Търсене

Начало Новини Пламен Дойнов с унгарски златен кръст
Пламен Дойнов с унгарски златен кръст
28 October 2013

Разградчанинът Пламен Дойнов беше награден с едно от най-високите унгарски отличия, давани на чужденци – златен кръст за заслуги в областта на културата на церемония в посолството на Унгария в София на 23 октомври.

Орденът му бе връчен от държавния секретар на унгарското външно министерство Жолт Немет в присъствието на Петър Стоянов (президент на България 1997–2002), унгарския посланик в България Андраш Клейн, представители на дипломатическия корпус и много гости.


28_10_2013_plamen_doinov.jpgВ издадения от президента на Унгария указ за награждаването се казва, че отличието се дава за големите заслуги на Пламен Дойнов за укрепването на българо-унгарските културни връзки, за популяризирането на унгарската литература в България и за изследванията му, посветени на отражението на Унгарското въстание от 1956 година в българската литература и култура.

На церемонията бяха подчертани конкретните приноси на Пламен Дойнов – преводите му на десет унгарски поети, събрани в книгата „Черна глория“; стихосбирката му „Кафепоеми“, написана по менюта на будапещенски кафенета и преведена в Унгария и Франция; съставителството на научни сборници, между които „1956: Унгарското въстание и българската литература“ и „Четене на Другия: българска критика за унгарски книги 2000-2010“; монографията му „Българският соцреализъм: 1956, 1968, 1989“, отличена с наградата „Христо Г. Данов“ за 2012 г. и т.н.

В благодарственото си слово Пламен Дойнов акцентира, че приема наградата в памет на своята съпруга Боряна Терзиева, с която заедно не само са превеждали унгарска поезия, но и са посветили много време за изучаване на унгарския език и литература. Награденият автор благодари и на Нов български университет, където предоставят отлични условия за професионални и смели изследвания.

На 30 октомври в Унгарския културен институт в София предстои вечер, на която ще бъде представена темата „Унгария в творчеството на Пламен Дойнов“ и неговата най-нова критическа книга „Българската литература и началото на ХХІ век. 2004-2012”.