shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 15.05.2019 г.
ekip7-small-2019-5-15.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Пътешествието до Брюксел – пътешествие на мечтите
19 June 2013

Двамата победители от Разград в националния конкурс за средношколци на тема: „100 години от Балканските войни и разорението на тракийските българи“ - Атанас Груев и Станислав Малчев, които бяха възнаградени с посещение на Европейския парламент в Брюксел, се завърнаха от екскурзията си.

Двамата решиха да разкажат впечатлението си от столицата на Европа и да ги споделят с приятели.

Момчетата са възпитаници на ГПЧЕ „Екзарх Йосиф“. Пътуването на Станислав бе възможно и с подкрепата на Разград, който събра средства за неговото лечение и подпомогна мечтата му да се сбъдне.


19_06_2013_bruksel-1.jpgСлед като бяха обявени резултатите от националния конкурс „100 години от Балканските войни и разорението на тракийските българи“, организиран от Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт, ние, двама от победителите, бяхме много развълнувани. Журито, което включваше високо ерудираните Никола Инджов, проф. д.и.н Светлозар Елдъров, проф. д-р Искра Баева, Соня Ангелова и д-р Ваня Стоянова, избра именно нашите разработки за едни от най-добрите и това бе гордост не само за нас, но и за цялото училище, за целия град. Наградата бе посещение в Европейския парламент в Брюксел, което за нас се превърна в едно истинско приключение, едно пътешествие на мечтите.

Брюксел е изумителен град – грандиозни, монументални сгради, извисяващи се в близост до огромни паркове и градини; прекрасни статуи и фонтани, от които лъха свежест, чистота. Хиляди хора от най-различни държави, с най-различни езици и религии – те оживяват столицата, правят я привлекателна, интригуваща. Защото Брюксел е като свят в миниатюра.

Трудно е да се опише видяното с очи, почувстваното със сърце. Наистина, преживяванията ни бяха невероятни, впечатленията – богати. Посещението в Европейският парламент, историята му, хората му – всичко това бе ново, невиждано, поразяващо. А как да разкажем за Гранд плас („Големият площад”), където в едно се преплитат минало и съвремие, изисканото с модерното? Уникално и незабравимо! Кралският музей на историята и армията – удивително място, където духът на историка се чувства като попаднал в блажен рай. Стотици експонати – картини, рисунки, плакати; шлемове, ризници, мечове, щитове; танкове, оръдия, самолети; - никога преди не бяхме виждали такъв музей. Снимките не стигат, а как да предадеш вълнението с думи?…

Много бяха дивните красоти на Брюксел, много видяхме, много узнахме. И спомените не ще изтлеят, защото градът не може да бъде забравен – нашето посещение там беше просто божествено.


Станислав и Наско