Търсене

Начало Оживление „Воден-Ири Хисар“ – от занемарен резерват до райско кътче
„Воден-Ири Хисар“ – от занемарен резерват до райско кътче
07 January 2015

Само за две години и половина Държавно ловно стопанство „Воден – Ири Хисар“ се превърна от разграбен и занемарен резерват в райско кътче. След дълги години съществуване на стари лаври, почти никакви инвестиции и минимално оползотворяване на ценните природни дадености, днес някогашното място на почивка и лов на Тодор Живков живее нов живот.


07_01_2015_vtori-dom.jpgЗад пълната промяна на стопанството стои 44-годишният инженер Иван Глухарев, който пое управлението му на 1 юни 2012 година и безусловно освен опитен ловен водач се оказа отличен мениджър и далновиден ръководител. Сериозна заявка, че ще действа с твърда ръка, за да вдигне резервата на крака и да овладее бракониерството, той даде още с идването си на директорския пост. Днес плановете му са вече факт. Резултатите са налице във всички направления, макар част от тях да е заварил на „кота нула“ – лов, туризъм, горско стопанство, земеделие.

07_01_2015_ivan-gluharev-1.jpgРазказва, че когато е пристигнал във Воден, годишно на ловен туризъм са идвали едва по няколко души, а сега за година са близо 100. И няма как да е било иначе – дивечовите запаси са били намалели, а така наречените резиденции на бившия Първи са били в окаян вид.

Няма как да дойдеш да ловуваш, да те настанят в стая с мухъл по тавана, която не е ремонтирана от създаването си и мирише на старо и да се върнеш втори път на това място, обяснява инженер Глухарев.

Още с пристигането си той решава, че всички резиденции и ловни домове ще бъдат ремонтирани. За целта, разбира се, ще са необходими собствени средства, тъй като възможност да се кандидатства по програми няма. Така новият директор поема рязък курс на промяна в дейностите, които биха могли, но не са се развивали в резервата.

07_01_2015_parvi-dom-2.jpgЗа да опази дивеча, горите и всичко, в което тепърва ще се инвестира, Глухарев купува и монтира камери навсякъде в стопанството, а картината от тях вече се следи от дежурен в зала за видеонаблюдение.

Започва здрава работа по земите на територията на резервата, в резултат на което близо 3000 декара напълно изоставени и обрасли с храсти и тръни площи са рекултивирани. И не само това - за всеки декар площ „Воден-Ири Хисар“ вече получава субсидии по национални схеми, една част произведената близо 5000 тона продукция се ползва за нуждите на резервата, останала се продава. Общо обработваемите земи вече са около 12 000 декара. Поддържат се и 5000 декара дивечовъдни ниви.

През тази година и в рамките на новия програмен период инж. Глухарев смята да кандидатства с проект за развитие на биопроизводство, а за да е сигурен, че той ще бъде одобрен, е сключил договор със сертифицирана консултантска фирма. Идеята му е с отпуснатите средства да създаде първоначално 200 декара с орехови култури, които впоследствие да удвои.

07_01_2015_loven-dom-irihisar-4.jpgПаралелно в селското стопанство отлични резултати вече се отчитат и от дърводобива.

„През миналата година заради финансовата криза пазарът беше много лош в цялата страна и на много места цените бяха коригирани, за да има реализация. При нас такъв проблем нямаше. Не сме променяли цените и успяхме да продадем всичко. Освен това сме осигурила над 14 000 кубика дърва за местното население на преференциални цени, а както знаете на повечето места в страната хората остават ощетени за сметка на фирмите“, обяснява инж. Глухарев.

Разкрива, че в резервата работят 122 души, в активния сезон обаче наетите лица достигат до 150.

Сериозна промяна за последните две години и половина са претърпели и услугите, свързани с ловния туризъм, които са най-печеливши за „Воден-Ири Хисар“. Рушащите се доскоро две резиденции и два ловни дома, в които някога са отсядали първите мъже в държавата, антуражът им, охраната и гостите, вече са с напълно нов облик.

Първи ловен дом във Воден, по-известен като резиденцията на Тодор Живков, е ремонтиран основно, остава само да се подмени обзавеждането. Подобрена е инфраструктурата, а паркът отпред със запазените стари дъбове е като картинка. Втори дом, който също е категоризиран като резиденция, служителите на резервата са освежили и въвели във вид за гости със собствени сили.

Тотално саниран и обновен е и третият ловен дом във Воден, в който някога е бил настаняван персоналът, придружаващ държавниците. Сега там в съвременни условия се помещава администрацията, като в сградата има и хотелска част. Възстановен е и функционира за служителите на резервата някогашният работнически стол.

В момента тече ремонт и в ловния дом в Ири-Хисар, като встрани от него е изградено външно покрито барбекю.

„Пред резиденцията ще направим дивечова нива и когато дойдат туристи, сутрин ще се наслаждават на уникална гледка – ще си пият кафето и ще наблюдават сърнички и елени. Такова нещо няма да има никъде в България“, зарича се инж. Глухарев.

Разбира се, за да се печели от ловен туризъм, на ниво трябва да бъде качеството на дивеча и рекламата на резервата. А директорът на „Воден – Или Хисар“ вече се е погрижил и за това.

Ежегодно посещава ловни изложения в Дортмунд, Залцбург, Мадрид и се среща с представители на турооператорски фирми. В резултат на това заявки от туристи за 2015 година са подадени още през миналата. Глухарев използва и възможностите за реклама и популяризиране на дейността на стопанството в интернет. Резерватът вече има собствен сайт - http://voden.bg/bg, който съдържа подробна информация и снимки.

Наред с това се работи сериозно по поддържане селекцията на дивеча. Както е известно, във Воден са отстреляни три поредни световни рекорда на благороден елен, както и републиканските рекорди на лопатар и муфлон. За да се запази това ниво, животни, които са ранени или имат белези на кръстоски, се отстрелват- от гостуващи ловци, които си плащат за удоволствието.

Само през миналата година в резервата се отстреляни 20 трофейни благородни елена.

В същото време обаче се работи и по увеличаването на дивечовите запаси.

Приходите от лов за предходната година са 350 000 лева, което поставя „Воден – Ири Хисар“ на първо място по финансови резултати в Североизточна България, показват разчетите на ръководството.

В резервата са гостували групи от Ливан, Иран, Италия, Испания, Мексико, Австрия, Германия, Франция, Белгия.

В домовете на „Воден-Ири Хисар“ пък новата 2015 година са посрещнали групи от Българи и Испания.

Зад всичко това обаче стоят 1 300 000 лева вложения в ловностопанска дейност, много труд и забележителният нюх на инж. Глухарев.

А за това, че той е намерил мястото си и вярва във възможностите и бъдещето на резервата, който ръководи, говори и фактът, че Воден вече има един официално регистриран жител – новородената му дъщеря.

 

Мила КЮЛЮМОВА