Търсене

Начало Оживление Световен фолклорен фестивал стартира от Разград
Световен фолклорен фестивал стартира от Разград
24 September 2012

От Разград и България стартира фестивалът „Световни фолклорни звезди“, който ще се провежда всяка година в различна държава. Следващото му издание ще е в Белград и ще съвпадне с връчването на престижната награда „Оскар за култура“. България отново ще може да бъде домакин след не по-малко от 10 години.24_09_2012_fest2.jpgУникалното събитие доведе в нашия град почти 200 танцьори от шест държави, членовете на борда на IGF и 9 представители на национални фолклорни федерации. В хотела звучаха цигулки, дайрета, телефоните звъняха с игриви румънски и украински мелодии, а ръководството на IGF заседаваше и разговаряше с журналистите на английски, сръбски, италиански, руски, румънски, немски. „Фолклорът сближава хората, той е най-добрият посланик на добрите отношения между отделните държави. На добър път и нека този фестивал стане една от най-добрите традиции в Европа!“ - пожела кметът на Разград Денчо Бояджиев при откриването в Общинския културен център на 22 септември от 19 часа. Преди това гостуващите състави дефилираха от пощата до ОКЦ и представиха кратки танцови визитки.

24_09_2012_fest1.jpg„От Разград изпращаме поздрав към целия свят – възкликна проф. д-р Дорел Козма от Румъния, президент на IGF, и продължи – тук са шест от най-добрите групи и въпреки че фестивалът е с конкурсен характер, не е възможно различните националности да се състезават помежду си, защото всички са уникални и различни“. Това стана ясно на публиката още в първата фестивална вечер. Украинците и българите се представиха с буйни танци на младежи и девойки, докато при кипърския фолклор мъжете и жените танцуват поотделно.

24_09_2012_fest3.jpgИталианците показаха възстановка на свои традиционни обичаи, хърватите пяха божествено, а северните ни съседи и танцуваха, и пяха, и свириха. Генералният секретар на IGF – хореографът Росен Богданов, призна, че организаторите са изтръпнали при представянето на групата от Кипър, защото в един от танците на сцената лумна огън. В сцена от танца младежи на шега подпалват пояса на селския луд. Опитният танцьор бе подсигурен с огнеупорна тъкан, която да предпази тялото и костюма му. Почти минута той танцува с горящата кърпа (с увит в нея вестник), след което се претърколи на сцената и загаси огъня с тялото си. Много хумор, много младост и красота имаше във всички изяви. Най-малкият участник на сцената бе 7-годишното италианче Салваторе, докато най-възрастният в същата тази група бе 68-годишният Реймо.

24_09_2012_fest.jpgНа втория концерт снощи, 23 септември, бе присъдено званието „Интернационален фолклорен колектив на IGF”, а на всички участници бяха връчени плакети и грамоти за участие (това се случи след редакционното приключване на вестника, затова информацията ще е в следващия брой).

IGF е организация на фолклорните групи. Тя работи за проучване и запазване на фолклора; не само танцов, но и песенен, словесен (пословици, поговорки), фолклора, свързан с обичаите и костюмите. Организацията с президент проф.д-р Дорел Козма и с генерален секретар Росен Богднов организира конгреси, симпозиуми, концерти и фестивали. Фестивалът „Световни фолклорни звезди“ бе организиран от IGF, от Федерацията на българските фолклорни групи и от община Разград. Ръководството на IGF аплодира Росен Богданов с благодарност за добрата организация, създадена от българска страна.

 

Даниела НЕДЕЛЧЕВА