Търсене

Начало Оживление Всички участници удостоени с голямата награда
Всички участници удостоени с голямата награда
26 September 2012

През уикенда в Разград се състоя за първи път международният фолклорен фестивал „Световни фолклорни звезди”, а следващото му издание ще е след година в Белград, Сърбия. Във втората фестивална вечер - 23 септември, бе връчено званието „Интернационален фолклорен колектив на IGF”, но тъй като и шестте състава показаха високохудожествен творчески продукт, всички получиха това звание, заедно с диплом за участие и плакет на фестивала.26_09_2012_festfolk.jpgТехните министри на културата и кметовете на градовете, от които идват, също ще бъдат уведомени с писма за придобиването на престижното звание, то ще бъде съобщавано и на всички следващи фестивали. Следващото издание на фестивала ще съвпадне с раздаването на уникалната награда "Оскар за култура" - стана ясно след работната среща между членовете на борда на IGF и председателите на националните федерации на 9 страни, които гостуваха в Разград.

Връчването на „Оскар за фолклор” датира от 2008 г. Досега България има двама творци, удостоени с него – ръководителят на ансамбъл „Мадара“ - Шумен маестро Асен Мутафчиев през 2010 г., а през 2011 г. - хореографът Крум Георгиев от Стара Загора. Тази година също има българско предложение, което е одобрено, и „Оскар за фолклор” ще получи хореографът Димитър Манов, дългогодишен ръководител на ансамбъла на Строителни войски, работил и в САЩ с група, която представя фолклора на балканските народи.

Организацията IGF е учредена през 1949 г. във Франция и се занимава с изследване и запазване на фолклора чрез фестивали, симпозиуми, работни срещи и издаване на литература.


26_09_2012_dorel-kozma.jpgПроф. д-р Дорел КОЗМА, президент на IGF и президент на румънската фолклорна федерация:

Балканските народи имат горещ темперамент и прекрасен фолклор

За първи път чувам българската поговорка „Не можеш с румънец да се надсвирваш, със сърбин да се надпяваш и с българин да се надиграваш”, но я разбирам така: всички балкански народи имат прекрасен фолклор. Хората от цяла Европа казват, че ако на един фестивал няма хора от Балканите, фестивалът не става добър. Всички балкански хора имат много горещ темперамент. Не говорим само за музиката и хореографията, но и за костюмите. Всички колективи от Балканите сменят костюмите си по време на програмата, обърнете внимание на това! Другите не сменят. Защото нашият фолклор е много различен – в България например има различни фолклорни групи и в един концерт ансамблите показват танци и костюми от няколко различни области.


26_09_2012_vlada_tesanovi4.jpgВлада ТЕСАНОВИЧ, президент на сръбската фолклорна федерация:

Традициите помагат да направиш верен избор в живота

За нас е много важно, че медиите са с нас. Вие популяризирате работата на фолклорните групи и ни помагате да достигнем до младите. Те трябва да бъдат отклонени от дрогата и криминалните дейния и да бъдат насочени към верните неща. А верните неща са в традициите, те помагат да направиш верен избор в живота. Важно е, че тук на фестивала видяхте седемгодишно дете на сцената заедно с италианския ансамбъл, виждате, че и 80-годишни хора се занимават с фолклор. Значи за фолклора няма граници.


26_09_2012_nidal_kasen.jpgНидал КАСЕМ, федерация за фолклора на бедуините в Израел:

Светът става по-пъстър чрез фолклора

Аз идвам от Израел и искам да споделя нашата идея: всички фестивали трябва да бъдат на различни места, за да се запознаем с различния фолклор, да се запознаваме и да популяризираме нови и различни неща навсякъде по света. Чрез фолклора можем наистина да предпазим младите от лошия път, но и да им помогнем да намерят много приятели, много контакти. Правим всичко това заедно и светът става по-пъстър, по-шарен, благодарение на фолклора!

 

Даниела НЕДЕЛЧЕВА