shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 15.05.2019 г.
ekip7-small-2019-5-15.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Клас от Езиковата за втори път печели национална надпревара
24 October 2012

Преди две години класът на Румяна Раденкова от Езиковата гимназия в Разград се класира на първо място в конкурса за Втората световна война.

Тази година успехът се повтори. Класът отново е национален първенец – този път от конкурса за Балканската война.

В ранната утрин на 20 октомври за награждаването в Смолян потеглиха директорът на Езиковата гимназия Пейчо Георгиев, Румяна Раденкова и пет представители от нейния клас.

24_10_2012_velikov-1.jpg24_10_2012_velikov-2.jpg

На следващия ден групата се отправи към с.Полковник Серафимово. Тук, на високото, гордо е изправил ръст Паметникът на героите, загинали за освобождението на Родопите. А върхът се нарича Малката Шипка. Голямата поляна бе пълна с хора от този край – традиционно всяка година в тази местност има тържества за Балканската война, този път те бяха много по-внушителни от друг път заради юбилея. Тук бяха ученици от училищата в Смолян, а заедно с тях и победителите от конкурса за Балканската война, организиран от образователното министерство и Съюза на ветераните от войните. На тържеството бе и експрезидентът Петър Стоянов, президентът Росен Плевнелиев пък бе на честване по същия повод, но в Кърджали.

По-късно в Смолян победителите получиха своите награди. Пръв чу името си нашият Станислав Миленов. След него наградиха класа на Румяна Раденкова, която с голямо вълнение пое престижната награда. Следваха награди за Вероника Вълканова, Симона Петрова, Михаил Кръстев и Адреан Николаев. Директорът Пейчо Георгиев пък бе поканен да приветства победителите от цялата страна.

На връщане разгледахме Бачковския манастир и запалихме свещици за здраве. Тук групата тържествено отбеляза победата.


Стоян ВЕЛИКОВ, председател на ОС на ветераните от войните-Разград