shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 15.05.2019 г.
ekip7-small-2019-5-15.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Проф. Анелия Клисарова: 22 училища в областта ще бъдат ремонтирани
25 November 2013

Предстои ремонт на 22 общински училища в Разградска област, за целта ще бъдат отпуснати над 260 000 лева. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. д-р Анелия Клисарова по време на посещението си в Разград.

В събота тя се срещна с областния управител Стоян Ненчев, с кметове на общини от региона, с началника на Инспектората по образованието Илиян Дочков и с доц.д-р Станка Дамянова, директор на разградския филиал на Русенския универстет.


25_11_2013_klisarova.jpgОсновните теми на разговор бяха ремонтите на сградния фонд и липсата на училищни автобуси. Във връзка с това Клисарова посочи, че Разградска област ще получи четири нови автобуса, тъй като в бюджета на министерството за следващата година са заделени общо 20 000 000 лева за тази цел.

По време на работната среща кметът на Разград Денчо Бояджиев постави като друг проблем липсата на спортна зала в ГПЧЕ „Екзарх Йосиф” и ОУ „Никола Вапцаров”. По думите му, общината има готов проект за близо 1 500 000 лева.

За да се запознае със ситуацията, министърът на образованието посети Езиковата. Директорът на учебното заведение Пейчо Георгиев я запозна с проекта за изграждане на физкултурен салон, който трябва да бъде на два етажа. Клисарова заяви, че ще направи всичко възможно, за да осигури средства за изграждане на спортна зала, вероятно от бюджетния излишък за тази година.

По-късно просветният министър се срещна с директори на училища от областта. На срещата проф. Клисарова очерта приоритетите в работата на Министерството на образованието през следващата година. По думите ú, делегираните бюджети няма да отпаднат, но има две новости относно финансирането.

„Всяко училище ще получи една базова стойност за издръжка, по разчети засега е между 20 000 и 30 000 лева, които не са свързани с броя на учениците. Тази сума е за базови разходи, които всеки директор плаща. Вторият нов момент е въвеждането на принадена стойност към делегираните бюджети. Допълнителен финансов бонус ще получат учебните заведения, които подобрят резултатите от външното оценяване от четвърти до седми клас”, обясни просветният министър.

Проф. Клисарова заяви, че друг акцент в образователната политиката ще бъде по-задълбочена работа за превенция на отпадането от училище. През учебната 2012-2013 година са отпаднали 8 000 ученици, от тях само 609 заради слаб успех, останалите по социални или семейни причини.

„Ако дадем възможност на тези млади хора да останат в училище, да се учат в реална работна среда, да направим промени по Кодекса на труда, за да сключват договор с работодателите, по този начин младежите ще имат възможност да работят на половин ден и да учат. Хем ще имат професионална квалификация, хем ще отговарят на всички държавни изисквания и ще получат средно образование. Тази система е приложена в Швейцария, Австрия и Германия и цяла Европа отчита, че най-ниската младежка безработица под 5% е точно в тези страни. За да засилим професионалното образование, за следващата година сме предвидили допълнителни 13 000 000 лева. Тези средства ще бъдат използвани за модернизация на професионалните гимназии и се надявам бизнесът да помогне”, каза министърът на образованието.

По думите на проф. Клисарова, предстои още оптимизация на университетската мрежа, но това не означава закриване на висши учебни заведения. Предвижда се прилагането на нова система за повишаване качеството на висшето образование и реализация на пазара на труда. Допълнителен финансов стимул ще получават факултетите, подготвящи кадри, от които държавата има най-голяма необходимост.

 

Антония ДИМИТРОВА