shadravan.jpg abonament1.png
 
 
брой от 15.05.2019 г.
ekip7-small-2019-5-15.png

Търсене

Вход


Забравена парола
apis_zop.jpg
 
Начало
Младежите от Езиковата се запознаха със спецификата на военните мисии
27 January 2014

С видовете военни мисии и задачи на въоръжените сили на Република България се запознаха десетокласниците от Езиковата гимназия „Екзарх Йосиф“ в Разград. Това беше последният урок за този срок от задължителната военната подготовка, която стартира през миналата година.


27_01_2014_voenni3.jpgЛекторът от областния военен отдел Пламен Пеев представи на младежите видовете операции и мисии, начина на тяхното провеждане и нужната военна подготовка.

Специален гост на лекцията беше 34-годишният Преслав Панайотов от Разград, който е бил старши лейтенант в армията. Той разказа на учениците интересни факти от военните си мисии в Ирак и Косово.

Панайотов заминава в Ирак през 2004 година, дни след жестокия атентат на 28 декември, който отне живота на 7 души. След трагичните събития разградчанинът отпътува с втория контингент за Кербала. Там се разполагат в база „Кило“ и са под полско командване.

Като офицер Преслав е ръководил 24 войници, разпределени в три отделения, всяко от тях включва четирима автоматчици, двама снайперисти и двама шофьори. Задачите им са били в три направления.

„Една седмица давахме патрул в града, нашата цел беше да защитим мирното население и да не допускаме ексцесии. По една седмица трябваше да охраняваме базата като група бързо реагиране. А две седмици бяхме в пустинята, която се намираше на границата със Саудитска Арабия, на близо 250 километра от база „Кило“. Там пазихме бившите складове с оръжия на Садам Хюсеин, които американците не бяха унищожили. Охранявахме пет квадратни километра в пустинята, защото камикадзетата крадяха бомби и експлозиви от складовете. Единият бункер беше оборудван за нас, вътре по трима души даваха наряд, а отгоре имаше четирима снайперисти. Използвахме радиолокационна станция, която засича движението на обектите. Но тогава имаше много разминавания, защото в пустинята е пълно с камили, гущери, скорпиони, всякакви влечуги и като влезе някое животно в обхвата на станцията винаги пращаме група за бързо реагиране напразно“, каза Панайотов.

По думите му, когато са били в пустинята, 38 дни войниците от взвода не са имали възможност да се изкъпят, а вода са им носили с бронирани камиони от Саудитска Арабия.

Преслав разказа още, че за цялата мисия в неговия взвод е имало един смъртен случай. На 23 април са ескортирали три камиона и изведнъж е открит огън от странична постройка, тогава са застреляли Димитър Иванов.

След тази военна мисия младият мъж е трябвало да замине в Сомалия, но през 2006 година прекратява военната си служба и започва да развива частен бизнес в Разград.

Панайотов открои позитивите в професията и заяви пред младите хора, че е личен избор и призвание да станеш военен служител, а за това са нужни смелост и голямо сърце.


Антония ДИМИТРОВА