shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 15.05.2019 г.
ekip7-small-2019-5-15.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Ключът към успеха на ГПЧЕ е връзката между учители и ученици и в ясните правила, които се спазват
10 May 2013

В навечерието на патронния празник членовете на клуб „Млад журналист“ се срещнаха и разговаряха с господин Георгиев за живота в гимназията, за добрия старт, който училището дава, за равносметката от изминалите три години.

Естествен и съвсем логичен беше въпросът на Стоян Минков, с който започна разговорът – трудно ли е да сте директор на ГПЧЕ?


10_05_2013_peico_georgiev.jpgДа, никак не е лесно, животът в училище е много динамичен, случват се много интересни неща, отговорността е голяма. И в същото време е приятно. Идвам с удоволствие на работа.


Мадлен Донева: Какво е да си директор, но и приятел на учениците?

Приятно е да усещаш близостта и обичта на учениците, а аз се стремя да възпитавам в тях дух на самокритичност, на уважение и себеуважение. Ключът към успеха на гимназията е във връзката между учители и ученици, в ясните правила, които трябва да се спазват. Аз искам да съм приятел на младите хора, да намаля дистанцията помежду ни, да имам тяхното доверие, както и те моето. Надявам се по този начин те да споделят своите мисли за училището, защото техните предложения за промяна са градивна критика за мен. Старая се да осигуря по-добри условия за работа на учителите и учениците, да активизирам възпитателния процес, защото в Езиковата гимназия освен обучение на високо ниво, ние възпитаваме нашите ученици в дух на откровение и самодисциплина, да бъдат почтени, да бъдат добри хора.


Мария Русева: Какво мислите за наказанията на учениците? Оказват ли влияние на провинилите се?

П.Г. Както във всяко училище, идилията невинаги цари напълно. Случва се учениците да нарушат правилата. Понякога младите хора рушат материалната база, закъсняват за час, допускат неизвинени отсъствия. Но аз искам те да разберат своята вина, да разберат, че, наказвайки ги, ние им помагаме да променят отношението си към училището и към своите отговорности. Училището е нашият дом и ние трябва да го пазим. Когато нарушим правилата в живота, трябва да имаме смелостта да си понесем последствията.


Христина: Какво трябва да се промени в образованието, за да се задоволят потребностите на съвременните ученици?

Доста сложен въпрос. В сравнение с моите ученически години днес е много по-различно. Съвременният ученик има много повече свобода, което обаче е и задължение, и отговорност. Не съм привърженик на силовите форми, но свободата не трябва да се разбира като слободия. Три неща са особено значими за мен – по-добри условия за пребиваване в училище, повишаване качеството на образователно-възпитателния процес и отговорността на всеки един ученик – към себе си, към институцията, към обществото. Аз мисля, че ГПЧЕ успява да отговори на желанията на учениците - и като качество на подготовка, и като възможност да се развиват интересите на всеки един. Отличаваме се като образователна институция, която дава шанс на младите хора да мечтаят и да реализират мечтите си.


Теодор: Г-н Георгиев, нали знаете, че аз съм изявен спортист и не мога да пропусна да Ви запитам за физкултурния салон, най-голямата мечта на учениците?

П.Г. Въпросът е изключително отговорен, аз също мечтая учениците от ГПЧЕ, които са и най-силната конкуренция в редица спортове, да имат свой физкултурен салон. Работя по проблема, имам отговор от кмета на Разград, от главния секретар на МОМН. Ще бъда настоятелен, защото това е част от визията на едно съвременно училище.


Кристиана: Какви бяха очакванията Ви, като станахте директор на ГПЧЕ? Оправдаха ли се?

Бях и все още съм респектиран от елитната гимназия. Горд съм, че работя с толкова талантливи ученици и стойностни учители. За мен е чест да съм директор на ГПЧЕ. И тази учебна година равносметката е отлична – на олимпиади, на състезания, на конкурси, на спортни надпревари учениците на ГПЧЕ са сред най-добрите. Нашата гимназия се отличава, тя дава отличен старт за успех в живота. А това е предизвикателство и за мен като директор, защото за способните деца си струва да работиш, да се раздаваш.


Симона: Г-н Георгиев, тази година традиционният благотворителен концерт отново докосва нашата човечност. Какъв е Вашият коментар?

Да подадеш ръка, да вдъхнеш кураж е голямо преживяване. Този млад човек, ваш съученик, има нужда от подкрепа! Помагайки му, вие правите света по-добър! Искам да изразя своето възхищение от учениците на ГПЧЕ. Каузата им се оказа заразителна и получава подкрепа от най-невероятни места. Този случай още веднъж показва, че в ГПЧЕ учат и работят добри и стойностни хора!