!

Делото на Кубрат вечно остава

и винаги сили ни дава!“


Следовател Теодор Кърчев


Видимо притеснен от вниманието на присъстващите „виновникът“ за събитието, сам наричаш себе си обикновен човек, обясни сътвореното от него като усещане, че това е начинът да засвидетелства преклонението си пред силата и духа на дедите и като плах опит да ги предаде на идващите след нас поколения.

Гостите на тържеството научиха в аванс, че е почти готова и паметната плоча на хан Аспарух, чието поставяне в Исперих или околностите предстои, при това твърде скоро. Авторът сам финансира начинанията си, като не крие, че за делото му помагат и приятели, които не искат да се афишират в публичното пространство.

Малък пропуск в церемонията бе това, че Кърчев пропусна да представи луксозното издание на „самиздатните“ му досега две томчета с негови стихчета „Огледала – смях до полуда“.

Следователят от следствения отдел на Окръжна прокуратура Теодор Кърчев е готов си с текстовете за втори луксозен том. За него римите били „още по-убийствени“ и започва с това посвещение вместо предговор:


„Читателю любезни,

Тук срещаш в рима – туй що сред нас го има!

Всяка цел в рима – е по-лесно обозрима,

а за читателя – по-разбираема и зрима!“


Георги ТОДОРОВ