Търсене

Начало Новини Чимширов плати парното на Филхармонията – продал свои ниви
Чимширов плати парното на Филхармонията – продал свои ниви
12 December 2012

Директорът и главен диригент на Разградската филхармония Георги Чимширов е платил с лични средства ноемврийската сметка за парно, за да е топло в сградата. Парите дошли от продажба на земеделска земя. Маестрото отказа да потвърди информацията за произхода на парите, но назова точната сума – 2700 лева.


12_12_2012_chimshirov.jpgПо щастливо стечение на обстоятелствата в момента имам тази възможност и подпомогнах оркестъра, към когото имах и задължения, уточни ситуацията Г. Чимширов. Когато по-миналата година бил обсъждан бюджетът на общината в частта за Филхармонията, там били заложени по-малко пари във фонд „Работна заплата“, защото имало свободни щатове, студенти, които ползвали неплатени отпуски и външни музиканти, които пък получавали възнаграждения само при покана за определен концерт. И – логично – това довело до икономии.

Тази година нещата са други, заети са всичките 43 и половина бройки. Това натовари бюджета и затрудненията са обясними, продължава разказа си маестрото. И е убеден, че още днес или утре музикантите и всички останали ще си получат ноемврийските заплати. Не подлага на съмнение и това, че при старта на новата финансова година самият той ще получи и парите, с които сега е платил парното.

Георги Чимширов е във Филхармонията е от 41 години и не вижда нищо екстравагантно в жеста си. Обратното – сторил го, за да могат и той, и колегите му да се чувстват възможно най-добре. Чакала ги много работа – догодина е поредното издание на Международния конкурс на името на патрона на филхармонията Димитър Ненов.

А маестро Чимширов има и изненада за оркестрантите – още като студент в далечната 1963 година, той за пръв път се изправил на диригентския пулт с палка в ръка – дирижирал в родния Чирпан оперетата „Време за любов“ на Димитър Вълчев. Няма как половинвековният юбилей на това събитие да бъде подминат.


Георги ТОДОРОВ